Rapportentijd! Als je kroost met knappe resultaten naar huis komt, is de verleiding groot om dat rapport via sociale media te delen met de rest van de wereld. Maar is dat wel een goed idee? Deze vier vragen kan je jezelf stellen. 

1) Vinden mijn kinderen het oké?

Betrek je kinderen erbij. Wat vinden zij ervan dat iedereen op de hoogte wordt gebracht van hun rapport? Zien ze dat zitten? Zijn ze nog te jong om de impact daarvan in te schatten, kan je je afvragen of het dan wel aan jou is om dat zomaar te beslissen.

LEES OOK> Tieners en online privacy

2) Focus ik op meer dan punten alleen?

Punten tonen aan hoe het zit met de verwerking van de leerstof, maar tonen zeker niet alle talenten en vaardigheden van je kinderen. Zijn de punten niet zo denderend maar is de inzet dat wel: besteed daar dan ook aandacht aan.

3) Wat is het effect op mijn kinderen?

Als je enkel de goede rapporten van je kinderen deelt, dan komt een slecht (of minder goed) rapport dubbel zo hard binnen. Want ‘mijn ouders kunnen nu niet trots zijn op mij’.

4) Waarom doe ik dat eigenlijk?

Deel je die resultaten puur uit trots, of ook een beetje omdat je niet wil onderdoen voor andere ouders, vanuit een zekere competitie dus? Het laatste is alleszins niet zo gezond, daar probeer je beter aan te weerstaan.

Wat kan je wel delen?

Je eigen gevoel, je persoonlijke beleving, hoe fier je bent op de inspanningen en hoe opgelucht je bent dat het eindelijk vakantie is… allemaal dingen die je zeker kan delen. En een veel beter idee dan puur punten of foto’s van rapporten. Het internet vergeet niet (of toch maar heel moeilijk), dus zelfs jaren later kunnen foto’s nog opduiken.

LEES OOK > Sharenting: wat deel ik over mijn kindje op sociale media?

Bijleren over sociale media?

Ben je zelf niet zo goed thuis in sociale media en online privacy of wil je weten hoe andere ouders ermee om gaan, surf dan naar veiligonline.be. Daar kan je filmpjes bekijken, tips opsteken van andere ouders en experts of inschrijven voor een vorming.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/06/2017, laatste update op: 21/06/2024

Tags: