Ben je volwassen? Heb je eierstokken? Dan is de kans groot dat het in je geheugen gegrift staat: de dag waarop je voor de eerste keer ongesteld werd.

Die blik op je slip waarin je plots iets bruin-roods spotte. De zeurende buikpijn die er misschien al dagenlang aan voorafging. Wist jij wat je overkwam? Dus deel wat je weet met je kinderen, want zo bereid je ze voor, en maak je het onderwerp nét iets minder awkward.

Menstruatie-informatie

Feit: hoe beter een meisje is voorbereid op wat er gaat gebeuren, hoe makkelijker. Hoe minder hard schrikken ook. En wie kan haar beter informeren over de grote en kleine dingen des levens dan haar bloedeigen ouders?

Voilà, je weet dus wat je te doen staat als je dochters in huis hebt. Praat erover.

Maar doe dat evengoed met je zonen. Want zij zullen een leven lang omringd worden door menstruerende medemensen. En een portie empathie kan het samenleven alleen maar mooier maken.

‘In ons vriendinnengroepje praten we er regelmatig over, zo van: ‘Pfff, ik ben niet goed gezind, ik heb bijna mijn regels.’ Het doet deugd om zulke dingen gewoon te kunnen vertellen. En waarom niet hé, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Maar van zodra er jongens bij zijn, reppen we daar met geen woord over. Omdat ze er meestal niet veel begrip voor hebben of er lacherig op reageren.

Eigenlijk is dat wel jammer, jongens zouden mogen beseffen wat voor impact het heeft. Neem nu het scoutskamp: dan zijn we met zijn allen meer dan twee weken samen op een weide, dus heel wat meisjes worden daar ongesteld. Het zou toch fijn zijn mocht iederéén beseffen hoe lastig het kan zijn als je in die periode alleen maar een hudo ter beschikking hebt?’ – Febe

Maandverbandreclame

Met dat praten moet je trouwens niet wachten tot D-Day. Je begint er beter vroeg aan, al van kleins af aan. Probeer om thuis geen taboe te maken van het maandelijkse bloeden en al wat erbij komt kijken, maar laat het thema van tijd tot tijd binnensluipen in casual conversaties.

Een maandverbandcommercial op tv, de aankoop van tampons, zeurende krampen tijdens de eerste dagen: verdoezel die momenten niet, maar grijp ze aan om voor je kinderen te benoemen wat er gebeurt.

‘Toen ik de eerste keer mijn regels had, vond mijn mama het nodig om dat aan heel de familie te vertellen. Kreeg ik ineens telefoon van mijn oom: ‘Ah, Ambertje! Proficiat hé!’ – Amber

Vertel ook gerust waarom je je gespannen voelt, of waarom zwemmen op sommige dagen niet zo vanzelfsprekend is. Moffel je menstruatieproducten niet weg in een klein donker kastje, maar leg ze gewoon op het toilet. Zo help je ongestelde bezoekers ook meteen een handje.

LEES OOK > Bloedrood en schaamrood: feiten en fabels over menstruatie

Eerste keer ongesteld

De eerste keer ongesteld valt meestal zo’n twee jaar nadat de borsten beginnen te groeien. Dertien jaar is de gemiddelde leeftijd, maar ook tien of vijftien jaar is perfect normaal.

Eén ding staat vast: die eerste keer is een Groot Moment. Ook al werd je dochter degelijk geïnformeerd, toch is de verrassing vaak groot. Wist ze trouwens dat het eerste menstruatiebloed eerder bruin kleurt dan rood?

‘Ik werd voor het eerst ongesteld op school. Ik wist wel dat het kon gebeuren maar ik had niks bij. Gelukkig konden de vriendinnen mij uit de nood helpen met maandverband en zo.’ – Lise

‘Klopt, toen ik je tijdens de les plots uit de klas zag stappen, wist ik hoe laat het was en ben ik je direct achternagegaan met mijn eerstehulpzakje.’ – Britt

Maak tijd vrij voor een babbel, zet met haar een boompje op over buikpijn, tampons, menstruatiecups, maandverband of menstruatieslips, en overloop nog eens wat de beste bescherming biedt tegen lekjes en ongelukjes.

Want het kan een jaar duren voor die regels regelmaat vinden, en intussen houden ze géén rekening met zwemles of witte broeken en rokken.

Meer info over menstruatie vind je op de leerrijke en toegankelijke website Alles Over Seks van Sensoa.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 26/08/2022, laatste update op: 02/06/2023