Ik lees overal tips om deze winter minder energie te verbruiken. Hoe kan ik mijn douchewater het zuinigst verwarmen om zo te besparen op warm water?
Besparen op warm water
Warm water maakt een behoorlijk deel uit van de jaarlijkse energiefactuur, gemiddeld 17 procent. Zuinig omspringen met warm water heeft dus snel een groot effect op de energiefactuur. Overal hoor je om korter en kouder te douchen. Het effect daarvan is groot, maar je kan ook besparen zonder comfortverlies.
Veel gezinnen maken warm water met een doorstroomsysteem – een aparte warmwatergeiser of een die ingebouwd is in de verwarmingsketel. Kijk zeker na of je systeem een comfortstand heeft: die houdt altijd een kleine hoeveelheid water warm om snel te kunnen leveren, maar dat vreet energie.
Zet volgende winter de comfortstand uit of kies de eco-stand. Voor je gaat douchen, zet je vijf seconden de warmwaterkraan open, daarna wacht je een minuut met de kraan toe. De ketel zal ondertussen voorverwarmen. Zo wordt het water toch snel warm, zonder energie- of waterverspilling.
LEES OOK > Dit kunnen we doen om waterschaarste aan te pakken
Boiler
Je warm water kan ook uit een boiler komen, maar ook daar verlies je energie tijdens de dag. Voel aan de boiler waar hij warm is en zorg daar voor extra isolatie. Je geeft het best extra aandacht aan alle aansluitingen. Isoleer de buizen, de koppelingen en de bochten. Zet de temperatuur van de boiler niet te hoog: hoe hoger, hoe meer energieverlies.
Wees wel voorzichtig: onder 50 graden wordt het risico op een legionella-besmetting groter. Heeft je boiler geen legionella-programma, hou de boilertemperatuur dan tussen 50 en 55 graden.
Een spaardouchekop is goedkoop en halveert de hoeveelheid water die je gebruikt tijdens een douche. Een goed model mengt lucht onder de waterstroom, zodat het douchegevoel bijna hetzelfde blijft.
Je kan ook verder investeren: een warmtepompboiler is twee tot drie keer zuiniger dan een klassieke elektrische boiler. Een douchewarmte-terugwinning kan de helft van de warmte uit je afvoer recupereren en daarmee het koude water voorverwarmen.
Meer tips om je energiekosten te beheersen lees je in ons dossier energie.
Dit artikel verscheen in november 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 04/11/2022, laatste update op: 02/02/2023Tags: bespaartips