We zijn gestart met de zindelijkheidstraining van onze zoon (twee jaar). Zijn pampers zijn regelmatig droog en hij zegt het als hij pipi moet doen. Maar soms vergeet hij het of heeft hij geen zin om op het potje te zitten. Is een beloningssysteem – telkens als hij op het potje pipi heeft gedaan mag hij een stempel zetten – een goed idee?

Ongelukjes

Je zoontje zegt het als hij pipi moet doen. Dat betekent dat hij zich meer en meer bewust wordt van zijn lijfje en van de controle die hij erover kan hebben. Die bewustwording is een grote stap in de ontwikkeling van een peuter.

Vergeet hij het vooral als hij opgaat in zijn spel? Wil hij zijn tekening afmaken of zijn toren hoger bouwen? Vaak gebeuren dan de ongelukjes.

Je kunt je kindje wel helpen bij het zindelijk worden, maar je kunt het niet afdwingen. Hij moet er zelf aan toe zijn. Het is een (groei)proces dat voor elk kindje anders is. Bij de een gaat het snel, een ander heeft meer tijd nodig.

LEES OOK > Zindelijk worden: deze tips zetten je kind op weg

Beloningssysteem

Een beloningssysteem voor de zindelijkheidstraining kan een stimulans zijn, maar hou als het potje leeg blijft de sfeer luchtig. ‘Flink geprobeerd! Misschien kun je straks, als we weer op het potje gaan, wel een stempeltje zetten!’ Zo voelt je zoontje geen druk, krijgt hij niet het gevoel gefaald te hebben en kan hij vrolijk uitkijken naar zijn volgende potjes-stempel-beurt.

Een beloningssysteem kan als nadeel hebben dat je peuter op het potje gaat omwille van de beloning en niet omdat hij dat zelf wil. Bij het wegvallen van de beloning zou het potje minder interessant kunnen worden. Daarom mag je je kind ook ‘belonen’ wanneer het op het potje gaat zitten. Zeker bij de start heb je niet altijd direct resultaat. Dus positief bekrachtigen als je peuter iets goed doet, ook al is dit niet het beoogde resultaat, is een goed idee.

Zindelijk worden is controle krijgen over (afvalstoffen) loslaten. Een kind moet zich daarvoor kunnen ontspannen en daar de tijd voor krijgen. Laat hem zijn tempo volgen en vertrouw er maar op dat het op een bepaald moment zal lukken. Vertrouwen en geduld zijn op zich al een beloning voor je zoontje.

LEES OOK > Leuke boekjes die voorbereiden op zindelijk worden

Dit artikel verscheen in juli 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 02/07/2021, laatste update op: 20/11/2023