Tijdens je zwangerschap en na de bevalling komt er ontzettend veel op je af. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor dat kleine, fragiele kindje, er zijn ook een paar formaliteiten die je in orde moet brengen. Deze handige checklist voor bij de geboorte helpt je daarbij.

Erkenning

Zijn jullie niet getrouwd? Je kan je kindje al laten erkennen vóór de geboorte. Dit kan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand vanaf de zesde maand van de zwangerschap. Breng zeker een doktersattest met de vermoedelijke geboortedatum mee.

Wil je de erkenning nog vroeger in orde brengen, contacteer dan een notaris.

LEES OOK > 5 leuke alternatieven voor de klassieke geboortelijst

Kinderopvang

Het is een goed idee om een opvangplek te zoeken zodra je weet dat je zwanger bent. Op kindengezin.be staat een handige zoekmachine. Lees zeker ook onze tips om je te helpen op je zoektocht.

Heb je al een kindje in de opvang? Vraag na de geboorte voor dat kind een nieuw attest ‘inkomenstarief’ aan. Je krijgt dan korting op je tarief.

Gemeentehuis

Je geeft de geboorte aan op het gemeentehuis van de plaats waar je kindje geboren is. Ben je getrouwd of heeft je partner het kind erkend vóór de geboorte, dan hoef je daar als moeder niet bij te zijn.

De aangifte doe je binnen de vijftien dagen na de geboorte. In sommige gemeenten kan je dit nu ook in de kraamkliniek zelf doen.

Sowieso heb je deze documenten nodig:

  • medisch attest met dag, uur en plaats van geboorte en geslacht van de baby
  • identiteitskaart of paspoort van de moeder en de vader (meemoeder)
  • trouwboekje of akte van erkenning
  • voornamen van je kind

De gemeente bezorgt je een uittreksel uit de geboorteakte, een attest voor de aanvraag van het groeipakket (Vlaandern) /de kinderbijslag (Brussel) en een attest voor je ziekenfonds. Sommige gemeenten voorzien ook een geboortepremie. Informeer je hierover.

Uitbetaler groeipakket/kinderbijslag

Bezorg het geboorteattest dat je kreeg bij de aangifte zo snel mogelijk aan één van de vijf uitbetalers/kinderbijslagfondsen naar keuze. Het overzicht vind je op groeipakket.be of iriscare.brussels.

Misschien heb je de keuze al gemaakt bij de aanvraag van je startbedrag/kraamgeld. Dat startbedrag kan je aanvragen ten vroegste vier maanden vóór de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de geboorte.

LEES OOK > De uitbetaler van het groeipakket kies je vanaf nu zelf

Ziekenfonds

Ben je beroepsactief? Breng dan zeker je ziekenfonds vóór de geboorte op de hoogte van de vermoedelijke geboortedatum om tijdens je moederschapsrust een uitkering te krijgen.

Bezorg na de geboorte het geboorteattest om je kindje in te schrijven voor de ziekteverzekering. Informeer ook naar je geboortepremie.

Begin je opnieuw te werken? Laat dit onmiddellijk weten aan je ziekenfonds.

Werkgever

De ouder die het kind fiscaal ten laste neemt, meldt dit aan de werkgever om de gezinskorting op de bedrijfsvoorheffing (= maandelijkse voorschot op personenbelasting) te krijgen.

De Gezinsbond

Hoe sneller wij de geboortedatum van je kindje kennen, hoe sneller onze Nieuwsbrief aan Jonge Ouders in je mailbox zit. Een geruststellende en boeiende nieuwsbrief die jouw kindje volgt, met hapklare en bruikbare info op het juiste moment. Je ontvangt hem elke maand op de dag dat je zoon of dochter een maand ouder wordt.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 02/04/2021, laatste update op: 06/06/2023