Een NIP-test, een vruchtwaterpunctie, een nekplooimeting, … een aantal aandoeningen kunnen prenataal worden opgespoord. Voor aanstaande mama’s en papa’s lijkt zo’n test soms iets dat erbij hoort, iets waarbij ze nauwelijks stilstaan dat het antwoord misschien anders kan zijn dan ze verwachten. Als dat dan toch gebeurt, dan volgt een wilde rit met informatie, beslissingen, wachttijden en verschillende emoties door elkaar. Als je slecht nieuws krijgt na een prenatale test: wat dan?

Zelfs als je rekening houdt met slecht nieuws, komt de boodschap dat een test positief is of er een afwijking is opgespoord toch nog als een klap. Je wordt ook overspoeld: door vragen, emoties, informatie. Het is moeilijk om staande te blijven, helder te denken, een beslissing te nemen die voor jullie beiden als de juiste (of de minst erge) aanvoelt.

Tijd

Neem (een beetje) tijd. Laat het nieuws bezinken. Ga samen wandelen, slaap er een nachtje (of twee) over, … in de meeste gevallen heb je wel enige tijd voor er een beslissing wordt verwacht. Neem die ook.

LEES OOK > Prenatale testen: doen of niet?

Emoties

Sta jezelf de emoties toe, wat die ook zijn. Opluchting, verdriet, hoop en wanhoop, moed en angst: het kunnen er enkele zijn, of allemaal. Eerlijk zijn over wat je voelt en waarom, dat durven en mogen uiten, is cruciaal.

Je partner

Een zwangerschap, het nieuws en de emoties deel je meestal ook nog met een partner. Iemand die op hetzelfde pad zit als jij, of iemand die net totaal anders reageert. Iemand die veel deelt, of net weinig. Je hebt niet alleen je eigen emoties om mee om te gaan, maar ook die van iemand anders.

Jullie denken er anders over

Helemaal moeilijk wordt het als jullie als koppel het niets eens geraken over de beslissing die na de uitslag moet worden genomen. Praten én luisteren, dat ligt aan de basis voor een open en respectvolle communicatie. Probeer de ander niet te overtuigen, want dan lok je enkel defensieve reacties uit.

Maar soms lopen de emoties hoog op en raken jullie er echt niet uit. Dan kan je bijvoorbeeld terecht bij Fara, een organisatie die helpt bij zwangerschapskeuzes. Zij helpen koppels die niet op dezelfde lijn zitten elkaars standpunt te zien en werken samen met jullie naar een compromis toe.

LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen

Informatie

Een beslissing na een ongunstige prenatale test is moeilijk. Waar vind je correcte en betrouwbare informatie? En kunnen mensen deze zo begrijpelijk mogelijk uitleggen?

In eerste instantie zal je gynaecoloog bepaalde testresultaten toelichten. Hij of zij kan je ook doorverwijzen naar een specialist. Ook voor bijkomende vragen kan je bij je arts of vroedvrouw terecht.

Voor informatie over genetische afwijkingen kan je terecht bij een van de vier Centra Menselijke Erfelijkheid (CME).

Lotgenoten

Voor informatie over leven met een kind met een bepaalde beperking kan je ook terecht bij een lotgenotengroep. Zij kunnen je inzicht geven over hoe hun leven is, zo kan je een meer realistische inschatting maken voor jouw leven en je gezin.

Zo is er een contactgroep Gezin en Handicap, een groep voor ouders met Downkinderen en er is ook de zelfhulpgroep zwangerschapsafbreking na prenataal onderzoek.

LEES OOK > Het zoontje van Liesbeth en Jochen heeft het syndroom van Down: ‘Vreugde en verdriet liggen heel dicht bij elkaar’

Familie en vrienden

Of je (enkele) familieleden en vrienden inlicht of niet, is een persoonlijke keuze. Sommigen hebben er nood aan dat iedereen weet waar ze voor staan en dat ze er over kunnen praten. Anderen vinden de beslissing iets persoonlijk, of vrezen afkeurende of tegenstrijdige meningen.

Als je weet wat je verwacht (luisterend oor, advies, …) kan je dat meedelen. Hou er rekening mee dat er altijd mensen zullen zijn die je keuzes in vraag zullen stellen of kritische bedenkingen maken. De twijfel, schaamte, het schuldgevoel kan hierdoor groter worden.

Overweldigd?

Blijf je twijfelen, weet je niet meer wat je zelf vindt of voel je je wegzinken? Schrijf op wat je denkt en voelt, maak eventueel lijstjes. Voor en tegen, wat wil ik in mijn leven en wat niet, welke effecten kan het gezin aan en waar wil je niet op toegeven?

Kom je er niet uit? Dan kan je ook professionele hulp inschakelen, zoals bij Fara, je vroedvrouw of bij een psycholoog.

Onthou dat alleen jij en je partner kunnen beslissen. Andere mensen maakten misschien een andere keuze, of denken dat ze dat zouden doen, en brengen je zo aan het wankelen. Maar alleen jullie kunnen de beslissing nemen voor jullie en jullie gezin.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 15/11/2019, laatste update op: 06/06/2023