Iedereen doet het op zijn eigen tempo, maar uiteindelijk belanden alle jongeren vroeg of laat op hun eigen benen. Of je nu aan je eerste job begint of start met studeren, op jezelf gaat wonen of op kot gaat, je leven neemt heel wat nieuwe wendingen in je late tiener­jaren. Ontdek onze beste adviezen en tips om die veranderingen heelhuids te overleven. 

Gedaan met je voeten onder tafel schuiven

Kook je voortaan je eigen potje en ben je geschrokken van de oplopende kosten? Vermijd eerst en vooral zo veel mogelijk eten afhalen: het is heel handig en makkelijk, maar het valt uiteindelijk altijd duurder uit dan je eigen maaltijd klaarmaken.

Bespaar daarnaast geld en tijd door je maaltijden te plannen en slechts eenmaal per week boodschappen te doen in een grotere supermarkt. Het zal je minder kosten dan om de twee dagen je ingrediënten te halen in een kleinere supermarkt.

TIP Ga nooit boodschappen doen met een lege maag, dan breng je gegarandeerd dingen mee die niet op je lijstje stonden…

Eerste hulp bij het kotleven

Of het nu in Leuven, Gent, Kortrijk, Brussel of elders is, heel wat studenten kiezen ervoor om op kot te gaan tijdens hun studie. De combinatie van een nieuwe studie, een nieuwe stad en heel wat nieuwe mensen kan overweldigend zijn. Daarom geven we je enkele tips en tricks mee:

  • Laat de deur van je kamer openstaan tijdens de eerste week. Het is de ideale uitnodiging voor je kotgenoten om een babbeltje te komen slaan met jou.
  • Stel je voor: je komt na een lange treinrit aan op kot en beseft dat je je sleutel bent vergeten. Verschrikkelijk! Vermijd dat doemscenario door een checklist op te stellen met de meest essentiële zaken die je moet afvinken voor je vertrekt op zondag. Denk aan studentenkaart, treinabonnement, kotsleutel en gsm-oplader.
  • Sla nooit, maar dan ook nooit, een potje eten af dat je thuis wordt aangeboden. Na een lange lesdag zullen de kookkunsten van het thuisfront nog nooit zo goed gesmaakt hebben.

Wist je dat als kotstudent naar huis gaan in het weekend een typisch Belgische gewoonte is? Buitenlandse studenten trekken dan ook grote ogen telkens als ze de grote volksverhuizing op vrijdag- en zondagavond zien passeren.

LEES OOK > Sterre over de eerste keer op kot: ‘Op kot leer ik zelfstandiger leven’

Klaar voor de arbeidsmarkt

Op zoek naar je eerste job? Vergeet je niet in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB, en dat zo snel mogelijk na het beëindigen van je studie. Zo start je je beroepsinschakelingstijd. Heb je na een jaar nog geen job gevonden, dan heb je recht op een inschakelingsuitkering.

Heb je je eerste job te pakken? Sluit je dan zeker aan bij een ziekenfonds, want vanaf je eerste werkdag val je niet meer onder het ziekenfonds van je ouders.

TIP Hou al je administratie (huurcontract, verzekeringspolissen, loonstrookjes, belastingaangiften,…) bij in één specifieke map.

Eigen stekje

Verlaat je voorgoed je ouderlijke nest en heb je een eigen plek gevonden? Dan zijn er zijn heel wat administratieve zaken waar je rekening mee moet houden.

Zo moet je een leverancier voor gas, water en elektriciteit zoeken en je internet- en televisieabonnement afsluiten. Verander ook tijdig je domicilie: maximaal acht dagen na je verhuizing.

Vergeet niet je nieuw adres door te geven aan je familie, vrienden, werkgever, ziekenfonds, bank… Bij Bpost kun je bovendien vragen dat je post wordt doorgestuurd naar je nieuw adres.

Ten slotte moeten ook je verzekeringen in orde zijn. Denk naast de verplichte brandverzekering ook zeker aan een familiale verzekering, ziekteverzekering en hospitalisatieverzekering.

LEES OOK > Het doorstromingshuis: een sociaal alternatief voor een kot

Dit artikel verscheen in oktober 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 04/12/2020, laatste update op: 30/08/2023