Hoera, er is een kindje op komst! Volgend puntje op jullie to-dolijst: hét geboortekaartje maken. Want de geboorte van die langverwachte baby willen jullie uiteraard op een zo origineel mogelijke manier aankondigen. Maar wat zijn de opties en wat moet er zeker op je kaartje staan?

Checklist geboortekaartje maken

Wist je dat er vroeger een dorpsomroeper werd ingezet om iedereen over een geboorte te vertellen? Later werden dat dan versierde geboortebrieven en pas vanaf 1950 gingen jonge ouders massaal geboortekaartjes versturen. Intussen is een geboortekaartje de meest verspreide traditie die met de geboorte samenhangt.

Maar wat moet er nu allemaal op zo’n geboortekaartje staan? Laat je een geboortekaartje maken door een grafische vormgever of ga je online aan de slag? Wij helpen je door de bomen het bos te zien.

LEES OOK > Origineel je zwangerschap aankondigen

1. Geboortekaartje zelf maken of laten maken

Ben je creatief aangelegd, dan kan je je geboortekaartje helemaal zelf ontwerpen. Maar je kan ook samenwerken met een illustrator, een grafische vormgever of een ontwerpbureau. Ook online kan je heel makkelijk een geboortekaartje maken; je hebt keuze uit honderden kaartjes. Alles hangt af van de stijl die je kiest en hoeveel budget je wil vrijmaken.

2. Kies voor een stijl die bij je past

Weet je niet goed waar te beginnen? Sla dan aan het pinnen! Op Pinterest staan heel veel verschillende varianten en zo voel je meteen aan welk soort geboortekaartje jou nu aanspreekt. Probeer een antwoord te geven op volgende vragen voor je aan het ontwerpen slaat:

  • Ga je voor een illustratie of wil je liever een foto van je baby gebruiken?
  • Wil je een kaartje met letterpress (drukwerk met reliëf)?
  • Kies je voor een liggend of een staand kaartje?
  • Wil je goudfolie, zilverfolie of koperfolie op je kaartje?
  • Ga je voor een vierkant of rechthoekig kaartje?
  • Kies je voor een dubbel of enkel geboortekaartje?

Een geboortekaartje hoeft niet altijd een echt kaartje te zijn, het kan ook op hout gegraveerd worden, het kan de vorm van een slinger of een tipi hebben, het kan een puzzel zijn, … De ene optie is uiteraard duurder dan de andere.

3. Wat moet er zeker op je geboortekaartje staan?

Nu je de stijl van je geboortekaartje bepaald hebt, kan je oplijsten wat er allemaal op het geboortekaartje moet staan. En ook: welk lettertype je wil gebruiken voor al die tekst.

Op de meeste geboortekaartjes vind je:

  • Naam (uiteraard)
  • Geboortedatum, eventueel tijdstip van de geboorte (dit kan ook met een geboortestempel als je de kaartjes al wil laten drukken)
  • Gewicht & lengte
  • Namen van de ouders
  • Namen van de meter(s) en/of peter(s)
  • Geboortelijst en/of pamperrekening
  • Telefoonnummer
  • Adres

Op sommige geboortekaartjes vind je:

  • Gedichtje, leuk zinnetje of een ander kort tekstje
  • Info over ziekenhuis en kamer (zet dit enkel op je kaartje als je graag veel (onaangekondigd) bezoek wil ontvangen in het ziekenhuis)
  • Info over de babyborrel (dit kan ook als apart kaartje toegevoegd worden)

LEES OOK > Geboortelijst: de 21 populairste items voor je kleine spruit

4. Ga voor een proefdruk

Ben je helemaal tevreden over hoe je geboortekaartje eruit ziet op je scherm? Bestel dan een (gratis) proefdruk, want je kaartje kan er geprint helemaal anders uitzien. Deze proefdruk kan je altijd nog gebruiken om in het ziekenhuis aan de deur te hangen.

5. Over adressen & enveloppen

Maak een lijst met alle kaartjes en adressen, zodat je een inschatting kan maken van het aantal kaartjes. Ook voor de babyborrelkaartjes kan je zo een inschatting maken. Druk een aantal extra kaartjes af, voor het geval dat je door die zwangerschapsdementie toch iemand vergeten bent. En o ja, stuur je ook naar onze redactie een kaartje? Dan krijg je gratis alle Brieven aan Jonge Ouders in je bus.

De enveloppen kan je op voorhand al aankopen om er de adressen op te schrijven (of ga voor stickers met voorgedrukte adressen). Ook postzegels kan je al op voorhand plakken. Let wel: als je kaartje buiten formaat is, moet je twee postzegels plakken. Hier kan je al snel enkele euro’s uitsparen dus.

Met stempels, washi tape of voorgedrukte sluitzegels of stickers kan je de envelop afwerken.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Het allerleukste? Onze boekjes groeien mee met jouw kindje: van een wolk van een baby tot een koddige kleuter. Ontvang je ons tijdschrift nog niet? Geef dan snel je gegevens door.

Gepubliceerd op: 05/02/2020, laatste update op: 17/01/2022