De laatste jaren zijn er al veel taboes doorbroken, maar met het onderwerp ‘seks en intimiteit na de bevalling’ doen we toch nog kaken blozen. Nochtans hebben heel wat jonge ouders hier vragen over. Want zelfs na een vlotte bevalling loopt het seksleven niet zomaar op rolletjes. De hoogste tijd om enkele hot topics aan te snijden! 

Normaal

Veel jonge ouders vragen zich af of het wel normaal is, dat ze sinds de bevalling geen zin meer hebben in seks. Ze willen ook weten wanneer die ‘goesting’ terugkomt.

Verwacht je van dit artikel dat we jou vertellen wat normaal is en wat niet? Dan moeten we jou helaas teleurstellen: daar bestaat geen pasklaar antwoord op. Elk koppel beleeft seksualiteit anders.

Wat wel vaststaat: dat de zin in seks compleet weg kan zijn én dat het sowieso een hele tijd duurt vooraleer vrijen weer kan zoals vroeger.

Logisch

Niet dat je er per se een excuus voor nodig hebt, maar voor jonge mama’s kunnen we gerust een paar redenen bedenken waardoor de zin in seks op een laag pitje staat.

Sinds de bevalling staat je leven compleet op z’n kop. Er zijn oneindig veel nieuwe dingen die jouw aandacht vragen en je bent zo druk bezig om een nieuwe balans te vinden, dat seks niet eens in je opkomt.

Het is volkomen normaal dat alle aandacht nu naar je kindje gaat en dat jij je meer ‘moeder’ voelt dan ‘bedpartner’. In bed lig je namelijk met een half oor te luisteren of je baby slaapt op niet. Is je kindje naar dromenland vertrokken? Dan ben jij zelf zo uitgeput dat je niks liever wil dan slapen. Wees gerust, je bent echt niet de eerste mama die slapen boven vrijen verkiest.

LEES OOK > Valentijn na kinderen: ‘Waar is onze relatie gebleven?’

Herstellen

Het is ook belangrijk om je lichaam voldoende tijd te gunnen om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Zeker als je een keizersnede of knip hebt gekregen.

Hoelang dit duurt? Ook dat is voor iedere vrouw anders. Er wordt aangeraden om na de bevalling in ieder geval zes weken te wachten met vrijen, zodat er geen kans meer is op infecties.

Onzeker

Veel vrouwen voelen zich na de zwangerschap en bevalling onzeker over hun lichaam. Ze zijn ervan overtuigd dat ze minder mooi zijn en schamen zich voor de zwangerschapsstriemen en extra rondingen. En als je je allesbehalve sexy voelt, is de zin in vrijen natuurlijk ver te zoeken.

Praat hierover met je partner. Zo weet hij of zij waar je liever wel of niet wordt aangeraakt.

Partners

En de kersverse papa’s en partners? Ook voor hen is een geboorte een ingrijpende gebeurtenis waardoor ze een hele poos uit hun normale doen zijn. Ze voelen zich bijvoorbeeld wat verloren door die intense band tussen moeder en kind: ‘Ineens ben ik hier het vijfde wiel aan de wagen!’

Sommigen hebben het lastig met het veranderende lichaam van hun vrouw of hebben schrik om haar pijn te doen. Al die dingen kunnen het evenwicht in een relatie (tijdelijk) uit balans brengen.

Het kán anders

Heeft je partner wel zin om te vrijen, maar voel jij je er nog niet klaar voor? Hou dan in gedachten dat ‘seks’ niet alleen lichamelijkheid is, maar ook intimiteit en emoties.

Probeer jullie intimiteit terug langzaam op te bouwen door meer aandacht aan elkaar te schenken, iets liefs voor elkaar te verzinnen of samen leuke dingen te doen. Zoek naar andere manieren om intiem met elkaar te zijn, zoals knuffelen, zoenen of masseren. Op die manier kunnen jullie je seksuele relatie langzaam weer opbouwen.

Praten

Overhaast niks. Wacht tot jullie je er allebei goed bij voelen en er zowel lichamelijk als psychisch klaar voor zijn. Zolang jullie hierover open en eerlijk met elkaar blijven praten, komen jullie er meestal wel uit. Geef duidelijk aan wat je wel al en wat nog niet ziet zitten.

Praat op voorhand ook over ‘de eerste keer’ na de bevalling. Het is een goed idee om af te spreken dat jullie stoppen zodra het niet goed voelt. Wees zeker niet ongerust als het de eerste keer niet lukt. Het is vooral belangrijk om jezelf en je lichaam de nodige tijd te geven.

LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen

Het ís anders

Seks na de bevalling kan spannend zijn. Hoe zal het gaan, doet het pijn of valt het mee? Je lichaam zal nog een tijdje niet helemaal het oude zijn. Misschien raak je minder snel opgewonden.

Waarschijnlijk voelt je vagina of klaarkomen ineens anders aan. Een orgasme kan inderdaad anders aanvoelen dan ervoor, het kan fijner zijn, maar ook een beetje pijn doen. Dat komt doordat je baarmoeder nog een hele periode erg gevoelig blijft.

Het is sowieso een goed idee om extra aandacht te besteden aan het voorspel, voor een (nog) fijnere vrijpartij.

Pijn

Als je voldoende tijd hebt genomen voor jezelf en voor je lichaam, loopt het meestal vlot. Toch is pijn bij het vrijen een veel voorkomende klacht. Voor je het weet, kom je in een vicieuze cirkel terecht: je bent bang, verkrampt en daardoor gaat het nog meer pijn doen. Zet bij pijn dus beter een stapje terug.

De pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals: gevoelig littekenweefsel, te gespannen bekkenbodemspieren, gevoelig schaambeen, gezakte baarmoeder of verminderd libido.

Heb je flinke pijn of gaat de pijn niet weg na het vrijen? Bespreek het met je huisarts.

Andere ongemakken

  • Heel wat vrouwen merken dat de vagina tijdens het vrijen droger blijft dan vroeger, wat tot pijn kan leiden. Een glijmiddel kan dan helpen.
  • Je borsten kunnen moedermelk lekken. Soms voel jij of je partner je hier onwennig bij. Dat is uiteraard nergens voor nodig, want het is een natuurlijk fenomeen. Vind je het toch vervelend? Je kunt eerst wat afkolven of je kind voeden voordat je gaat vrijen.
  • De bekkenbodemspieren zijn na de bevalling wat verslapt waardoor je tijdelijk last hebt van ongewild urineverlies. Dat is normaal en dus niks om je voor te schamen. Er bestaan specifieke oefeningen om die spieren te versterken.

Anticonceptie

Na de bevalling duurt het even voor je opnieuw je regels hebt. Je kan dus niet weten wanneer je opnieuw vruchtbaar bent. Wist je dat je drie weken na de bevalling alweer zwanger kunt worden?

Enkel als je volgens erg strikte regels volledige borstvoeding geeft, kan borstvoeding tijdelijk gelden als anticonceptie. Let wel, omdat je aan ontzettend veel voorwaarden moet voldoen, is de kans op ongelukjes erg groot.

Wil je een volgende zwangerschap voorkomen of nog even uitstellen? Praat erover met je arts, gynaecoloog of vroedvrouw.

LEES OOK > Anticonceptie na de bevalling

Meer weten

allesoverseks.be
tijdvoorjerelatie.be

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 01/04/2021, laatste update op: 02/04/2021

Tags: