Na een academiejaar online studeren in het hoger onderwijs keek Sterre Coppens (19) enorm uit naar het kotleven. Ze veranderde van studierichting en vond in Gent haar nieuwe stek als student. Ze vertelt over de eerste keer op kot.

Na haar secundair koos Sterre de opleiding Arts & Culture aan de universiteit van Maastricht. Door corona verliep dat helaas volledig online. Daardoor was dat jaar ‘in het buitenland’ niet wat ze er vooraf van verwacht had. ‘De studie zelf boeide me wel en dat eerste jaar werkte ik ook helemaal af.

Maar van een studentenleven was geen sprake. Als internationale studenten kwamen we nooit op de campus. Bovendien miste ik mijn Vlaamse vrienden, want door het modulaire systeem in Nederland hadden we op verschillende momenten examens.’

De eerste keer op kot

Uiteindelijk besliste Sterre eind augustus vorig jaar om van studie te veranderen. Ze koos voor Gent en ging daar – waar haar vriendenkring studeert – ook op kot. Na dat coronajaar verlangde ze immers naar meer contact met leeftijdsgenoten. ‘Ik moest toen wel nog op zoek naar een kot en eigenlijk ook naar een studierichting. (lacht)

Vrij snel kwam ik bij een brede opleiding als Communicatiewetenschappen uit. En dankzij een Facebookpost vond ik gelukkig ook een kot. Ik besef goed hoe blij ik mag zijn met dit kot, want er waren toen ook verschillende kandidaten.

Ik hoor nu van ontzettend veel studenten hoe moeilijk het vandaag is om in Gent een kot te vinden.’

LEES OOK > Op eigen benen staan, een praktische handleiding

Proper kot?

‘Zowel de kamer zelf als de gemeenschappelijke ruimtes gaven me meteen een goede indruk. Ik wilde sowieso een kot met een gedeelde keuken en voldoende contact met andere studenten. Dat is deels gelukt.

We zitten met zes mensen samen, al heb ik maar met drie van hen een persoonlijke band. Ik ben met hen weleens samen iets gaan drinken of eten. Samen koken deden we ook af en toe, maar dat ging er uiteindelijk allemaal heel spontaan aan toe. Een van de kotgenoten hebben we trouwens het afgelopen jaar zelfs nauwelijks gezien.

Ik heb wel gemerkt dat het er bij het kotleven niet altijd even hygiënisch aan toe gaat. Een paar keer per jaar komt er een poetsfirma langs voor de gemeenschappelijk delen zoals de gang, de keuken en de badkamer.

Maar veel hangt natuurlijk af van hoe net de kotgenoten zelf de ruimtes achterlaten. Dat is ook een kwestie van goede afspraken te maken over een propere keuken of douche. Op zich heb ik daar niet zoveel last van, ik ruim het dan nog liever zelf op.’

Goede ligging

‘Over de huurprijs heb ik mijn ouders nog niet horen klagen. Mijn kot is zijn prijs waard, zeker met het comfort dat ik heb en de ideale ligging. Ik zit vlak bij de Boekentoren, op vijf minuten van alle campussen. Alles is makkelijk bereikbaar met de fiets en ook de tram kan ik vlot nemen.

Ik weet wel dat de dure prijzen op de kotenmarkt heel wat studenten parten spelen. Sommigen gaan daarom met twee op kot of zoeken iets goedkopers verder buiten het centrum.’

LEES OOK > Zo bestrijd je het legenestsyndroom

Vrijheid

‘Na dat online jaar is de overstap voor mij naar het kotleven vlot verlopen. Ik leer daardoor in elk geval zelfstandiger te leven, ook wat koken en opruimen betreft. Nu beslis ik zelf wat ik wanneer doe en dat gevoel van vrijheid vind ik wel fijn.

En als ik nood heb aan een babbel kan ik altijd bij mijn vrienden terecht. We zitten in elkaars buurt en we kunnen vlot samen iets leuks gaan doen. In het eerste semester hadden we wel nog te maken met de regels van het vroege sluitingsuur voor cafés, maar die coronabeperkingen zijn nu allemaal voorbij. We vinden elkaar op kot of in de Overpoortstraat (de Gentse uitgaansbuurt, red.). Zeker vanaf het tweede semester ben ik dan ook voluit van het kotleven gaan genieten.’

Dit artikel verscheen in september 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 18/08/2022, laatste update op: 30/08/2023