Ben je zwanger en wil je liever geen klassieke geboortelijst leggen? Dat kan zeker! Er zijn heel wat andere opties die je misschien nog niet kende. Ontdek in dit artikel 5 leuke alternatieven voor de klassieke geboortelijst.

Stel je eigen lijst samen

Via Yes Baby, Pakske, Kadolog, geboortelijst.be of jegeboortelijst.be maak je gratis een geboortelijst op maat, helemaal zoals jij dat wil. Je kunt de geboortelijstpagina personaliseren met een thema, foto en welkomstwoordje.

Daarna voeg je allerlei soorten cadeautjes toe van winkels die jij leuk vindt. Je kunt eindeloos combineren! Je knipt en plakt de link naar het item en het staat op je lijst. Als de prijs in de winkel verandert, wordt de prijs op je lijst automatisch aangepast.

Je kunt ook origineel uit de hoek komen en minder klassieke ideeën aan je lijst toevoegen, zoals een pot verf, een kledingkast of een leuk tapijt voor de kinderkamer.

Ook kraamkost, babysitmomenten, een geldinzameling voor een extra vaccinatie die niet opgenomen is in het basisschema of ervaringen, zoals een ticket voor een dagje naar een pretpark, kun je toevoegen. Bij grotere aankopen kun je de prijs ook in stukjes verdelen.

LEES OOK > De Babytheek: een bibliotheek voor babyspullen

Kies voor een pamper- of spaarrekening

In plaats van een klassieke geboortelijst kun je een pamperrekening openen (kijk maar eens naar de vele opties van Yongo), zodat mensen daar geld op kunnen storten en jij zelf kunt kiezen waar je het aan uitgeeft. Gedaan met te kleine kleertjes of een overdaad aan speelgoed!

Zo’n pamperrekening is ook ideaal als je voor iets groots spaart, zoals een trampoline, een bakfiets, materiaal om een boomhut in de tuin te bouwen…

Een spaarrekening is ook een leuk alternatief voor een klassieke geboortelijst als je al veel spullen hebt door je vorige kind(eren). Via de persoonlijke spaarrekening van je kind kunnen mensen al van bij de geboorte bijdragen aan een mooi spaarpotje voor later.

LEES OOK > Sparen voor de kinderen, hoe pak je dat aan?

Ga voor een tweedehands geboortelijst

Zeker als je al een kind hebt, weet je hoe het gaat: veel kinderspullen gebruik je niet lang en zijn nog niet versleten wanneer je ze niet meer nodig hebt. Tweedehandsspullen vragen, in plaats van allemaal nieuwe, is ook nog eens een milieuvriendelijke en goedkopere optie.

Je kunt rondvragen bij vrienden en familie of zij nog speelgoed, kleertjes of andere babyspullen hebben die ze niet meer gebruiken of een geboortelijst leggen bij een tweedehandswinkel, zoals Mic Mac Minuscule, geboorteNEST, Scharrelvos.be of culla.be. Zij helpen je bij het samenstellen van een lijst op maat van jouw gezin. Zorg wel dat je op tijd aanklopt voor een tweedehands geboortelijst (+/- 20 weken). Hoe meer tijd er is om je lijst samen te stellen, hoe meer kans dat alle items die jij wil erop staan.

LEES OOK > Deze dingen kan je best tweedehands aankopen voor je baby

Een ecologische geboortelijst

Een milieuvriendelijke geboortelijst kan met tweedehandsspullen, maar ook met items die gemaakt zijn uit duurzaam materiaal. Je kunt je geboortelijst leggen bij een duurzame speciaalzaak en zo kiezen voor herbruikbare luiers, fairtradekleertjes, milieuvriendelijke flesjes… Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Villa Kakelbont, Doekjes en Broekjes en Blabloom.

LEES OOK > Herbruikbare luiers: hoe gebruik je ze en wat zijn de voordelen?

Steun iemand anders via je geboortelijst

Heb je al alles wat je nodig hebt en wil je graag iemand anders helpen? Dan kun je je geboortelijst gebruiken om geld in te zamelen voor een crowdfundingproject (kijk bijvoorbeeld eens op Socrowd of Growfunding) of voor een goed doel. Steun bijvoorbeeld moeders en kinderen die het moeilijk hebben (kijk bij Memisa, Moeders voor Moeders, SOS Kinderdorpen, Kirikou…) of andere organisaties die je nauw aan het hart liggen door hen (een deel van) het geboortegeld te schenken.

Nu heb je veel opties om uit te kiezen… Veel plezier met uitzoeken wat het beste bij jou en je baby past.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 10/03/2020, laatste update op: 22/03/2023