Heb je een kinderwens? Fijn! Welke activiteiten wil je nog doen voor je een kindje verwelkomt? Heb je een planning en in welke mate heb je vertrouwen in fertiliteitsbehandelingen als het niet zo vlot zou gaan? Wat zijn je opties? Overweldigend? Geen probleem. De website ‘Klaar voor kinderen’ helpt je.

Vives Kortrijk richtte samen met onder andere De Verdwaalde Ooievaar de website ‘Klaar voor kinderen’ op. De bedoeling: mensen met een kinderwens uitdagen om er op tijd over na te denken en werk van te maken. Kennis en bewustzijn rond vruchtbaarheid zijn vaak te weinig aanwezig, wat kan leiden tot teleurstelling en frustratie.

LEES OOK > Zwanger met ivf: ‘Ik wil het taboe rond kunstmatige bevruchting doorbreken

Klaar voor kinderen: hoe werkt de website?

Op klaarvoorkinderen.be beantwoord je eerst enkele basisvragen over je leven. Hoeveel kinderen wil je? Studeer(de) je verder en hoeveel tijd neemt/nam dat in beslag?

Welke doelen wil je bereiken voordat je aan kinderen begint en hoeveel tijd heb je hiervoor nodig? Aan de hand van je antwoorden krijg je een simulatie van je situatie en de mogelijkheden op basis van realistische cijfers.

Wil je bijvoorbeeld op je 29ste beginnen aan een gezin met vier kinderen, hou er dan rekening mee dat dat misschien moeilijker zal zijn dan je verwacht door verminderde fertiliteit.

Wanneer je 30 bent, heb je 75% kans om zwanger te worden binnen het jaar, maar dat cijfer daalt verder naar 66% als je op je 35ste zwanger wilt worden.

Na je simulatie kun je bijkomende informatie raadplegen. Zo kom je meer te weten over hoe je op een realistische manier je kinderwens kunt plannen, maar vind je ook info over twijfelen aan kinderen, wat je kunt doen als je niet meteen zwanger wordt, wat de impact is van je leefstijl op je vruchtbaarheid…

LEES OOK > Als zwanger worden niet lukt: ‘Zorgen voor een kind, daar draaide het om

Wist je dat…

Er zijn verschillende opties als je ooit aan kinderen wil beginnen. Op ‘Klaar voor kinderen’ vind je feiten, cijfers en info waar je je misschien niet van bewust was, bijvoorbeeld:

  • Nog niet klaar voor kinderen? Je hoorde vast al van de optie om eicellen te laten invriezen, maar wist je dat je dat best zo jong mogelijk doet, voor je 35ste? Dan nog zijn de kansen op een succesvolle zwangerschap matig, zo’n 30-40%.
  • In tegenstelling tot mannen hebben vrouwen een eindig aantal voortplantingscellen. Hoe ouder je wordt, hoe minder eicellen je overhoudt en hoe minder de kwaliteit ervan wordt. Vooral vanaf de leeftijd van 40 jaar is het moeilijker om zwanger te worden en is er een hoger risico op een miskraam of afwijkingen bij je kind.
  • Je hoeft niet te panikeren als je niet meteen in de eerste maand zwanger wordt. Veel mensen praten niet over hoe lang het duurde voor het lukte en dat schept een vertekend beeld. Heb je er vragen over? Je vind meer info op kindengezin.be en deverdwaaldeooievaar.be.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 05/04/2022, laatste update op: 22/03/2023