Ben jij al overtuigd van de grote meerwaarde van voorlezen? Super, dan maak je er ongetwijfeld een gezellig dagelijks ritueel van. Even samen tot rust komen en in een verhaal duiken, zalig toch? En dat hoeft niet eens lang te duren. Eén kwartiertje voorleesplezier per dag volstaat opdat jouw oogappel er de gunstige effecten van ondervindt. Onze favoriete voorleesboekjes van het moment? Die ontdek je hieronder.

De lieve krokodil

Krokodil heeft een lange rug. Daar kan hij iedereen op dragen die naar een veilige plaats op zoek is. Zoals het muisje, dat op de vlucht is voor de slang. Ook het everzwijn en de antilope kunnen bij krokodil terecht als de hyena en de cheeta achter hen aan zitten.

Eén voor één verjaagt hij alle vijanden van zijn vrienden. Daar hoeft hij alleen maar zijn grote bek voor te openen. Dan zie je zijn scherpe tanden en gromt hij heel erg luid. Zelfs neushoorn holt naar krokodil om aan een hongerige leeuw te ontsnappen. Maar… kan krokodil dat zware gewicht van die grote bangerik wel houden?

Dit nieuwe verhaal van Leo Timmers is weer een topper. Er is maar weinig tekst, en dat is helemaal oké. Het zijn immers de prachtige prenten die het verhaal vertellen. Peuters zullen met veel plezier de kant van de held kiezen en luid mee grommen. Je moet het toch maar doen: subtiel de sterkte van vriendschap en samenwerking in een boek stoppen, en er dan je doelpubliek mee toe aanzetten ook! Als je er dan nog een komisch, verrassend einde bij verzint… Ja, dan heb je het recept voor een favoriet prentenboek.

Leo Timmers, uitgeverij Querido

Ik ga!

Vogeltje is vastberaden en roept: ik ga! Voor hij aan zijn tocht begint wil iedereen hem nog iets nuttigs meegeven. Mama geeft hem een warme trui, die hij meteen aandoet. Papa stopt hem een zaklamp toe, oma zorgt voor koekjes, opa schenkt een pet. Onderweg krijgt hij ook van anderen nog een boek, een parapluutje en een radio.

Vogeltje neemt het allemaal mee naar zijn bestemming, en dat is…. zijn potje! Hilarisch einde, want dat verwacht je natuurlijk niet. Een bijzonder leuk boekje en een prima motivatie voor de potjestraining.

Matthieu Maudet, uitgeverij Leopold

LEES OOK > 8 leuke boekjes over zindelijk worden

Wie heeft er één jonkie meer?

Overal in de natuur wonen er dieren met hun kleintjes. Vleermuis heeft een jonkie, schaap heeft twee lammetjes, luipaard zorgt voor drie kittens, hyena heeft vier puppy’s, enz. Op elke pagina zitten de jonkies verstopt achter fraai uitgesneden illustraties, die dan nog vaak in een of verschillende richtingen uitklapbaar zijn ook.

Voorlezen uit dit boek voelt als een wonderlijke tocht door de dierenwereld. Jong en oud raken niet uitgekeken op de kleurrijke tekeningen – zeg maar: kunstwerkjes. Vier korte zinnen op rijm maken er een sprankelend geheel van.

Met dit boek leert jouw (klein)kind niet alleen tellen. Het pikt ook nieuwe woordjes op en krijgt weetjes uit het dierenrijk mee. Als toemaatje zit er nog een zoekopdracht in verstopt, maar dat verneem je pas op de laatste pagina.

Julia Donaldson & Sharon King-Chai (ill.), vertaling door Edward van de Vendel, uitgeverij Volt

Vuurtje en de dikke steen

De haren van Vuurtje lijken op een brandend vuurtje, vandaar haar naam. Wanneer ze na een wandeling op een grote steen gaat zitten, begint die opeens te gapen. Sterker nog: de steen kan praten!

Hij vertelt dat hij wel honderdduizend jaar heeft geslapen. Dat is heel erg lang, zo lang dat hij zich niet veel meer van de wereld kan herinneren. Zo weet hij bijvoorbeeld niet meer wat kersen zijn. Vuurtje helpt de steen door beetje bij beetje zijn geheugen op te frissen. Ze krijgt daarbij hulp van haar kat Rikki, Bogota de schildpad en een wolkje.

Door de grappige tekst in combinatie met verfrissende illustraties (met hier een daar een toets fluo) wordt dit een heerlijk fantasierijk voorleesverhaal.

Catharina Valckx, uitgeverij Querido

LEES OOK > 7 toffe boekjes om voor te lezen aan je peuter

Kop op, Herman!

Hangbuikzwijn Herman heeft een mindere dag. Hij voelt zich anders dan gewoonlijk. Hoe dat komt, weet hij niet. Zou hij ziek zijn? Zit het in zijn kop of tussen zijn oren? Hij begrijpt niet waar dat knagend gevoel vandaan komt. Herman heeft nergens zin in.

Kippen en kraaien willen hem opvrolijken, maar wat ze ook doen: het lijkt niet te helpen. Tot Herman ontdekt wat er wél helpt om dat rare gevoel in zijn buik te doen verdwijnen.

Iedereen heeft wel eens een mindere dag, en dat mag. Kleuters kunnen zich al inleven en zullen dit hangbuikzwijntje in hun hart sluiten. Warm verhaal met subtiele humor in tekst en tekeningen.

