We merken het allemaal: het leven is er de laatste tijd een pak duurder op geworden. In het programma Geld gezocht hielpen Kamal en Kristel gezinnen financieel orde op zaken stellen, met ondersteuning van de Gezinsbond. We zetten hier graag onze beste tips om geld te besparen nog eens op een rij. Zodat ook jouw gezin makkelijker kan rondkomen aan het eind van de maand – en je misschien kan sparen voor jouw grote droom.

1. Meten is weten: hou je uitgaven bij

Pas als je weet wat je uitgeeft, kun je je gezinsbudget onder controle houden. Dat kan eenvoudigweg in een document op papier of op je computer, of met de app Wakosta. Het huishoudbudget beheren doe je trouwens met het hele gezin; wees dus zeker niet bang om er samen open rond te communiceren.

LEES OOK > Karien en Lies leggen uit hoe zij besparen: ‘We sparen voor een tweede kindje’

2. Bespaar op boodschappen

Gemiddeld gaat 17 % van het gezinsbudget naar voeding. Rijzen de kosten de pan uit? Probeer dan eens te werken met een weekmenu, en ga steeds met een boodschappenlijstje naar de winkel. Vergelijk de prijs per kilo; huismerken zijn vaak 10 tot 15 % goedkoper dan merken. Check zeker de onderste plank in de supermarkt, en hou bij wat je thuis nog allemaal in de voorraadkast staan hebt.

3. Herbekijk en vergelijk elk jaar

Bekijk jaarlijks welke domiciliëringen er van je rekening afgaan: zijn al die abonnementen en verzekeringen hun geld nog waard? Verlies ook terugbetalingen van het ziekenfonds niet uit het oog. En vergelijk geregeld de tarieven van telecomproviders en energieleveranciers. Dat kan makkelijk met online tools zoals Beste Tarief en de VREG-test.

LEES OOK > Tijd om van energiecontract te veranderen? Dit zeggen de prijzen deze maand

4. Vele kleintjes maken een groot

Een snelle hap tijdens de lunchpauze, frietjes en snoep in het pretpark, dat t-shirt dat te leuk was om te laten liggen of die koffie in het station onderweg naar het werk: het zijn stuk voor stuk kleine uitgaven, maar ze kunnen wel aantikken tot een grote maandelijkse kost. Let dus op die kleintjes (en doe jezelf een thermos en brooddoos of lunchbox cadeau).

5. Tweedehands en delen: niks dan voordelen

Online tweedehands kopen is tegenwoordig al goed ingeburgerd. Ook kringwinkels en tweedehandsbeurzen zijn vandaag de dag dik in orde. Met wat geluk vind je tweedehands zelfs merkspullen die niet eens gedragen of gebruikt zijn. Ook deel- en uitleensystemen zijn een aanrader. Die zijn er bijvoorbeeld voor babyspullen en kinderfietsen. Je eigen kleding of spullen doorverkopen of uitlenen kan trouwens ook een aardige cent opleveren.

LEES OOK > Tweedehands kleren voor kinderen: waar kopen en verkopen?

6. Zakgeld kweekt geldbesef

Je tieners zakgeld geven is een goed idee: zo leren ze wat alles kost. Maak wel duidelijke afspraken over waar het zakgeld voor dient: voor kleren, een broodje over de middag, uitstapjes, … Doen ze al eens een domme aankoop? Dat geeft niet, daar leren ze uit.

7. Krijg waar je recht op hebt

Informeer op welke voordelen van de overheid je recht hebt. Het groeipakket (het vroegere ‘kindergeld’) bevat bijvoorbeeld ook extra toeslagen, zoals de verhoogde kinderbijslag, de zorgtoeslag, schooltoeslag en sociale toeslag. Er is ook de Vlaamse woonlening voor wie een bescheiden inkomen heeft en een woning wil kopen. Misschien kom ook jij voor zo’n overheidspremie in aanmerking?

LEES OOK > Hoeveel zakgeld geef je je kind in het middelbaar?

8. Think outside the box

Afspreken met vrienden hoeft niet altijd veel te kosten. Een wandeling maken of een spelletjesavond thuis, het is even goed quality time als samen op café of restaurant. Ook met de kinderen kun je heel wat leuke dingen doen die weinig tot niks kosten: een speurtocht in de stad, een fietstocht met picknick, of een kamp bouwen in een speelbos bijvoorbeeld. Vakantieplannen? Kijk ook eens naar minder bekende landen of bestemmingen. En wat je zelf doet, doe je (misschien) beter: leer hoe je je fiets zelf kunt onderhouden of repareren, of zet wat vaker je koks- of bakkersmuts op.

9. Doe je voordeel met de Gezinsbond

Als lid van de Gezinsbond bespaar je op uitstapjes en op aankopen bij zowel ketens als kleine handelaars. Je doet als lid ook je voordeel op de tweedehandsbeurzen die lokale afdelingen organiseren bij jou in de buurt. Daar vind je goedkoop kwalitatieve kinderkleding, speelgoed en babyspullen.

LEES OOK > Je gezinsbudget in balans houden: 8 tips van budgetcoach Djennah Van Nieuwenhove

Herbekijk het programma Geld gezocht op VRT Max. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 16/11/2023, laatste update op: 15/02/2024

Tags: