Een buil, een schaafwonde, buikpijn, uitslag… Soms lijkt het alsof je de eerste jaren met je kinderen meer tijd doorbrengt in de wachtzaal bij de huisarts dan thuis. Vaak is het maar een banaal kwaaltje, soms gaat het om een iets ernstiger ongeval. Een cursus eerste hulp bij kleine kinderen kan wonderen doen. Of je haalt het boek ‘Eerste hulp bij kleine kinderen’ in huis.

Eerste hulp bij kleine kinderen

‘Kinderen… Ze zijn ons grootste geluk, maar tegelijk onze grootste zorg’, schrijft huisarts Sofie Vanderoost in de intro van haar herwerkte boek ‘Eerste hulp bij kleine kinderen’. En daar zijn we het helemaal mee eens.

In haar boek schrijft ze in heel heldere taal wat je moet doen bij verschillende ernstige en minder ernstige situaties: van een val uit een boom, tot een wespensteek. Want als ouder heb je jammer genoeg geen ogen op je rug en een ongelukje is snel gebeurd.

Wij sommen hieronder 15 interessante weetjes op over eerste hulp bij kleine kinderen. Weet jij ze allemaal al?

LEES OOK > Eerste hulp op reis: wat neem je mee?

15 interessante wist-je-datjes uit ‘eerste hulp bij kleine kinderen’

  1. Een kindje onder de 3 maanden met koorts gaat best meteen naar een pediater in plaats van naar de huisarts.
  2. Geef je kleintjes bij voorkeur siroop ipv zetpillen. Siroop kun je beter doseren volgens gewicht. Kies eerst voor paracetamol en hou je strikt aan de maximumdosering.
  3. Geef geen Ibuprofen (Nurofen, Perdophen) als je kindje last heeft van maagproblemen, reflux, diarree, braken, en wanneer je kindje niet wil eten, er kans is op uitdroging, en bij windpokken of zona.
  4. Aerosollen en puffen heeft geen enkele zin als je kindje over z’n toeren is en niet rustig in- en uitademt. Zorg dat je kindje rustig is.
  5. De hartslag meten bij kinderen is erg moeilijk. Vaak vind je ‘m niet en raak je in paniek. Kijk liever naar de gelaatskleur, de bewegingen en luister goed naar de ademhaling.
  6. Verslikt je baby (onder 1 jaar) zich en blijft hij of zij maar hoesten? Pas dan de sandwichmethode (en nooit het heimlich-manoeuvre) toe, ook als je kind niet buiten bewustzijn is.
  7. Heeft je kind schoonmaakproducten, parfum, medicijnen, paddenstoelen,… ingeslikt? Je kind laten braken of water geven is niet altijd de juiste behandeling. Bel eerst het antigifcentrum voor je tot actie overgaat of bel noodnummer 112 bij bewustzijnsverlies.
  8. SOS brandwonden: eerst water en de rest komt later. Zorg voor zacht stromend lauw leidingwater dat niet rechtstreeks op de wonde terechtkomt. Verwijder bij baby’s wel eerst de luier.
  9. Is je kindje onderkoeld? Warm ‘m langzaam op door het in een deken te wikkelen, maar gebruik geen warme kruik. Bedek vooral het hoofdje en wrijf voorzichtig warm.
  10. Een bloedneus? Hou het hoofdje in leeshouding en niet naar achteren gebogen. Knijp de neusvleugels net onder het verharde neusbeentje voor minstens 10 minuten dicht en stop niet te snel.
  11. Heeft je kind een teek? Gebruik geen alcohol of ether om de teek te doden of verdoven. Verwijder de teek bij de kop zo snel mogelijk met een pincet of tekentang. Noteer de datum van de beet en controleer tot een maand erna op roodheid.
  12. Gebruik geen azijn voor insectenbeten of -steken. Zorg liever voor een koud kompres of koud water, dit werkt ook pijnstillend. Vermijd krabben; knip de nagels kort en bedek de plek eventueel met een pleister.
  13. Een schaafwonde met vuil, steentjes of aarde kan je met koud water spoelen, maar maak de wonde niet schoon want dit is geen pretje voor je kind. Zorg voor een kompres of steriel gaasje of leg een drukverband aan. De arts zal de wonde schoonmaken.
  14. Een valpartij met builen, vingers tussen de deur,… De meeste wonden genezen gelukkig met een zoentje en een knuffel. Of ga op zoek naar een goede ’toverzalf’ zoals Arnica Gel of traumeel.
  15. Zit er iets vast in de neus van je kind? Dan kan je de the Mother’s kiss proberen. Hou het neusgat waar niks vast in zit toe, plaats je mond over de mond van je kind en blaas hard. In 70% van de gevallen zal het voorwerp uit de neus van je kind gekatapulteerd worden.

LEES OOK > 8 tips tegen wagenziekte bij kinderen

Over Sofie Vanderoost

'Eerste hulp bij kleine kinderen' - Sofie VanderoostSofie Vanderoost is huisarts met een speciale interesse voor pediatrie, heeft jarenlang als arts voor Kind en Gezin gewerkt en is mama van 4 kindjes.

Ervaring genoeg dus, en dat merk je ook. Eerste hulp bij kleine kinderen is een uniek boek voor iedereen met kinderen van 0 tot 8 jaar.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 12/03/2020, laatste update op: 22/09/2023