Het verkeer en kinderen: dat gaat momenteel niet goed samen. Er gebeuren te veel ongevallen, te veel ongevallen met fietsers en zeker te veel ongevallen met fietsende kinderen. Met een kindnorm voor het verkeer, zoals de Gezinsbond vraagt, wordt het verkeer afgestemd op kindermaat, en wordt het dus ook veiliger voor kinderen. Maar zover is het helaas nog niet. Om zich veilig(er) in het verkeer te kunnen begeven, is het belangrijk dat kinderen de volgende dingen weten:

1) Ze zijn (bijna) onzichtbaar

Kleine weggebruikers zijn moeilijk te zien voor automobilisten: ze komen niet boven geparkeerde auto’s uit, verdwijnen in de dode hoek of verschijnen enkel aan de rand van het blikveld. En dat is dan nog maar enkel overdag. ’s Avonds zijn ze door de duisternis nog moeilijker te zien.

Leer je kinderen hiermee rekening te houden en niet naast een vrachtwagen of bus te staan en enkel over te steken op plaatsen met een goede zichtbaarheid. Dus niet aan een bocht, van tussen geparkeerde auto’s, enzovoort.

LEES OOK > Met een kleuter in het verkeer: 9 tips

2) Fluovestjes zijn belangrijk

Met een fluovestje of fluokledij is een fietser tot op 150 meter afstand zichtbaar. Dan kan een automobilist nog bijsturen en afremmen. Met donkere kledij ben je pas op 20 meter zichtbaar: dan is het soms te laat. Kies dus geen te donkere winterjas en hang boekentas en fiets vol reflectoren!

Dit filmpje van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde maakt het verschil in zichtbaarheid door kledij duidelijk:

3) Een werkend licht is een must

Een werkend, helder, groot en liefst niet-knipperend licht op je fiets is geen luxe. Het is wettelijk verplicht én zorgt voor je veiligheid: goede verlichting vermindert de kans op een ongeval met de fiets met 17 procent.

Wat is verplicht qua verlichting voor fietsers, kinderfietsen, bakfietsen en vouwfietsen? Veiligverkeer.be zet het op een rijtje.

4) Ze moeten oefenen

Je kind zaagt misschien wel om alleen te mogen fietsen, maar dat is enkel een goed idee na voldoende ervaring en oefening. Leeftijd alleen is niet voldoende: je kind moet voldoende fietsvaardig zijn, met één hand kunnen fietsen zonder slingeren, overzicht hebben over het verkeer en snel genoeg kunnen reageren.

Zo jong mogelijk en zo veel mogelijk oefenen met je kind is de boodschap. Dat kan al vanaf de kleuterleeftijd. Met een loopfiets maken de kinderen meestal snel de overstap naar een fiets met trappers, zonder steunwieltjes. Ook praten met je kind over het verkeer, over wat je ziet, wat oké is en wat niet.

LEES OOK > 5 redenen om voor een loopfiets te kiezen

5) Respect voor de verkeersregels

Leer je kind de regels voor veilig oversteken, fietsen en voorrang in het verkeer. Geef hierbij zelf het goede voorbeeld en vermijd oversteken als het rood is ‘omdat er toch niemand aankomt’, een zebrapad negeren omdat het wat verder ligt of zelf geen fluovestje dragen. Het leert je kind enkel dat de regel er is om gebroken te worden, en misschien doet je zoon of dochter dat wel op een fout moment.

Grijp ook elke kans aan om de verkeersregels in te oefenen, van kijken naar links-rechts-links, tot commentaar geven op de fouten die anderen maken. En maak je zelf eens een fout: geef het toe, bespreek het met je kinderen zonder het goed te praten.

6) Auto’s zijn snel, zwaar, sterk en gevaarlijk

Het kan geen kwaad te benadrukken dat auto’s grote, zware, sterke machines zijn. Veel groter, sneller en zwaarder dan een kind. Benadrukken dat ze moeten uitkijken dus, en beslissingen nemen die hen veilig houden – ook al is dat lastiger, kost dat meer tijd of is het een omweg.

Vrachtwagens en bussen verdienen nog meer aandacht én meer voorzichtigheid.

7) Haast en spoed is zelden goed

Haast en spoed zijn geen nuttige vrienden in het verkeer: ze zetten aan tot roekeloosheid, risico’s nemen, de pas afsnijden, … alles om tijd te winnen. Helaas zijn dat ook de ingrediënten die leiden tot ongevallen. Op tijd vertrekken is de boodschap, en indien te laat vertrokken: liever een nota in de agenda of een gemist begin van een concert of film, dan een ziekenhuisbezoek.

kindnorm in verkeer volgens de Gezinsbond

Kindnorm in het verkeer

De hele samenleving is gebaat met een kindnorm voor verkeer. Door de kindnorm wordt alles aangepast aan wat kinderen kunnen en nodig hebben. Een overzichtelijke inrichting van de weg bijvoorbeeld, ‘groene vierkanten’ voor zwakke weggebruikers, afgescheiden fietspaden en helder verlichte oversteekplaatsen zijn maar enkele voorbeelden.

Dat ouders hier wakker van liggen, is al vaak gebleken. Ook uit de bevraging van de Gezinsbond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Ouders formuleerden zelf voorstellen, en ook de Gezinsbond heeft zo haar eisen. Dat lees je in dit artikel.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/09/2019, laatste update op: 15/03/2022