Onze zoon gaat naar het middelbaar, en we willen hem bewuster leren omgaan met geld. Hij kreeg al wekelijks een klein bedrag aan zakgeld, nu denken we aan een hoger bedrag, waarmee hij zelfstandiger moet omgaan. Een goed idee?

Absoluut. Je kind leren omgaan met geld is een leerproces en zakgeld kan dat zeker stimuleren.

Wanneer je je kind zakgeld geeft, kan je hem zelf een stukje laten meebeslissen hoeveel zakgeld hij krijgt. Maak wel duidelijke afspraken: wat moet het ermee bekostigen, waaraan mag het het (niet) uitgeven? Je kan nu en dan ook eens polsen of je kind gelukkig is met wat hij krijgt, of het iets kan sparen van het zakgeld.

Het is ook een goed idee om je kind de verantwoordelijkheid te geven over een stukje ‘noodzakelijk’ budget, voor het aankopen van kleren, bijvoorbeeld. Zo krijgt het niet het gevoel dat zakgeld alleen maar dient voor leuke dingen.

LEES OOK > Do’s en don’ts van zakgeld bij tieners

Vallen en opstaan

Onthoud ook dat leren omgaan met geld, zoals alle leerprocessen, een kwestie van vallen en opstaan is. Laat je kind dus ook de ruimte om fouten te maken. Als het zakgeld halverwege de maand al op is, word dan niet meteen kwaad. Grijp het aan als een kans voor een rustig gesprek waarin je samen op zoek gaat naar de oorzaken, en naar mogelijke oplossingen.

Straffen zal niet veel helpen. Je kind gewoon meer geld geven is evenmin een goed idee. Moet het zijn uitgaven beter in het oog houden? Valt er wat bij te verdienen met uitzonderlijke klussen (het gras maaien, de auto wassen…)? Uit dit soort vingeroefeningen groeit met de tijd stilaan volwassen financieel gedrag.

Maak geld bespreekbaar

Als ouder moet je ook het goede voorbeeld geven: geef niet alleen zakgeld, maar maak geld ook bespreekbaar in je gezin. Als kinderen het gevoel hebben dat hun ouders goed kunnen omgaan met geld, ondervinden ze daar later allerlei positieve effecten van. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ze beter kunnen rondkomen met een budget en correcter kunnen omgaan met betalingsachterstanden of leningen.

LEES OOK > Geld gezocht: onze beste tips om geld te besparen

Ledenvoordeel Gezinsbond

Gezinsbond en Yongo slaan de handen in elkaar. Onze leden die de code ‘gezin’ gebruiken, krijgen bij Yongo 20 euro op de lange termijn, en vanaf de 13de maand onder bepaalde voorwaarden een gratis overlijdensdekking ter waarde van 1000 euro, gestort op een geblokkeerde rekening (met een maximum van 3000 euro per ouder). Lees meer op deze pagina.

Dit artikel verscheen in mei 2018 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 25/05/2018, laatste update op: 29/11/2023