Je pubers zomaar loslaten op bier & andere booze? Geen goed idee. Maar hoe pak je het dan wel aan? Wat is de juiste boodschap en hoe hou je hun verbruik binnen de perken? Wij geven tips.

Serveer de juiste info

Vertel je tieners over de onderzoeken die aantonen dat alcohol de ontwikkeling van hun brein en hun lichaam verstoort en geef de boodschap mee dat het simpelweg niet gezond is om op jonge leeftijd alcohol te drinken. Over andere thema’s kan je je kroost zeker wat inspraak geven en kunnen jullie zelfs onderhandelen, maar niet op dit vlak. Het is aan jou om je tieners bewust te maken van de risico’s en strakke grenzen te trekken.

Praat erover

Alcohol compleet verbieden blijft een moeilijke opdracht. Het is sociaal aanvaard en makkelijk te verkrijgen, dus het komt er vooral op aan om je tieners ermee te leren omgaan en erover te praten. Met dat praten wacht je trouwens beter niet tot je pubers effectief aan hun eerste pint toe zijn.

Wees eerlijk

Je kroost ziet je genieten van een goed glas wijn, een frisse pint of een kleurrijke cocktail. Wanneer je met je pubers over alcohol praat, mag je dan ook gerust toegeven dat het een leuke en lekkere kant heeft. Anders kom je allesbehalve geloofwaardig over. Waarom zou je niet eerlijk zijn en vanuit je eigen ervaring spreken? Speel open kaart, vertel dat ook jij soms moeilijk aan verleidingen kunt weerstaan, maar praat ook over de risico’s – zonder horrorverhalen boven te halen.

Hier & nu

Pubers zijn niet meteen experts in het denken op lange termijn, ze denken vooral aan ‘vandaag’. Gevolgen in de verre toekomst zullen hen niet raken. Probeer daarom zoveel mogelijk aandacht te hebben voor het hier en nu en voor de effecten op korte termijn: alcohol drinken kost veel geld, als je een kater hebt kun je die dag geen leuke dingen doen, in een dronken bui zeg of doe je al eens dingen waar je later spijt van hebt, en een black out of zwarte gaten hebben is voor niemand leuk. Om nog maar te zwijgen over gênante filmpjes op sociale media…

Spreek klare taal

Luister bij al die gesprekken naar de mening van je pubers, maar neem zelf een duidelijk standpunt in. Hoe concreter, hoe beter. Wat zijn de voor- en nadelen? Waar ligt de limiet? Hoe ga je om met de druk van de groep? Stel ook heel heldere grenzen: ‘Als je op die fuif drinkt, hou het dan bij één pintje.’

Geef het goede voorbeeld

Naast babbelen met je kroost, is het ook belangrijk dat jij als ouder probeert om een gezond voorbeeld te geven. Want net als bij andere thema’s, ben je ook hier het rolmodel bij uitstek. Oeps. Afhankelijk van je eigen alcoholverbruik, is dat misschien even slikken… maar toch is het mogelijk. Waarom niet eens deelnemen aan Tournée Minerale? Zo toon je dat je ‘r bewust mee bezig bent.

LEES OOK > Tournée Minérale: ideaal om tieners gezond met alcohol te leren omgaan

Meer weten

  • Op www.druglijn.be/test-jezelf krijg je een handige test die duidelijk maakt of het gaat om riskant alcoholgebruik of niet. Je vindt er een test voor -18-jarigen en één voor +18-jarigen.
  • Op www.alcoholhulp.be krijg je online zelfhulp en begeleiding.
  • Maak je je zorgen om het alcoholgebruik van je tieners, klop dan om te beginnen best aan bij je huisarts, hij of zij is de geschikte persoon om je verder op weg te helpen.

Bronnen: Gesprek met Hanna Peeters van de Druglijn, Druglijn.be, ‘Typisch Tieners’ (Sarah Van Gysegem, Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts)

 

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/01/2020, laatste update op: 20/04/2023