Denk je soms dat je peuter nog te klein is voor een sportieve activiteit? Helemaal niet! Zeker niet als je samen met hem beweegt, zoals tijdens een sessie knuffelturnen. Dat is genieten voor (groot)ouder én kind, want bij knuffelturnen wordt er minstens evenveel geknuffeld als geturnd.

Knuffelturnen is een speelse methodiek om samen te bewegen met je peuter of kleuter, die vertrekt van de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne. Daarin staan drie pijlers centraal: zelfbewustzijn, de ruimte verkennen en relaties met anderen aangaan.

Wie ben ik en wat durf ik?

Als we willen dat kinderen ook op latere leeftijd goed in hun vel zitten, is het belangrijk dat ze al vroeg hun eigen lichaam leren kennen op een positieve en speelse manier. Je kind leert zichzelf en zijn grenzen kennen en ondervindt wat het met zijn lichaam allemaal kan. Zo groeien zijn zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Dat jij als ouder samen met het kind de bewegingen uitvoert en indien nodig wat steun biedt, maakt jullie band inniger.

Liever een andere manier om te bewegen met je peuter of baby? Hier vind je een overzicht van wat allemaal leuk is om te doen.

De wijde wereld in

Als een kind voldoende zelfvertrouwen heeft vanuit zijn eigen lichaampje zal hij de wereld om hem heen ook met meer goesting tegemoet treden, en op ontdekking gaan. Ook dat is een weg die je als ouder samen met je kind kunt gaan, en waar je de nodige steun én uitdaging kunt bieden.

Ik en jij

Op jonge leeftijd is contact met anderen, ook fysiek contact, heel belangrijk. Knuffelturnen werkt op een veilige en ontspannen manier toe naar vertrouwen in jezelf en de ander, via aanraking en beweging. Je eigen grenzen ontdekken én die van de ander leren kennen, samen bewegen, plezier maken en elkaar vertrouwen: het versterkt de hechting tussen (groot)ouder en kind, en zorgt voor verbondenheid met anderen: als de kindjes van een reeks knuffelturnen elkaar wat beginnen kennen, wordt het dubbel plezierig voor iedereen.

Wil jij ook samen bewegen met je peuter?

Veel lokale afdelingen van de Gezinsbond organiseren elk jaar sessies knuffelturnen of watergewenning voor de allerkleinsten en hun (groot)ouders. Surf dus zeker naar de website van Gezinssport Vlaanderen. Daar vind je handig overzicht van sportclubs bij jou in de buurt. Met de juiste filters ontdek je zo waar je terecht kan om samen te bewegen met je peuter!

Dit artikel is een bewerking van een artikel uit De Bond. De Bond is het gratis magazine voor leden van de Gezinsbond en bevat allerlei artikels over gezinsgerelateerde onderwerpen. Valt De Bond nog niet bij jou in de bus? Schrijf je dan nu in.

 

Tags: , , ,