Denk je soms dat je peuter nog te klein is voor een sportieve activiteit? Helemaal niet! Zeker samen bewegen met je peuter, zoals tijdens een sessie knuffelturnen, is genieten voor (groot)ouder én kind.

Knuffelturnen is een speelse methodiek om samen te bewegen met je peuter of kleuter, die vertrekt van de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne. Daarin staan drie pijlers centraal: zelfbewustzijn, de ruimte verkennen en relaties met anderen aangaan.

Wie ben ik en wat durf ik?

Als we willen dat kinderen ook op latere leeftijd goed in hun vel zitten, is het belangrijk dat ze al vroeg op een positieve en speelse manier hun eigen lichaam leren kennen.

Je kind leert zichzelf en zijn grenzen kennen en ondervindt wat het met zijn lichaam allemaal kan. Zo groeien zijn zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Dat jij als ouder samen met je kind de bewegingen uitvoert en indien nodig wat steun biedt, maakt jullie band inniger.

LEES OOK > 10 leuke manieren om te bewegen met een kleuter

De wijde wereld in

Als een kind voldoende zelfvertrouwen heeft vanuit zijn eigen lichaampje zal hij de wereld om hem heen ook met meer ‘goesting’ tegemoet treden en op ontdekking gaan. Ook dat is een weg die je als ouder samen met je kind kunt gaan, en waar je de nodige steun én uitdaging kunt bieden.

Ik en jij

Op jonge leeftijd is contact met anderen, ook fysiek contact, heel belangrijk. Knuffelturnen werkt op een veilige en ontspannen manier toe naar vertrouwen in jezelf en de ander, via aanraking en beweging.

Je eigen grenzen ontdekken én die van de ander leren kennen, samen bewegen, plezier maken en elkaar vertrouwen: het versterkt de hechting tussen (groot)ouder en kind, en zorgt voor verbondenheid met anderen: als de kindjes van een reeks knuffelturnen elkaar wat beginnen te kennen, wordt het dubbel plezierig voor iedereen.

LEES OOK > Doeboek rond knuffelturnen: tips voor heerlijke beweegmomenten samen met je kleuter

Wil jij ook samen bewegen met je peuter?

Veel lokale afdelingen van de Gezinsbond organiseren elk jaar sessies knuffelturnen of watergewenning voor de allerkleinsten en hun (groot)ouders. Surf dus zeker naar de website van Gezinssport Vlaanderen. Daar vind je een handig overzicht van sportclubs bij jou in de buurt. Met de juiste filters ontdek je snel waar je terechtkunt om samen te bewegen met je peuter!

Dit artikel verscheen eerder in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 12/09/2018, laatste update op: 27/09/2023