Nu je zwanger bent, is het meer dan ooit nodig om volop in te zetten op gezond leven. Je bent nu eenmaal verantwoordelijk voor een kwetsbaar mensje dat helemaal op jou is aangewezen om te groeien en te ontwikkelen.

1. Rust

Het is heel normaal dat je nu extra slaap en rust nodig hebt. Probeer zoveel mogelijk naar je lichaam te luisteren en te rusten. Dat is niet altijd evident met een druk gezinsleven, en al zeker niet in combinatie met een job. Hoe onmogelijk het ook lijkt, voldoende slapen en rusten is wel dé beste manier om je energieniveau op peil te houden.

Kijk hoe je de druk wat kunt verminderen en rust kan inbouwen. Nu, maar ook na de bevalling. Ga eventueel op zoek naar hulp in het huishouden en regel alvast kraamzorg. Als je nu al leert hoe je hulp kunt vragen en aanvaarden, is de drempel tijdens je kraamtijd meteen minder hoog.

2. Bewegen

Blijf sowieso voldoende en regelmatig bewegen, en vermijd langdurig zitten. Je kunt je ook inschrijven voor zwangerschapsoefeningen, -zwemmen of -yoga. Meteen een fijne manier om andere zwangere mama’s te ontmoeten.

LEES OOK > Bewegen tijdens de zwangerschap: ‘Sport kan, zolang je naar je lichaam luistert’

3. Bordje gezond

Kook zoveel mogelijk vers en eet vooral gevarieerd. Ook belangrijk: zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Om bloedarmoede te voorkomen, kies je best voor volkoren producten, bonen, peulvruchten en (groene) groenten. Eet ook regelmatig verse citrusvruchten: vitamine C vergemakkelijkt de opname van ijzer. Eet niet voor twee. Dubbele porties veroorzaken overgewicht, wat aanleiding kan geven tot verwikkelingen als hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en complicaties bij de bevalling.

4. Hygiëne

Let extra op hygiëne in de keuken. Een voedselvergiftiging wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor je baby. Wees vooral voorzichtig met rauw voedsel. Zorg ervoor dat alles wat gebakken is, voldoende verhit wordt. Was je handen zorgvuldig na het toilet, voor je gaat eten en voor je eten klaarmaakt. Hetzelfde nadat je groenten, fruit, rauw vlees of een dier hebt aangeraakt.

5. Water & melk

Het is sowieso belangrijk om voldoende water te drinken. Let er ook op dat je voldoende melk- en calciumverrijkte sojaproducten binnenkrijgt. Je zou hiervan in het totaal (melk, kaas, yoghurt…) aan ongeveer 600 ml per dag moeten komen.

LEES OOK > Dagboek mama Nele: voor de tweede keer zwanger

6. Tandverzorging

Je tandvlees wordt extra gevoelig voor ontstekingen en gaat sneller bloeden, vooral tijdens het poetsen. Daarom slaan zwangere vrouwen wel eens een poetsbeurt over. Gevolg: de ontsteking en het bloeden worden erger en er ontstaan gaatjes.

Gezond zwanger

Uit onderzoek blijkt dat tandbederf de ontwikkeling van je baby kan beïnvloeden en kan leiden tot vroeggeboorte. Daarom is het verstandig om je jaarlijkse gebitscontrole ook tijdens je zwangerschap te laten doorgaan, bij voorkeur in het tweede trimester van je zwangerschap. Vertel de tandarts dat je zwanger bent: bepaalde behandelingen stel je beter uit tot na de bevalling.

7. Foliumzuur

Foliumzuur is dé belangrijkste vitamine voor (toekomstige) zwangere vrouwen. Om er voldoende van in je lichaam te hebben, neem je elke dag extra foliumzuur in zodra je een actieve kinderwens hebt en stopt met anticonceptie. Ook als je eenmaal zwanger bent, neem je elke dag een foliumzuursupplement tot en met maand drie van je zwangerschap. Op die manier bescherm je je baby tegen aangeboren afwijkingen aan hersenen en ruggenmerg.

8. Geneesmiddelen

Bespreek het gebruik van medicatie, met of zonder voorschrift, altijd met je arts of vroedvrouw, ook al ben je nog niet zeker dat je zwanger bent. Wees ook voorzichtig met bepaalde voedingssupplementen of homeopathische en natuurlijke middelen. Zo bestaan er bijvoorbeeld soorten kruiden(thee) die weeën opwekken. Gebruik dit soort middeltjes dus niet op eigen houtje, maar vraag steeds advies aan je arts of vroedvrouw.

