Hoe leer je tieners op een verantwoorde manier leren omgaan met alcohol? Het is een vraag waar heel wat ouders mee worstelen. Erover praten, is alvast een goed begin. Tournée Minérale, of 'een maand zonder alcohol, kan een mooi aanknopingspunt zijn

Tieners leren omgaan met alcohol? Alcohol is een sociaal zeer aanvaarde drug. Om te wijzen op de inburgering van alcohol en een bewust omgaan met alcohol te promoten, startten de Vlaamse Stichting tegen Kanker en De DrugLijn het initiatief Tournée Minérale. Tienduizenden landgenoten schreven zich in om de hele maand februari zonder alcohol door het leven te gaan.

Trop is altijd te veel, dat weet iedereen. Maar wat ‘te veel’ is met betrekking tot alcohol, dat is minder duidelijk. Officieel ligt de limiet op tien glazen per week.

Een limiet die nog maar pas is verlaagd door het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). De reden? De gezondheidsrisico’s nog meer beperken.  “De oude limiet lag sowieso te hoog. Het is wetenschappelijk aangetoond dat alcohol ook in kleinere hoeveelheden al riskant is voor de gezondheid”, klinkt het bij VAD.

Geen alcohol onder 18 jaar

Voor jongeren gelden nog specifiekere regels: beter geen alcohol voor wie jonger is dan 18, ook al is het in België wettelijk toegestaan om te drinken vanaf 16 jaar. “Hoe langer je het eerste contact met alcohol kunt uitstellen, hoe beter”, raadt Hanna Peeters van VAD aan in ons boek Typisch Tieners.

Geen druppel alcohol voor -18-jarigen? Dat klinkt misschien een beetje streng, maar het advies is absoluut niet zomaar uit de lucht gegrepen. Meer en meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat alcohol de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van tieners verstoort. Hoe jonger ze met alcohol beginnen, hoe groter de kans dat ze later verslaafd raken.

Verbieden is natuurlijk niet mogelijk en ook helemaal geen goed idee: alcohol is sociaal aanvaard én gemakkelijk te verkrijgen. Het zou naïef zijn om te denken dat tieners zich ook aan zo’n verbod zouden houden.  Maar hoe pak je dat aan als ouder? Hoe leer je je kind goede keuzes maken met betrekking tot alcohol?

 1. Geef het goede voorbeeld

  Ook al lijkt niet alles meteen door te dringen bij je tieners, als ouder heb je nog altijd een grote invloed op hen. Jij bent het rolmodel bij uitstek, dus geef zoveel mogelijk het goede voorbeeld. Hoe je met alcohol omgaat en waarom zal je tiener nog het meest van al beïnvloeden. Verwoorden waarom je welke keuze maakt, geeft hen inzicht wat een gezonde houding tegenover alcohol precies inhoudt.

  En wat als je toch zelf eens over de schreef gaat? Minimaliseer het zeker niet en praat er eerlijk over met je tieners.

 2. Praat erover

  Door met je tieners over alcohol te praten kan je hun mening helpen vormen. Je hoeft daarvoor niet te wachten tot ze aan hun eerste pintje toe zijn!Grijp een aanleiding aan om een gesprek te starten, zoals een verhaal over een dronken tieneridool in de pers, een voorval op school of … deze Tournée Minérale.

  Je mag gerust toegeven dat alcohol ook een leuke en lekkere kant heeft, anders kom je allesbehalve geloofwaardig over. Speel open kaart en vertel dat jij ook soms moeilijk aan verleidingen kunt weerstaan. Maar praat ook over de risico’s, zonder horrorverhalen boven te halen.

 3. Stel duidelijke regels

  De wetgeving speelt in op het wetenschappelijk onderzoek en zegt duidelijk: geen alcohol onder zestien jaar en geen sterkedrank onder achttien. Het is een illusie dat alle tieners die wet zouden volgen, en daarom is het belangrijk dat jij als ouders diezelfde regels stelt voor je tieners. Neem een duidelijk standpunt in en stel heldere grenzen: “Als je op die fuif drinkt, hou het dan bij één pintje.” Leg hen ook uit waarom: het is simpelweg niet gezond om op jonge leeftijd alcohol te drinken.

 4. Benadruk gevolgen op korte termijn

  Jongeren kunnen nog niet goed op lange termijn denken, gevolgen in de toekomst zullen hun keuzes dus niet beïnvloeden. Dat doen ze niet opzettelijk, hun hersenen zijn daar gewoon nog niet klaar voor. De gevolgen in de verre toekomst zullen hen dus amper raken. Probeer daarom zoveel mogelijk te spreken over de gevolgen in hun leven hier en nu: het kost veel geld, als je een kater hebt kun je die dag geen leuke dingen doen, en in een dronken bui zeg en doe je al eens dingen waar je later spijt van hebt.

 5. Laat hen zelf een mening vormen

  Je geeft hen de correcte informatie, maar leg de bal ook in hun kamp. Laat ze zelf formuleren wat ze denken en geef hen argumenten tegen de groepsdruk ‘om toch mee te doen’. Zo staan ze sterker in hun schoenen.

 6. Spreek uit eigen ervaring

  Behalve als je al je leven lang geheelonthouder bent, heb je best wel wat ervaring en verhalen over alcohol. Deel ze! Niets zo sterk als de eigen ervaring.

 7. Speel niet enkel de boeman

  Alcohol is niet alleen maar slecht. Door te zwaar de negatieve effecten en gevaren te benadrukken, of door het te verbieden, riskeer je een tegengestelde reactie van een tiener. Alcohol hoort bij onze cultuur en kan ook een leuke aanvulling zijn, als je er op een verantwoorde manier mee omgaat. “Drinken met verstand”, als het ware.

Lees meer artikels via onze Facebookpagina. Gratis advies bij opvoeding kan door lid van De Gezinsbond te worden.
Gepubliceerd op: 05/03/2018

Tags: , , ,