Wow… daar staan ze dan: twee streepjes. Een positieve zwangerschapstest. Je bent zwanger. Z.W.A.N.G.E.R! Jullie krijgen een baby. Een B.A.B.Y! Jij en je partner vertrekken voor een duizelingwekkende, spannende, speciale en ook hormonale rit. Een rit op een achtbaan waarvan jullie de bochten nog niet kennen. Wij rijden graag een eindje mee.

Omhoog…

Daar is ie dan: de positieve zwangerschapstest. Best mogelijk dat je een gat in de lucht springt van blijdschap. Dat je de neiging voelt om de lokale en nationale pers te verwittigen en via TikTok, Facebook of Instagram aan de wereld te verkondigen: ‘We verwachten een kindje! Yes!’

Omlaag…

Maar ook een totaal andere reactie is normaal. Een paniekreactie bijvoorbeeld. Misschien wou je helemaal geen kindje, of toch nu nog niet. Of niet meer. Of misschien wou je ontzettend graag zwanger raken, maar ben je nu compleet van je melk.

‘Neem het van me aan. Er gaat van alles door je heen wanneer je dat streepje ziet verschijnen: een positieve zwangerschapstest. En ook al staat er een brede glimlach op je gezicht af te lezen, toch zullen de eerste nachten niet noodzakelijk de beste nachten zijn. Euforie, ongeloof, vreugde en angst: je voelt het allemaal door elkaar.
Je bent zo blij dat je zwanger bent, maar ineens kan je ook een gevoel van bezorgdheid overvallen: zal alles wel in orde zijn? Wat mag ik nu nog wel en niet doen? Is dit of dat symptoom wel normaal? En dan is er nog die sluimerende vraag die soms door je hoofd schiet: ook al hunker je hier al zo lang naar, ben je er wel klaar voor?’ — Sophie

Hormonale looping

Na de grote ontdekking volgen een paar hevige eerste maanden. De hormonen laten van zich horen en gaan dapper aan de slag. Om te beginnen met je lichaam: de meeste toekomstige mama’s krijgen te maken met de alom gekende en knap lastige zwangerschapskwaaltjes zoals (ochtend)misselijkheid, braakneigingen, extreme vermoeidheid en pijnlijke borsten.

Daarnaast kunnen ze ook van je humeur een heuse warboel maken. Prikkelbaar en overgevoelig? Check!

LEES OOK > Zwanger: wanneer krijg je een echo?

Praten tijdens de rit

Natuurlijk lopen er heel wat attente partners rond op deze aardbol. Ze snappen dat ze hun zwangere vrouw of vriendin nu af en toe wat moeten ontzien. Haar misschien zelfs een beetje in de watten mogen leggen.

Toch kan het best zijn dat jouw partner wat extra info of zelfs een minihandleiding nodig heeft. Blijf dus vooral praten. Vertel wat je voelt of verwacht en vraag gerust wat meer hulp dan normaal.

‘Een zwangerschap, eerlijk? Dat is een periode waarin je als aanstaande papa vooral wacht. Je vrouw wordt wat ronder, soms wat humeuriger, maar is vooral de eerste en enige persoon die grote verschillen merkt. Je hebt geen last van lichamelijke ongemakken. Jij wacht en blijft wachten.
En ik kan je verzekeren: veertig weken wachten is lang, héél lang. Zeker als je enige connectie met ‘wat zal komen’ een groeiende buik is. Gelukkig zorgen de eerste voelbare schopjes van de baby ervoor dat alles een stukje werkelijker wordt, en de echo’s gunnen je toch al eens een blik op dat kleintje.’ — Frederic

Bolle bocht

Wanneer die eerste maanden voorbij zijn, komen de hormonen een beetje tot rust en voelen de meeste mama’s zich wat beter. De misselijkheid verdwijnt, de eetlust komt terug en die ellendige vermoeidheid ebt weg. Sommige vrouwen zijn zelfs energieker dan voor de zwangerschap. Je buikje wordt boller, iedereen is op de hoogte van de zwangerschap en je kunt er dus volop van genieten.

Je baby laat zich nu ook voelen. Het is geen ‘vruchtje’ meer, maar helemaal jouw baby. Misschien geef je het kindje in je buik zelfs al een naam, een echte of een troetelnaam. Ook voor de partners is dit meestal een fijne periode.

LEES OOK > Dagboek mama Nele: voor de tweede keer zwanger

Vooruitkijken

In dit rustigere deel van de zwangerschapsrit beginnen heel wat toekomstige ouders te denken aan praktische dingen. De uitzet en de babykamer bijvoorbeeld. Best mogelijk dat de ene partner hierin wat nuchterder is dan de andere. De ene let misschien meer op design of op schattige details, de andere vraagt zich af hoeveel dat allemaal gaat kosten en of die buggy wel in de auto past.

Natuurlijk duiken er ook vragen op. Zal alles goed gaan? Zal onze baby wel gezond zijn? Krijgen we de zorg voor ons kindje gecombineerd met onze job? Zulke bezorgdheden zijn heel normaal, maar wegen minder door als je er met elkaar over praat. Heb je geen partner om dit te delen, neem dan een vertrouwenspersoon onder de arm: iemand bij wie je terechtkan met al je twijfels, een lieve vriend(in) die je aanmoedigt en in jezelf doet geloven.

‘Ongeloof, blijdschap, ongerustheid, verwondering, paniek en warme gevoelens. Alles door elkaar. Een goeie timing wel, want we hebben nog drie weken de tijd in ons coconnetje op reis, om met ons tweetjes rustig aan te beseffen wat er op ons af zal komen en al die gevoelens een plaats te geven. Daarna mag de (kleine) wereld het weten.’ — Evi

Het laatste rechte stuk

In de zware laatste maanden van de zwangerschap groeit de baby snel en wordt de bewegingsruimte in de baarmoeder beperkter. Die dikke buik zit af en toe ferm in de weg en belemmert je bij simpele dingen in je dagelijks leven: je schoenen aantrekken bijvoorbeeld.

Je lichaam moet nu ook harder werken om je baby te voeden, dus je voelt je weer wat vaker moe. Zeker als het slapen ook niet echt meer wil lukken. Je doet het nu best een beetje kalmer aan, zodat je je ook emotioneel kunt voorbereiden op de komst van je kindje.

Heel wat vrouwen zijn nu meer in zichzelf gekeerd en tonen minder belangstelling voor wat er om hen heen gebeurt. Hun partners krijgen daardoor soms het gevoel dat ze wat buitengesloten worden. Nochtans zijn ze nu meer dan ooit nodig om allerlei zaken te regelen en de boel draaiende te houden. Op naar de spannende finale van deze bijzondere rit op de roetsjbaan: de geboorte van jullie kindje!

LEES OOK > Ik ben zwanger, mag ik nog … ?

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/03/2023