LEES OOK > Aan te raden: vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap

9. Vaccinatie

Kinkhoest komt de laatste jaren opnieuw meer voor. Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad één dosis van het kinkhoestvaccin aan voor alle volwassenen die vaak in contact komen met baby’s. Ook tijdens je zwangerschap laat je je vaccineren tussen week 24 en 32. Zo kan je de antistoffen al doorgeven aan je baby. Krijg je deze vaccinatie niet tijdens de zwangerschap, dan wordt ze zo snel mogelijk na de bevalling toegediend. Het vaccin is gratis.

Verder is het ook aangeraden om je te laten vaccineren tegen griep. Dit doe je best vóór de start van het griepseizoen, tussen half oktober en half november. Heb je nog geen coronavaccin gehad, dan is ook dit aan te raden als je zwanger bent.

Heb je vragen of twijfels over vaccinaties? Spreek erover met je arts of vroedvrouw.

10. Alcohol en drugs

De moederkoek is hét doorgeefluik tussen moeder en kind. Niet alleen voedingsstoffen, maar ook alcohol en drugs geef je op die manier door aan je baby. De lever van een foetus kan geen alcohol afbreken, de stof werkt dus rechtstreeks in op de ontwikkeling. Wat voor jou maar een kleine hoeveelheid lijkt, is voor je baby al snel te veel. Drink daarom geen alcohol tijdens je zwangerschap.

Ook drugs zijn absoluut not done. Ze kunnen niet alleen vroeggeboorte veroorzaken, maar je kindje ook opzadelen met een groeiachterstand en een verslaving. Bij De Druglijn vind je hierover meer info. Een vraag stellen kan ook anoniem op 078 15 10 20, via de chat of het contactformulier op de website. Durf dit soort zaken ook te bespreken met je arts of vroedvrouw.

11. Roken en meeroken

Als je rookt terwijl je zwanger bent, vermindert de doorbloeding van de moederkoek. Je kindje krijgt minder voedingsstoffen, waardoor het risico op miskraam en vroeggeboorte stijgt. Er komen schadelijke stoffen van de sigaret in het bloed van je baby terecht. Je kindje krijgt hierdoor minder zuurstof en voeding, groeit minder goed en kan bij de geboorte minder weerstand hebben. Daarnaast stijgt het risico op wiegendood. Stoppen met roken is dus heel belangrijk en zinvol. Dit geldt voor jou, maar ook voor je partner.

Ook passief roken is namelijk schadelijk voor je baby, zowel tijdens als na de zwangerschap. Wist je dat in ruimtes waarin gerookt wordt, de giftige stoffen nog erg lang in de lucht blijven? Zodra je een deur opent verspreiden die stoffen zich door de luchtcirculatie ook erg gemakkelijk naar andere ruimtes. De giftige stoffen zetten zich vast op bijvoorbeeld meubels, tapijten, gordijnen en speelgoed. Kindjes die op die manier meeroken lopen meer risico op wiegendood en worden sneller ziek bijvoorbeeld door luchtweginfecties. Daarom is het belangrijk dat je partner (ook) stopt met roken of zeker niet meer rookt in huis of in jouw aanwezigheid.

Meer info en tips op nooitbinnenroken.be. Niet alleen jij en je partner, maar iedereen kan bijdragen aan een rookvrije toekomst. Helaas wordt er vandaag nog steeds gerookt op veel plekken waar kinderen komen. Het initiatief Generatie Rookvrij brengt daar graag verandering in. Onderteken het charter en lees er wat je zelf kunt doen.

12. Hormoonverstoorders

Chemische stoffen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Sommige daarvan zijn hormoonverstoorders. Ze imiteren onze natuurlijke hormonen of brengen ze uit balans. Ongeboren baby’s zijn er extra gevoelig voor. Met een paar eenvoudige tips kan je de blootstelling verminderen, en daarmee ook het risico op gezondheidsproblemen voor jou en je baby. Meer informatie vind je ook in ons dossier Hormooonverstoorders.

  • Ventileer voldoende en verlucht extra bij nieuwe meubels of elektronica en als je pas geschilderd hebt.
  • Was nieuwe (kinder)kleren vóór ze gedragen worden.
  • Poets regelmatig, met water en middelen zoals azijn, soda, zout en citroensap. Of gebruik een biologische allesreiniger zonder parfum (Ecolabel).
  • Spoel verse groenten en fruit grondig om eventuele pesticiden af te spoelen.
  • Lees het etiket. Ga voor producten zonder parabenen, parfum en antibacteriële werking. Let op de gevarensymbolen en vermijd schadelijke producten.

Meer weten? De Vlaamse overheid heeft tips en informatie over gezond zwanger worden gebundeld op de website Gezond zwanger worden.

Foto in artikel: lezersfoto mama Anoesjka

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 21/02/2023