Wat als je als mama de weg kwijt bent en de eerstelijnshulp – de vroedvrouw, je huisarts, Kind & Gezin – niet meer de hulp kan bieden die je nodig hebt? Dan kan je misschien wel terecht bij een van de twee afdelingen Moeder en Baby, van Bethanië of Karus. Deze behandelcentra verdiepen zich in de specifieke hulpvragen van jonge mama’s en hun omgeving. Psychologe Lauranne Segers van Moeder en Baby Bethanië legt uit.

Kan je iets meer over Moeder & Baby vertellen?

Lauranne: ‘Moeder & Baby van Bethanië is een van de twee behandelcentra in België die zich specifiek richten op jonge mama’s en hun omgeving. Het jonge moederschap is een hele intense levensfase die destabilisatie met zich meebrengt voor élke mama. Dat is normaal. Maar twintig procent van de mama’s ervaart psychische moeilijkheden tijdens de zwangerschap of in de periode na de bevalling. Zij die hier helemaal in vastlopen kunnen terecht bij de afdeling Moeder en Baby.’

LEES OOK > Wat als die babyblues maar niet over gaan?

Hoe moet ik jullie zorgfunctie precies zien?

‘Onze zorg bestaat erin samen met de mama’s de zorg te dragen. Wij zijn een nest rond het nest. We staan naast de mama, zonder te oordelen en dus zonder wijzend vingertje. Elk soort moederschap is oké. De perfecte moeder bestaat niet, enkel the good-enough-moeder.

Dat nest rond het nest kan je ook zien als het alombekende spreekwoord “it takes a village to raise a child”. We ondersteunen dus niet alleen de mama, maar betrekken ook haar omgeving zo veel mogelijk bij de ondersteuning. Dat is meestal de partner, maar dat kan ook haar mama zijn, of een goeie vriendin, of alledrie.’

Als ik als mama door jullie word geholpen, word ik dan sowieso opgenomen?

‘Nee. We hebben drie behandelmodules en we gaan steeds op zoek naar de juiste zorgvorm voor elke hulpvraag en dus mama. Het is dan ook zo dat de drie modules gelijkwaardig zijn en inhoudelijk even sterk.

Eerst en vooral is er de thuisbehandeling. Sinds enkele jaren hebben we in verschillende provincies een mobiel team dat mama’s én hun omgeving thuis begeleidt. Een vroedvrouw en/of een psycholoog komen een keer per week langs bij je thuis en ondersteunen of helpen jou én je omgeving waar nodig.

Daarnaast is er ook dagbehandeling. Dat wil zeggen dat je, samen met je baby, twee dagen per week naar ons centrum komt waar we met behulp van een therapieprogramma werken rond de ouder-kind-relatie en eventueel die van je omgeving. We bieden dan ook verschillende soorten therapieën aan. Dat kan gaan van ergotherapie, begeleiding door een kinderverzorgster, beeldende therapie, babymassage, spelmomenten, opvolging door een psychiater – en dat alles in een heel huiselijke sfeer.

En tot slot is er ook een opnamemogelijkheid. Bij een opname verblijf je samen met je baby een tijdlang dag en nacht op een kleinschalige afdeling bij ons. Daar leef je samen met zeven andere mama’s.’

LEES OOK > Is jouw gezin goed omringd? Bouw aan je ‘dorp’

Hoe kom of kan ik bij jullie terecht?

‘Eerst en vooral: heb je het moeilijk, vertel dit dan aan je vroedvrouw of huisarts. Zij zijn zo belangrijk en kunnen van bij het begin zo veel voor je betekenen. Of je kan terecht bij de psychopedagoog van Kind en Gezin. Zij vormen de eerstelijnszorg. Meestal verwijst een van hen een mama door naar ons.

Maar soms melden mama’s zich ook zelf aan bij ons. Tijdens die telefonische aanmelding polsen we naar jouw moeilijkheden. Het zou kunnen dat we je doorverwijzen naar andere hulpverlening, als we denken dat die een gepaster antwoord kan bieden voor jouw noden of als je baby ouder is dan één jaar.

Maar het zou ook kunnen dat we je uitnodigen voor een intake/kennismakingsgesprek. Dan gaan we nog dieper in op waar het moeilijk loopt voor jou. En tot slot bekijken we met een heel team welke behandelmodule het meest geschikt is voor jou.’

Meer weten? Ga dan naar moederbaby.be.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 07/11/2022, laatste update op: 06/12/2022