Vrienden zijn voor tieners gigantisch belangrijk. Dat merkten we tijdens de coronapandemie meer dan ooit. Doordat pubers verplicht waren om in hun kot te blijven, werd duidelijk hoe hard jongeren elkaar nodig hebben. Het gemis groeide, de frustratie steeg. 

‘Alles is toffer in het echt’

Voor zussen Vika (17) en Nora (14) zijn hun vrienden álles. Ze zijn wel blij met al die digitale snufjes nu, maar merken dat het toch niet helemaal hetzelfde is…   

Vika: Ik heb mijn vrienden écht nodig, anders zou ik depressief worden. Mijn vrienden geven me energie en maken me blij.

Nora: Zonder vrienden zit je constant met dezelfde mensen opgescheept. Beeld je eens in hoe saai dat is!

Vika: Een beetje zoals nu tijdens corona dus?

Nora: Inderdaad. (gelach) Sinds de lockdown chatten mijn vrienden en ik nóg meer dan we sowieso al deden en we skypen.

Vika: Tof dat dat allemaal kan, maar eerlijk… het is toch niet helemaal hetzelfde, hè? Ik kan mijn vriendinnen nu niet knuffelen of vastpakken. Niet alleen dat mis ik, maar ook de sfeer van afspreken in groep.

Je kunt dan wel met z’n allen in zo’n videochat zitten, maar dat mist toch warmte en gezelligheid. Daar verlang ik momenteel verschrikkelijk naar.

Nora: Alles is gewoon toffer in het echt. Ik mis vooral samen praten en écht lachen.

Vika: Toch begrijpen we dat het nu gewoon zo moet. Elk risico verkleinen, is nodig.

LEES OOK > Coronacrisis met pubers in huis? Zo haal je de druk van de ketel

Tieners over vriendschap tijdens de coronacris: 'Zo'n videochat mist gezelligheid'

‘We vragen ons af wanneer alles weer normaal gaat zijn’

Voor Bastiaan (12) is zo’n periode zonder school een droom die uitkomt, maar intussen mist hij z’n vrienden wel.

Bastiaan: Voor mij betekent ‘vriendschap’ dat je elkaar begrijpt en met elkaar kunt lachen. Een goeie vriend heeft gevoel voor humor, dat is de basis van alles. Voor de rest maakt het niet zoveel uit.

Tuurlijk vind ik het lastig dat ik door die corona-toestanden mijn vrienden niet kan zien. Maar ça va wel, we zitten regelmatig online te babbelen. Over ons huiswerk en over al die toestanden. We vragen ons af wanneer alles weer normaal gaat zijn.

‘Dat huiswerk zorgt voor stress. Echt rot.’

Tweelingzussen Mona (16) en Julie (16) kijken al heel hard uit naar de dag dat ze terug kunnen afspreken met hun vriendinnen.

Tieners over vriendschap tijdens de coronacris: 'Zo'n videochat mist gezelligheid'

Julie: Waarover wij het meest praten onder vrienden? Goh, over alles en nog wat. Het klinkt misschien wat saai, maar eigenlijk praten wij héél vaak over school. Zeker nu, met de coronacrisis: het gaat op de chat constant over de overdosis taken die we doorgestuurd krijgen.

Mona: Ja amai, niet te doen! Dat huiswerk zorgt voor stress. Echt rot. Nu we allemaal verplicht zijn om thuis te blijven, zit ik trouwens véél meer op mijn gsm dan normaal. Ik wil zo goed mogelijk op de hoogte blijven van wat er allemaal gebeurt.

Julie: Ja, iemand neemt dan een screenshot van een artikel en dan beginnen we daar een gesprek over. Als we niet meer in ons kot moeten blijven, wil ik meteen afspreken met mijn vrienden en in real life gaan shoppen. Ik heb dringend nieuwe kleren nodig!

Mona: Gewoon naar buiten gaan, een beetje rondhangen en praten over hoe ons leven verliep in coronatijden. Daar kijk ik echt naar uit!

LEES OOK > Tiener met een lief in huis? Zo verzacht je het liefdesleed

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/04/2020, laatste update op: 15/06/2023