Awel en de Opvoedingslijn. Twee lichtpuntjes in lastige tijden. Awel biedt tieners met troubles een luisterend oor. De Opvoedingslijn bezorgt ouders met vragen een passend advies. De instanties worden geleid door twee geweldige vrouwen: Sibille Declerck (Awel) en Ilse De Block (Opvoedingslijn).

We vroegen Sibille en Ilse welke vragen ze zoal krijgen in vergelijking met vroeger. Voor de ouders van vandaag blijkt grenzen stellen een belangrijk thema te zijn, iets wat er met de opkomst van de sociale media niet gemakkelijker op is geworden.

Buikgevoel vs. onzekerheid

Mag ik vragen welke ‘mag ik’-vragen jullie bij de Opvoedingslijn zoal krijgen?

Ilse: “‘Mag ik tegen mijn tiener van veertien zeggen dat die smartphone ’s avonds beneden moet blijven?’ Die vraag horen we heel regelmatig. Veel ouders worstelen met het stellen van grenzen rond smartphones en sociale media.”

Sibille: “En ik kan onmiddellijk JA antwoorden op die vraag. Want bij Awel krijgen we nooit oproepen van tieners die grenzen krijgen. Betrouwbaarheid en heldere afspraken, dat zijn dingen waar pubers wel mee om kunnen: zoveel zakgeld krijg ik, op deze momenten mag ik online, op dit uur word ik thuis verwacht …
Ilse: Klopt! Ouders van vandaag willen hun kinderen niet ongelukkig zien, ze willen hen graag te vriend houden. Maar natuurlijk mag je grenzen stellen en nee zeggen! Grenzen geven niet alleen duidelijkheid, maar ook een gevoel van veiligheid. En oké, die tiener zal daar misschien niet altijd even content mee zijn, maar wat vind jij als ouder belangrijk? Wat zegt je buikgevoel? Durf dat te volgen!”

Waar komt die onzekerheid van ouders vandaan?

Ilse: “Onze samenleving is complexer, ruimer en rijker geworden: we krijgen meer prikkels binnen en er is ontzettend veel kennis. Vroeger waren de waarden en normen heel helder, je woonde in een dorp waar iedereen elkaar kende en alle mensen min of meer op dezelfde manier leefden. Af en toe had je rebellen die zich niét aan die waarden en normen hielden, maar dat waren echt uitzonderingen.
Sibille: We hebben ook minder tijd. In de meeste gezinnen werken beide partners buitenshuis en zitten de agenda’s propvol. Ik snap perfect dat ouders die hun tieners niet veel zien, geen zin hebben om in die schaarse tijd dan ook nog eens de strenge uit te hangen.”

Mag ik… het uitmaken via sms?

Zijn de vragen die Awel krijgt fel veranderd sinds de opkomst van sociale media?

Sibille: “De grote thema’s zijn nog dezelfde als dertig jaar geleden, met het verschil dat sociale media daar nu in vervlochten zitten. Sociale media zorgen voor nabijheid en maken moeilijke thema’s bespreekbaar. Via de chat durven tieners bijvoorbeeld te vertellen dat ze met zelfmoordgedachten zitten of dat ze zichzelf verwonden. Maar tieners gebruiken sociale media voor álles en sturen via die weg dus ook boodschappen die je beter in een gewoon gesprek kunt overbrengen. Onze vrijwilligers moeten soms echt morele richtlijnen meegeven aan jongeren en inzetten op sociale vaardigheden, op echt praten met elkaar: ‘Een relatie stopzetten via sms, dat doe je niet. Over zulke dingen moet je face to face babbelen.'”

“Sinds pesten ook online gebeurt, komt het dubbel zo hard binnen. Vlieg als veertienjarige maar eens als enige uit de chatgroep van de klas. Maar ouders beseffen dat niet omdat het meestal onzichtbaar blijft. Hun tieners komen niet met een blauw oog of een kapotte boekentas thuis. Daarom is het belangrijk om je tiener mediawijsheid bij te brengen. Wanneer kan iemand zich gekwetst voelen? Hoe anders komt iets over wanneer je het zwart op wit ziet staan? Waarom worden dingen soms fout geïnterpreteerd?”

Ilse: “Besef ook dat je een voorbeeld bent voor je tieners. Eerst online een hoop verwijten de wereld insturen, maar dan wel je puberzoon straffen omdat hij brutaal is? Logisch is dat niet. Het is ook aan ouders om ervoor te zorgen dat hun tieners nog aan andere dingen toekomen, los van die smartphone. Maar daarbij geldt altijd: LUISTER eerst eens naar je tieners voordat je grenzen gaat stellen. Praat erover. Bij oudere tieners zie je vaak dat ze zichzelf gaan begrenzen: ze merken dat die smartphone hen afleidt tijdens het studeren, dus nemen ze hem tijdens de blok gewoon niet mee naar hun kamer. Tieners zijn soms wijzer dan je denkt, onderschat hen niet!”

Lees ook > Praten met pubers doe je zo

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 20/07/2019, laatste update op: 15/06/2023

Tags: