De kleuterschool maakt het officieel: je peuter wordt een kleuter! Alleen, de overgang van de ondertussen veilige opvang naar school, is wel groot. En ook een beetje spannend … elf tips om de overgang verteerbaar te maken!

1. Langsgaan op school

De juf en de klas al eens gezien hebben, maakt dat het niet helemaal onbekend terrein is. Voor kindjes die starten na de zomervakantie is dit lastiger, niet elke school is overtuigd van een kijkmoment voor de zomervakantie. Ken je kind: heeft het een redelijk geheugen en reageert het beter op iets dat het al eens gezien heeft, dring dan aan.

2. Samen boekje(s) lezen

Een ongedwongen manier om te leren wat naar schoolgaan precies inhoudt. Zo’n boekje behandelt verschillende aspecten van naar school gaan, zoals afscheid nemen, je jas ophangen, naar het toilet gaat en opgehaald worden.

Het enige probleem is dat de routine niet overal dezelfde is: sommigen eten in de voormiddag fruit, andere koek of zelfs soep … sommige kindjes hebben het lastig met dit verschil.

LEES OOK > 6 boekjes die voorbereiden op de instapklas

3. De routine van de school overlopen

Sommige scholen delen het spontaan mee, bij andere moet je ernaar vragen maar dit is cruciaal als houvast voor je kindje. Wanneer koek, wanneer fruit, wanneer slapen enzovoort.

4. Duidelijk maken wie het kind komt halen

Zeer belangrijk want dit geeft twee dingen aan: aan een schooldag komt een einde én je kind weet wie er verwacht kan worden. Probeer dit, zelfs onder verschillende ‘ophalers’, zo eenduidig mogelijk te houden bij instappertjes. De ene dag wel in de opvang en de andere dag niet, is verwarrend. Om die reden wordt ook aangeraden om je startende kleuter enkel vroeg op te halen als dit (bijna) altijd zo zal zijn.

5. Oefenen met de rugzak

Je kleuter is groot en kan al verschillende dingen zelf. Gewoontes die in het gezin horen kunnen al ingeoefend worden, zoals de rugzak dragen. Al is dat niet bij elk kind een even groot succes…

6. Vertellen over naar school gaan

Hou het positief maar overdrijf niet. Je kind ‘mag’ naar school (moeten is negatief), mag veel spelen en zal veel leren.

7. Een aftelkalender maken

Instappers hebben nog maar een beperkt tijdsbesef. Een aftelkalender van maximaal een week kan helpen om het moment tastbaar te maken.

8. Zelfredzaamheid aanleren

Je kleuter kan natuurlijk nog veel dingen niet, maar belangrijker dan dat is dat hij er kan en durft om vragen. Zoals wanneer hij naar het toilet wil of dorst heeft.

9. Erkennen dat het spannend of een beetje beangstigend is

Het is ook spannend voor je kind zelf, ook al kunnen ze dat nog niet echt laten merken. Door te praten over de gevoelens, maak je duidelijk dat ze er mogen zijn. Erken daarbij dat jij het zelf ook spannend vindt, en dat jij soms ook bang bent.

10. Beseffen dat het een leerproces is

Sommige kinderen voelen zich onmiddellijk thuis, anderen moeten lang wennen, nog bij anderen gaat het afscheid nemen periodes goed en periodes wat minder… Alles is een leerproces en dat is naar school gaan ook. Aanvaard dat het niet elke dag even goed gaat: wij voelen ons ook niet elke dag even sterk of goed…

11. Oefenen in afscheid nemen

Voor kinderen die niet naar de crèche gingen of nooit bij een babysit blijven, kan het handig zijn om ‘weg van mama en papa’ in te oefenen en te leren dat mama en papa terug komen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 20/03/2017, laatste update op: 29/06/2023