Ben je in verwachting van je eerste kindje, dan heb je heel wat ideeën over mama zijn. Je wilt snel terug gaan sporten, consequent zijn, je kind geduldig en positief opvoeden. Zodra de baby er is, loopt het niet altijd zoals verwacht. Dan doe je maar wat en dat is echt oké!

1. Genieten van de roze (?) wolk

Je kijkt uit naar die wonderlijke periode na de bevalling. Je bent vol liefde voor je kindje, krijgt leuke bezoekjes en geniet van je gezinnetje.

Toch hebben sommigen wat meer tijd nodig om te bekomen. Het is heel normaal dat de roze wolk even op zich laat wachten.

Leer je kindje kennen, ga stap voor stap en groei in het moederschap. Blijft die roze wolk wel héél lang weg? Vraag dan zeker om hulp.

LEES OOK > Wat niemand je vertelt over de momenten na de bevalling

2. Alles blijven doen zoals vroeger

Na de bevalling wil je graag alles blijven doen: fulltime werken en sporten, afspreken met vrienden en familie bezoeken. Want je leven stopt toch niet als je kindje er is?

Dat klopt. Maar met een kindje erbij vliegt de tijd veel sneller, je bent vaker moe en je krijgt er een hele verantwoordelijkheid bij.

Leg jezelf niet te veel druk op de schouders. Je hoeft niet álles te combineren. Maak keuzes en geef jezelf de ruimte om te genieten van de nieuwe dingen.

3. Altijd consequent zijn

Een kind heeft behoefte aan een duidelijke routine, hoor en lees je overal. Daarom is het belangrijk om consequent te zijn.

Dat klopt, al hoeft je eigen geluk daar niet onder te lijden. Je bent ook maar een mens.

Als je baby de hele nacht weent – door tandjes, een groeispurt of krampjes – dan neem je hem gewoon lekker dicht bij jou. Principes of niet.

Zo laad jij je batterijen op om er de volgende dag weer tegenaan te gaan.

4. Snel terug gaan sporten

‘Die zwangerschapskilo’s moeten er na de bevalling snel weer af’, denkt zowat iedere zwangere vrouw vastberaden. Maar dat loopt niet altijd van een leien dakje.

Want intussen is je partner weer aan het werk en sta je er overdag alleen voor. En ‘s avonds heb je meer zin om onder een dekentje in de zetel te kruipen dan op een hometrainer.

Probeer liever elke dag een wandelingetje te maken en vind oefeningen die je gemakkelijk in je living doet.

5. Het anders aanpakken dan sommige ouders

Kleuters die zich in de winkel tierend op de grond gooien, huilende kinderen op de bus, kindjes die elke avond tv mogen kijken, … Als mama in spe denk je dan: ik doe het anders.

Maar als je dan moeder bent, besef je dat iedereen roeit met de riemen die hij heeft. Ook al voed je je spruit heel bewust en positief op, je hebt het niet altijd in de hand.

Jij doet je best met de gebruikelijke ups en downs, zoals alle andere mama’s, meemama’s en papa’s. En dat is prima.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

 

Gepubliceerd op: 23/12/2016, laatste update op: 22/03/2023