Vakantie is bijkomtijd voor kinderen. Minder moeten, minder haasten, batterijen opladen. Beetje inspiratie nodig voor activiteiten samen? Deze dingen kan je samen met de kinderen doen in de herfst, zowel thuis als buitenshuis.

Thuis doen in de herfstvakantie:

  • Koekjes bakken

Of cake, soep, spaghettisaus, appeltaart … maakt niet uit: samen bezig zijn in de keuken en de kook- en opruimkunsten aanscherpen, dat is wat telt. Achteraf volgt de beloning in samen smullen!

  • De speelgoedkast uitmesten

Wel, het moet gebeuren. Toch kan het ook heel leuk zijn: muziekje erbij en wat dozen om te sorteren (kapot, weggeven/verkopen, houden). En verbazingwekkend genoeg ontdekken je kids ‘plots’ vanalles om mee te spelen.

  • Creatief met zoutdeeg of slijm

Waarom knutselgerei kopen als je er zelf kan maken?! Voor zoutdeeg heb je niet veel nodig, voor slijm wat meer (al zijn er heel wat manieren om het te maken).

Voordeel van zoutdeeg is dat je er veel mee kan doen en dat het achteraf ook nog iets blijvend kan worden (kerstversiering bijvoorbeeld) dat ook nog eens geschilderd kan worden. Het voordeel van slijm is dan weer dat het altijd leuk blijft.

TIP! Gebruik kleurstof om het deeg of slijm een kleurtje te geven.

LEES OOK > Tips om de verveling bij kinderen te verdrijven

  • Filmnamiddag houden

Dekentje, een snack erbij, gordijnen dicht en samen genieten.

  • Kerstkaarten knutselen

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen! Origineel, goedkoper én … de kinderen zijn even zoet. Kerstkaarten met sjablonen, stickers, puur tekentalent … alles kan!

Buiten doen in de herfstvakantie:

  • Naar het bos

Een must om te doen in de herfstvakantie: de herfstkleuren zijn er nog volop en er zijn zoveel activiteiten. Een zoektocht, een speelbos, een gewone wandeling … alles kan.

LEES OOK > 5 leuke dingen om te doen in het bos met je kind

  • Buitenspeeltuin

En waarom niet? Goed aangekleed kan je kind alles aan! Voorzie voor jezelf eventueel een thermos met warme koffie of thee, want jij zit natuurlijk wel te verkleumen.

  • Uitwaaien aan zee

Dat is gewoon altijd leuk, met of zonder strandspeelgoed.

TIP! Neem laarzen en/of reservekledij mee. De zee oefent een magische aantrekkingskracht uit

  • Nestkastje of vetbol hangen/maken

Om de vogels in de tuin de winter te helpen doorkomen, kan je een voederhuisje, een nestkastje of een vetbol zelf maken.

TIP! heb je katten of komen er vaak in de tuin? Zorg er dan voor dat het voederhuisje hoog genoeg is of dat de kat er niet bij kan.

  • Tuin opruimen

Niet helemaal wég van huis maar ook nodig en kinderen helpen nog graag in de tuin! Bladeren samen vegen, bollen planten, planten bedekken tegen de winter … het kan allemaal.

LEES OOK > Risicovol spelen: tips om je kinderen veilig en avontuurlijk te laten spelen

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 01/11/2017, laatste update op: 24/02/2022

Tags: ,