Zwanger zijn en bevallen is niet alleen zweven op een roze wolk. Kwaaltjes, ongemakken en rariteiten horen er evengoed bij. Jonge ouders vertellen hun gekke en gênante weetjes van voor en na de bevalling. 

Publiek bezit

‘Eens je zwanger bent, blijkt jouw lijf ineens publiek bezit. Durf je je in het openbaar vertonen met je zwangere buik, dan komen zelfs wildvreemden even voelen. Zonder te vragen of … hun handen te wassen!’ (Rachida)

‘Ook na de bevalling zit iedereen ongegeneerd aan je lijf. Ik kan niet zeggen hoeveel mensen er de laatste tijd aan mijn borsten, tepels en euh … onderkant hebben gefoefeld. Te pas en te onpas komen ze “eens voelen” of met je borsten “schudden”. Alsof je ineens een ordinaire melkkoe bent geworden.’ (Melissa)

Idyllisch

‘Ik had me dat eerste moment met mijn zoontje iets idyllischer voorgesteld. Terwijl ze dat kleintje aan mijn borst legden, stond mijn lief te flippen in een hoekje van de kamer, was de gynaecoloog mij nog aan het dichtnaaien en liep er allerlei verplegend personeel ongegeneerd mijn kamer binnen en buiten.’ (Marie)

‘Ik was nog maar vijf dagen mama of ik zat al een hele dag ongegeneerd te huilen. Ik vroeg me af waar ik in hemelsnaam aan begonnen was. Heel normaal, hoorde ik achteraf, en allemaal de schuld van die hormonen. Ze hebben er zelfs een naam voor: kraamtranen.’ (Valerie)

LEES OOK > Dagboek Jutta: over kraamtranen, coronamaatregelen en babyvetjes

Mama

‘Na de geboorte spreekt niemand in het ziekenhuis je nog met je voornaam aan, ineens zegt iedereen consequent mama of moeke. “En heeft de mama flink geslapen?” Vreselijk!’ (Nadia)

‘Terwijl zulke gesprekken voordien absoluut taboe waren, wordt je gewicht ineens gespreksonderwerp nummer één. ‘Ah, hoeveel moet er nog af?’ – “Bij jou kruipt het vooral in je billen precies?” Komaan!’ (Isabel)

Goesting

‘Seks na de bevalling? Vergeet het maar! Zeker de eerste twee maanden doet alles zoveel pijn en staat het zo gezwollen dat je daar precies een overreden kat hebt hangen. Geloof mij, de goesting is snel over. Ook bij je partner. (lacht)’ (Marie)

‘Normaal gezien slaap ik altijd naakt, maar na de bevalling moest ik ’s nachts een beha beginnen dragen, want anders maakten mijn lekkende borsten mijn hele bed nat. Tip: koop een gemakkelijke sportbeha!’ (Els)

LEES OOK > Liever slapen dan vrijen: geen goesting in seks na de bevalling

Gigantisch

‘Het eerste wat me opviel aan mijn pasgeboren zoon waren zijn gigantische teelballen. Wat een joekels! De verpleging stelde me meteen gerust: door de hormonen kunnen de geslachtsdelen van baby’s nogal gezwollen zijn. Na enkele dagen was het effectje inderdaad verdwenen.’ (Koen)

‘Toen ik weer aan het werk ging, betrapte ik mezelf erop dat ik op enkele weken tijd in zo’n papa was veranderd die de hele tijd met melk- en spuugplekken op zijn trui rondliep.’ (Stijn)

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 09/01/2017, laatste update op: 03/05/2023