Tweedehands en vintage zijn populair bij jongeren. Maar hoe zit het met hun kennis om kapotte dingen te herstellen? ‘Meestal gaan jongeren niet zomaar spullen repareren’, vertelt Rosalie Heens van Repair & Share. ‘Daarom hebben we sinds vorig jaar samen met een aantal partners het “Repair Teens-project” opgestart, dat zich specifiek naar jonge tieners richt.’

Jongeren en spullen repareren

Waarom trekken Repair Cafés nu bewust de kaart van de jongeren?

‘Een Repair Café is een plek waar mensen samen dingen repareren. Dat kan gaan van kleding, meubels, elektrische apparaten tot speelgoed. Iedereen is gratis welkom op zo’n bijeenkomst, maar jongeren komen er niet spontaan naartoe.

Om hen een aanbod op maat te bieden, werken we samen met het onderwijs en de bedrijfswereld. Naast Hogeschool VIVES zijn ook de vakvereniging BEMAS en het provinciaal agentschap POM West-Vlaanderen onze partners bij het Repair Teens-project. We willen jonge generaties tonen dat spullen repareren leuk en uitdagend is. Het prikkelt hun creativiteit en ze leren erdoor nadenken en experimenteren.

Bovendien past de houding om kapotte spullen een nieuw leven te geven helemaal in de circulaire economie van de toekomst. Helaas zien we dat jongeren steeds minder de kennis en cultuur hebben om dingen te herstellen. Als we ze hiervoor warm kunnen maken, draaien ze daarna misschien mee in een Repair Café in hun buurt. Of ze kiezen later voor een job als hersteller of onderhoudstechnicus.’

LEES OOK > Laat je oude smartphones recycleren

Buiten schooluren

Kan elke tiener zomaar deelnemen aan ‘Repair Teens’?

‘Neen, we richten ons tot twaalf- tot veertienjarigen, weliswaar uit alle studierichtingen van het secundair onderwijs. Buiten de schooluren gaan ze met een groepje van drie à acht jongeren langs in Repair Cafés en bedrijven in hun buurt.

Vorig jaar gebeurde dat al op een tiental plekken in Oost- en West-Vlaanderen. Dit jaar zijn Antwerpen en Limburg aan de beurt.’

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

‘In Roeselare vertelde een hersteller van een Repair Café ons dat de jongeren veel interesse hadden en ook al wat technische basiskennis bezaten. Ze waren enthousiast om mee te redeneren en te helpen zoeken naar oplossingen om iets te herstellen.

In Oudenaarde ging een van de jongeren zelfs als vrijwilliger aan de slag. Sindsdien draait hij mee als vaste hersteller.’

‘Recht op repareren’

Hoe sluit dit project aan bij de campagne ‘Recht op Repareren’, die jullie ook voeren?

‘Het uitgangspunt van “Recht op Repareren” is dat iedereen recht heeft op producten die lang meegaan en hersteld kunnen worden. Daarvoor doen we een oproep om ons #Rechtoprepareren manifest te ondertekenen. Alleen zo kunnen we onze politieke eisen op dit terrein kracht bij zetten.

Vroeger gingen spullen vaak een leven lang mee, maar de levensduur van witgoed – van wasmachine tot stofzuiger – is in vergelijking 20 tot 30% minder lang. Dit soort geprogrammeerde veroudering kan vermeden worden door de herstelbaarheid van die producten te verbeteren. Zo bijvoorbeeld is 30% van de defecte wasmachines te wijten aan de elektronische sturing. Die zou toch eenvoudig vervangen kunnen worden.

Spullen moeten zo gemaakt zijn dat ze duurzaam zijn en makkelijk te repareren vallen. We kunnen alleen maar hopen dat via projecten als “Repair Teens” ook onze toekomstige ontwerpers en ingenieurs mee zijn in dit verhaal.’

LEES OOK > Geef je spullen het recht op repareren

Ook in dit artikel op Huisvlijt kan je meer lezen over de levensduur van apparaten. Ook dit Engelstalige rapport van BEUC is het waard om door te nemen als je er meer over te weten wil komen.

Dit artikel verscheen in februari 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 07/02/2022, laatste update op: 04/03/2022