Yvonne Jagtenberg, uitgeverij Gottmer

Vast

Alles begon toen de vlieger van Finn kwam vast te zitten in een dikke, hoge boom. Hoe hij ook probeerde, de vlieger kwam niet los. Het probleem werd groter toen Finn zijn lievelingsschoen naar de vlieger gooide, zodat die los zou komen.

Maar ook de schoen bleef vastzitten, net als de andere schoen, de kat, een ladder, een verfemmer, een eend, een stoel en nog veel meer grotere dingen. Het bleef allemaal in de boom hangen. Maar Finn gaf niet op.

Heruitgave van een knotsgek stapelverhaal dat herhaalde smeekbedes ‘nog een keertje voorlezen’ zal opleveren.

Oliver Jeffers, uitgeverij De Fontein

LEES OOK > Boekenpret: 8 boekjes voor peuters en kleuters

Maar eerst ving ik een monster

Moet een verhaal voor bedtijd altijd kort zijn? In ieder geval niet voor het jongetje in dit boek. Telkens de voorlezer zegt: ‘Jij ging slapen. En toen was het verhaaltje alweer uit’, antwoordt de dappere peuter: ‘Ja, maar eerst ving ik een monster’.

Als je denkt dat het bij de vangst van één monster is gebleven, denk dan maar vlug iets anders. Er volgt een hele reeks. Dit lijkt een verhaal-zonder-einde, ideaal voor kinderen die geen genoeg kunnen krijgen van voorlezen.

Het klinkt misschien als een angstaanjagend avontuur, maar dat is het in geen geval. Want zeg nu eerlijk: wie wil niet de held zijn en àlle monsters vangen?

Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer (ill.), uitgeverij Lemniscaat

Blad in de wind

Het is vroeg in de ochtend en op een grote koude plek wordt een krant geboren. In dit boek lees je haar verhaal. Ze vertelt hoe ze, samen met andere kranten, naar de krantenkiosk wordt gebracht. Het is natuurlijk de bedoeling dat de kranten daar worden meegenomen. Dan krijgen ze elk een andere thuis en kunnen ze een eigen leven beginnen.

Maar voor dit exemplaar verloopt het anders. De wind telt haar op en zo komen al haar bladen los. Die waaien allemaal weg, naar verschillende bestemmingen. Het wordt een avontuur vol toevalligheden en onvoorspelbare toestanden.

Een spannend, intrigerend en sprookjesachtig beeldverhaal, onverslijtbaar sterk.

José Sanabria & Maria Laura Diaz Dominguez, vertaling door Paul Verrept, TipToe Print

LEES OOK > 6 boekjes over wetenschap en techniek voor kleuters

Op avontuur met Pettson en Findus

Opa Pettson woont samen met zijn pratende kat Findus in een oud boerderijtje.  Daar is altijd wel iets te beleven. Dit jaar werd hun bedenker, schrijver-illustrator Sven Nordqvist, 75 jaar. Om dat te vieren werd dit knappe jubileumboek uitgegeven. Daarin staan vijf populaire verhalen: Toen Findus klein was, Ken jij Pettson en Findus?, Vossenjacht, Snoeshaan en Pettson gaat kamperen.

Op de sfeervolle illustraties zijn veel grappige details te zien, en als je goed kijkt ontdek je hier en daar zelfs ‘mukkels’. Na elk verhaal volgt een extraatje: het recept voor een lekkere pannenkoekentaart, een knutseltip, een zoekplaatje, spelletje of een weetje. Achteraan in dit fraaie feestboek vind je als bonus unieke schetsen van Nordqvist.

Wie nog niet eerder over Pettson en Findus heeft gehoord, krijgt nu een mooie kans op een prettige kennismaking. Voor diegenen die dit bijzondere duo al eerder in prentenboekenland hebben ontmoet wordt dit ongetwijfeld een blij weerzien.

Sven Nordqvist, uitgeverij Infodok / Standaard Uitgeverij

Het lied van de spreeuw

Tijdens zijn vlucht over het land geniet spreeuw van al het moois dat hij ziet: de wolken, de bergen met sneeuw, de heldere lucht,… Hij vindt dat iedereen dit zou moeten weten, en dat lukt het best met een liedje. Op die manier vertelt hij het aan de specht, de uil, de ijsvogel, het roodborstje en nog een aantal anderen. Telkens hebben de vogels een aanvulling voor het lied, want ieder van hen vindt of voelt wel iets bijzonders. Zo wordt het een liedje over de schoonheid rondom ons. Goed luisteren en aandachtig kijken, meer blijkt er niet voor nodig.

Met dit verhaal debuteert schrijver en beeldend kunstenaar Octavie Wolters als kinderboekenmaker. Deze eersteling verdient meteen alle lof, want het is een prentenboekenparel. In de zwart-wit illustraties – indrukwekkende linosneden – kregen alleen de poten en snavel van de spreeuw een oranje tint. Er gaat een grote kracht vanuit. De herhaling van het lied met elke keer de nieuwe tekst erbij, zet de juiste toon. Het lied van de spreeuw voorlezen is warmte en wijsheid doorgeven. Meer moet dat niet zijn.

Octavie Wolters, uitgeverij Ploegsma

Ga jij ook de uitdaging aan om elke dag één kwartiertje voor te lezen? Nog meer tips vind je op de website van de Voorleesweek. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/11/2021