Cyberpesten omvat alle vormen van pesten via digitale media. Het laat een enorme indruk na op kinderen en jongeren omdat het zich online afspeelt. Hoe voorkom je het? Wat als de leerkracht het niet serieus neemt? Wat als je kind er getuige van is? In dit artikel beantwoorden we 5 vragen over cyberpesten.

1. Hoe voorkom je cyberpesten?

Leer je kinderen over het gebruik van het internet en maak samen duidelijke afspraken. Help hen om hun online profielen goed te beveiligen. Het is belangrijk dat ze voorzichtig omgaan met persoonlijke informatie en foto’s van zichzelf en anderen.

Geef zelf het goede voorbeeld door niet alles online te delen, zeker niet over je kinderen.

Zorg voor een warme en veilige thuissfeer zodat je kind met problemen naar je toe durft komen. Praat ook met hen over moeilijke en gevoelige thema’s zoals seksualiteit.

Leer je kind respect te hebben voor anderen. Welke woorden en/of beelden kunnen kwetsend zijn? Vertel hen wat echt niet oké is en welk gedrag bovendien wettelijk strafbaar is.

LEES OOK > Wat is cyberpesten?

2. Wat doe je als ouder als een ander kind gepest wordt?

Dat is sowieso een moeilijke situatie. Als je eigen kind het cyberpesten ook opmerkt, kun je hem/haar motiveren om te reageren. Dat kan bijvoorbeeld door het slachtoffer te steunen.

Let op met het aanspreken van de ouders van de pester. Het blijft een gevoelige kwestie. Hoe is je verstandhouding met de ouders? Wat vind je kind ervan dat je de ouders zou aanspreken? Als hij/zij dat niet wil, hou je hier best rekening mee.

LEES OOK > 4 tips hoe je je tiener kan beschermen tegen cyberpesten

3. Wat doe je als de leerkracht het pestgedrag niet serieus neemt?

In dat geval verzamel je best zoveel mogelijk bewijsmateriaal (screenshots van berichten bijvoorbeeld). Ga in gesprek met de schooldirectie en/of leerlingenbegeleiding, alsook met het CLB.

Als de reactie voor jou niet voldoende is, moet je je richten tot de hoofdverantwoordelijke van de onderwijskoepel van de school.

Verder kun je je probleem melden via de klachtenlijn op kinderrechten.be. Het Kinderrechtencommissariaat zal dan bemiddelend initiatief nemen.

Tot slot kun je ook een klacht neerleggen bij de politie. Hierbij is het belangrijk om ermee rekening te houden dat dat een grote indruk kan nalaten bij je kind. Bespreek het dus zeker eerst.

4. Hoe reageer ik als mijn kind zelf pest?

Je bent er zelf misschien van geschrokken, maar probeer rustig aan je kind te vragen wat er gebeurd is, wat je kind deed en waarom.

Straf je kind niet meteen met een internetverbod, maar zorg er wel voor dat hij/zij zijn/haar verantwoordelijkheid neemt. Is je kind zich bewust van de gevolgen van zijn/haar gedrag voor het slachtoffer?

Ga in gesprek en leg je kind uit dat jij pesten niet accepteert. Samen kun je dan op zoek gaan naar oplossingen om het cyberpesten te stoppen en ervoor zorgen dat je kind op een positieve manier met anderen kan omgaan online.

Hou wel een oogje in het zeil om er zeker van te zijn dat het pesten stopt.

LEES OOK > Waar kan je terecht als je kind in aanraking komt met pesten?

5. Waar kan ik meer informatie vinden over cyberpesten?

Deze boeken helpen je op weg:

  • De SurvivalKID Pesten van Luc Descamps en Gie Deboutte: op maat van kinderen en wetenschappelijk onderbouwd
  • Van emoji’s tot sexting van MediaNest: een handige gids met veelgestelde vragen van ouders over mediaopvoeding (o.a. over cyberpesten, online privacy etc.)

Ook op deze websites kun je terecht:

Veilig Online

Bekijk zeker de webinar (kinderen of jongeren) over cyberpesten van Veilig Online, een initiatief van Gezinsbond en ChildFocus, via het YouTube-kanaal van Veilig Online.

Op de website van Veilig Online vind je ook meer informatie voor ouders over vijf thema’s binnen mediaopvoeding: sociale media, internet en privacy, gamen, cyperpesten en online relaties en seksualiteit. Je ontdekt er interactieve vormingsmodules met tips en getuigenissen alsook verschillende webinars.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/08/2021, laatste update op: 06/06/2023

Tags: ,