Is je kind tussen twee en vijf jaar oud? Dan is een loopfiets aanschaffen een echte aanrader, en wel om deze redenen.
Je kind leren fietsen was vroeger een heel gedoe, waar altijd stress aan te pas kwam. Want die zijwieltjes stonden nooit recht. En eens die dingen eraf gingen, holde je (al dan niet met een bezemsteel tussen de bagagedrager geklemd) met angst in het hart achter een hevig wiebelend fietsertje aan. Remmen aan het einde van de straat, zou dat wel lukken? De uitvinding van de loopfiets blijkt voor veel beginnende fietsertjes – en hun ouders – een geschenk uit de hemel.
1) Heel goed voor de motoriek
Een loopfiets verbetert de algemene motoriek van peuters en kleuters, en is de beste voorbereiding voor écht fietsen, al vanaf heel jonge leeftijd. Met een loopfietsje leert je kind op zijn eigen tempo evenwicht houden, sturen, stoppen en manoeuvreren.
LEES OOK > Je kind mee met de fiets in het verkeer: zo kan het op elke leeftijd
2) Zelfstandig
Ook voor het zelfvertrouwen is een loopfiets een goed idee: kinderen krijgen de kneepjes van het loopfietsen volledig zelfstandig onder de knie en ze doen van bij het begin alles alleen, ook op- en afstappen!
3) Fietsen = spelen
Omdat de meeste kinderen er al snel heel vlot mee leren rijden, ervaren ze oefenen met het loopfietsje als spelen, niet als ‘leren fietsen’. Laat je kind er dus maar naar hartenlust mee rondcrossen. Hij leert vanzelf evenwicht houden, bochten maken, snelheden inschatten en stoppen.
4) Makkelijker op een echte fiets
Kinderen die met traditionele steunwieltjes leren fietsen, vertrouwen op de steun van die wieltjes en ontwikkelen daardoor een minder goed evenwichtsgevoel. De drempel kan later ook groot zijn om die extra steun weer weg te halen, en voor je het weet zit je met het bezemsteelscenario en een stevige conditietraining voor jou als ouder. Met een loopfietsje gaat de overgang naar een echte kinderfiets veel vlotter, omdat enkel de trappers er dan nog bijkomen.
LEES OOK > Wat kinderen moeten weten over het verkeer
5) Samen wandelen wordt leuker
Dankzij z’n loopfiets kan je peuter jullie wandeltempo goed volgen en wordt hij minder snel moe. Samen wandelen wordt opeens een stuk boeiender: niet alleen in jullie buurt op het voetpad, maar ook in het park of in het bos.
Heeft het geregend? Laarsjes aan en naar buiten! Van plas naar plas rijden vormt een natuurlijk hindernissenparcours: pret verzekerd! Tip: schaf wel een exemplaar aan met rem. Dat is wel zo handig bij het zoveelste heuveltje.
‘Ik heb 3 kindjes, en de twee oudsten hebben op de oude, klassieke manier leren fietsen. Met van die steunwieltjes aan het achterwiel. Toen ik die wieltjes er dan afhaalde, duurde het toch wel even tot het lukte om ‘echt’ te fietsen. Het evenwicht zoeken én intussen sturen en remmen, het was echt niet evident. Vooral bij mijn dochtertje vlotte het niet goed. We hebben er zelfs een tijdje die wieltjes terug aangezet omdat Lotte al huilde bij het idee aan nóg een poging om te leren fietsen. Ons jongste zoontje Max kreeg van zijn peter een loopfietsje cadeau, en heeft daar heel veel plezier aan beleefd. Het was echt een goddelijk zicht om dat ventje zo te zien rondcrossen. Ongelooflijk hoe snel hij ermee weg was om te sturen, draaien, keren en manoeuvreren. Op een dag keek ik in de tuin en zag ik Max rondrijden … op de ‘echte’ fiets van zijn broer! Hij was er gewoon opgestapt en mee weggereden!’ – mama Eva
Tips om te besparen!
Loopfietsjes van goede kwaliteit zijn heel duurzaam (en dus prima geschikt om door te geven aan een kleinere broer of zus), maar ze zijn ook prijzig in de aankoop. Daarom kun je uitkijken naar een tweedehandsexemplaar, bijvoorbeeld op een van de vele tweedehandsbeurzen die de Gezinsbond overal in Vlaanderen organiseert.
Als lid van de Gezinsbond krijg je bovendien (spaar)korting bij heel wat lokale fietswinkels. Hier vind je makkelijk terug of een handelaar in je buurt kortingen aanbiedt.
Het WK Loopfietsen wordt ook geregeld georganiseerd door afdelingen van de Gezinsbond en Gezinssportclubs. Hier kan je zoeken of er in jouw buurt iets is. Graag zelf organiseren? Check dan deze pagina.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 23/08/2018, laatste update op: 24/05/2023