De zomervakantie is best een lange periode voor kinderen om te overbruggen, waardoor verveling al snel om de hoek loert. Verveling nu en dan kan echt geen kwaad, maar soms loopt een kind echt de muren op. En zijn jouw ideeën op. Deze tips tegen verveling zetten jou en je (klein)kind weer op weg!

1. Tips voor buitenactiviteiten

De zomer is het seizoen bij uitstek om buitenactiviteiten te doen. Stimuleer je kinderen om buiten te spelen. Ze worden er fitter van en het contact met de natuur versterkt hun immuunsysteem. De volgende ideeën leveren een flinke portie gezonde buitenlucht op:

  • Picknick in de tuin of in het park en laat je kind helpen met de voorbereiding.
  • Doe waterspelletjes zoals waterballonnen gooien of een natte spons doorgeven met de voeten.
  • Organiseer een speurtocht: verstop een schat in de buurt en laat de kinderen aan de hand van vragen de schat vinden. Of ga samen met hen geocachen.
  • Maak samen een kamp of nodig andere kinderen uit voor een slaapfeestje in de tuin.
  • Ga wandelen met een asielhond.

2. Wat je kan doen binnen

Ook binnen vallen er heel wat toffe activiteiten te organiseren voor je kinderen al naargelang hun interesses.

  • Gezelschapsspelletjes.
  • Knutselen.
  • Kook samen met je kinderen.
  • Organiseer een verkleedpartij met modeshow.
  • Hou een disco-namiddag of organiseer een The Voice- of dance-battle in je woonkamer.

LEES OOK > Thuis met de kinderen tijdens de zomervakantie: hoe pak je dat aan?

3. Op zomerkamp

Stimuleer je kind om samen te spelen met leeftijdsgenootjes. Zo leert het met anderen om te gaan, gevoelens te verwoorden en eventuele conflicten op te lossen. Een zomerkamp is daar de ideale omgeving voor. Kies er een dat afgestemd is op de leeftijd en interesses van je kind.

De keuze is ruim en met kampzoeker.be of via onze jeugddienst AFYA vind je zelfs last minute vaak nog wel ergens een plaatsje.

4. Opruimen en verkopen

Is je kind uit zijn kleuterspeelgoed gegroeid? Hou een garageverkoop of neem deel aan een rommelmarkt in de buurt. Kinderen vinden het leuk om spullen te verkopen en een centje te verdienen – en dat de kamers er flink mee worden opgeruimd, is mooi meegenomen!

5. Klusjes

Twee maanden zonder de strakke weekplanning van school kan na een tijdje opnieuw doen verlangen naar meer structuur. Als je kind dat leuk vindt, kun je het taken en doe-opdrachtjes geven zoals in de lagere school. Sommige kinderen werken graag in een vakantieboekje, andere vinden het fijn om je te helpen met eenvoudige klusjes, zoals de planten water geven, de boodschappen opruimen of de tafel dekken en afruimen.

LEES OOK > Welke huishoudelijke klusjes kunnen kinderen doen?

6. Op uitstap

Word toerist in eigen land, er zijn zo veel mooie plekjes om met kinderen te bezoeken. Klassiekers als een kinderboerderij, speeltuin of pretpark zijn gegarandeerd een succes.

Het mag ook origineler, met filmavonden in openlucht, een ritje met een stoomtrein, kindermusea, een wandeling op een blotevoetenpad …

7. Verveling maakt creatief

‘Mama, ik weet niet wat te doen. Ik verveel me.’ Als je kind te kennen geeft dat het zich verveelt, reik het dan niet altijd meteen een activiteit aan. Vraag je zoon of dochter om zelf dingen te verzinnen. Door je kind na te laten denken over mogelijke activiteiten, stimuleer je het om creatief te zijn en in oplossingen te leren denken.

LEES OOK > ‘Ik verveel mij dood’: 5 tips om je kind te helpen bij een acute aanval van verveleritis

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/07/2019, laatste update op: 04/07/2024