Met het hele gezin op uitstap? Graag! Overprikkeld thuiskomen? Liever niet. Niet elk kind heeft behoefte aan tientallen indrukken op een dagje uit. Van prikkelarme kermis tot vogelspotten: deze ideeën voor een prikkelarme uitstap zijn gericht op kinderen en (groot)ouders die graag evenveel plezier, maar minder prikkels ervaren dan op een traditioneel uitstapje.

Sensorische kaarten in de dierentuin

Omdat een bezoek aan de dierentuin gepaard gaat met heel wat – vaak onvoorziene – zintuiglijke prikkels, vind je via Toerisme voor Autisme voor zowel ZOO Antwerpen als ZOO Planckendael een visueel stappenplan om je voor te bereiden.

De sensorische kaarten duiden aan welke zones uitgesproken druk en rustig zijn en waar je welke prikkels kan verwachten – van visuele prikkels (donkere en verduisterde kamers of fel licht) en sterke geuren tot tactiele (doorgangen met plastic flappen) en auditieve prikkels (drukke speelpleintjes en horeca of ruimtes met echo). Ook plaatsen waar voor dieren een vochtig en warm klimaat werd gecreëerd, staan op de kaarten.

Schoenen niet toegestaan op het blotevoetenpad

Niet voor iedereen met prikkelgevoeligheid weggelegd, maar voor sommige kinderen (en hun (groot)ouders) is een blotevoetenpad een schot in de roos.

In het eerste blotevoetenpad van België, in het Limburgse Zutendaal, wandel je drie kilometer lang over een avontuurlijk pad – schoenen niet toegelaten! – met gras, aarde, hout, schelpen, leem en water. Onderweg kom je een doolhof en een hangbrug tegen, op het einde van je wandeling is een verfrissingshoekje voorzien.

Ook in onder andere de Plantentuin in Meise, de Schorre in Boom, het Zwin en The Outsider in Oudenaarde vind je ‘barrevoetspaden’. In Oudenaarde is dat zelfs aangepast aan blinde en slechtziende wandelaars.

LEES OOK > Breng eens een bezoekje aan een blotevoetenpad (of maak er zelf eentje!)

Prikkelarme uitstap naar de kermis

Flitsende lichten, luide muziek en verschillende geuren door elkaar: een bezoek aan de kermis is allerminst prikkelarm te noemen. Om dat voor iedereen toegankelijk te maken, organiseren verschillende steden daarom een prikkelarme kermisdag. Op die (namid)dag worden lichtflitsen beperkt en attractiegeluiden gedempt, zodat iedereen van een aangename, rustige(re) ervaring kan genieten. Onder andere in Halle, Gent, Leuven, Kortrijk en Hasselt is zo’n prikkelarme dag tijdens de kermisperiode al vaste prik.

Op sommige kermissen wordt ook de snelheid van de attracties aangepast. Zo kunnen mensen met een fysieke beperking gemakkelijker deelnemen aan het kermisgebeuren.

LEES OOK > Ontprikkelen na een drukke dag in de kleuterklas of in de crèche

Snoezelen met het hele gezin

Snoezelen – samentrekking van ‘snuffelen’ en ‘doezelen’ – is aan zijn opmars bezig. In kleuterscholen zijn de prikkelarme klasjes al een tijdje een hit, maar ook thuis zijn ze de ideale ontprikkelmethode. Projectielampen, zachte materialen, rustige geluiden en sensomotorisch materiaal zijn enkele van de onmisbare snoezel-elementen.

Wie zelf minder creatief is, kan een beroep doen op professionele snoezel-organisaties, zoals SnoezElke, de Snoezelmobiel of Het Balanske.

Autismevriendelijk toerisme in Ename

De zoektocht ‘Ontrafel mysterieuze sporen’ in Ename is speciaal ontwikkeld voor jongeren van tien tot vijftien jaar. Op de drie kilometer-lange tocht langs het Enaamse erfgoed en bos lossen deelnemers raadsels op om een mysterieuze figuur te helpen. Een kompas en een tablet met de Erfgoedapp krijg je ter plaatse.

Uniek aan de zoektocht: die is autismevriendelijk en kan je voorbereiden dankzij het stappenplan dat online, via toerismevoorautisme.be, te vinden is. Ter plaatse is ook een snoezelrugzak beschikbaar. De zoektocht is gratis, maar vooraf reserveren is noodzakelijk.

Op toerismevoorautisme.be vind je een uitgebreid overzicht van autismevriendelijke bestemmingen in België en (binnenkort ook) Nederland. Waar mogelijk is in een stappenplan voorzien dat je (kind) tot in de puntjes voorbereidt op het bezoek, met foto’s van en informatie over de route ernaartoe tot het parcours ter plaatse.

LEES OOK > AFYA-kamp voor kinderen met autisme: ‘Onze zoon werd volledig meegezogen in het kampverhaal’

Vogelspotten in Huis van Kina

De permanente ‘tentoonstelling’ Susketwiet in het Gentse Huis van Kina is er voor iedereen – ook voor blinde en slechtziende kinderen. In het voel- en geluidslandschap leidt een boomstam langs de vitrines je door het verhaal van het vermiste vogeltje Suuske en leer je alles over uilen, roof- en zangvogels.

Het project ontstond in samenwerking met de doelgroep en is ook voor scholen beschikbaar. Met blinddoeken aan leren kinderen om met andere zintuigen dan hun ogen te werken.

In tal van musea en attractieparken kan je als lid van de Gezinsbond korting sparen op je lidkaart. Neem een kijkje op ledenvoordelen.gezinsbond.be.

Dit artikel verscheen in juli 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 26/07/2022, laatste update op: 01/08/2022