De naam van je collega vergeten, je sleutels niet meer vinden, je niet kunnen concentreren én toevallig ook zwanger? ‘Zwangerschapsdementie’ klinkt het dan. Tenminste, al lachend, want dat bestaat toch niet echt?

Toch wel, zwangerschapsdementie bestaat. Niets wat zwangere vrouwen nog niet wisten eigenlijk, maar nu bevestigen wetenschappers het. Vier op de vijf vrouwen zou er last van hebben, zegt een Australisch onderzoek.

Wat is zwangerschapsdementie?

De naam bedriegt, want dementie is het natuurlijk niet, het gaat om toenemende vergeetachtigheid en verstrooidheid. Het kleintje in je buik heeft dus invloed op je hersenen!

Oorzaken van zwangerschapsdementie

Niet de baby zelf, maar de hormonale en andere chemische veranderingen in je lichaam veroorzaken de zwangerschapsdementie.

1) Minder omega 3-vetzuren

Je lichaam gebruikt eigen omega 3 om het zenuwstelsel van je baby te helpen ontwikkelen. Zo raken je reserves uitgeput en daar voelen je hersenen het effect van. Meer weten? De Nederlandse onderzoekster Renate de Groot licht hier haar onderzoek toe.

2) Het hormoon progesteron

Zwanger zijn gaat gepaard met véél hormonen, en die veroorzaken van alles. Ook zwangerschapsdementie, met dank aan het hormoon progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat de bevruchte eicel ingenesteld raakt, de baarmoeder groeit en er melk wordt geproduceerd. Een nuttig hormoon dus. Helaas werkt het hormoon ook remmend op die delen in de hersenen die herinneringen opslaan, waardoor je geheugen tijdelijk minder goed werkt.

LEES OOK > Binnenkort mama? Zo kan je je baby beschermen tegen hormoonverstoorders

3) De voedingsstof choline

De voedingsstof choline is een bouwsteen voor acetylcholine, een stof die belangrijk is voor het geheugen. Ook hier stuurt je lichaam je eigen reserves naar je baby voor de ontwikkeling van de hersendelen. Je offert je eigen brein dus een beetje op om dat van je baby te ondersteunen!

4) Slaaptekort

Ook als je niet zwanger bent, voel je het effect van te weinig slaap. Tijdens het dromen ordenen en verwerken je hersenen alle informatie die ze overdag opnemen. Slaaptekort verstoort dat proces, waardoor je sneller dingen vergeet of minder geconcentreerd bent. Slecht slapen is helaas ook een typische zwangerschapskwaal.

LEES OOK > 11 zwangerschapskwaaltjes en wat je ertegen kan doen

5) Nieuwe prioriteit

Zelf ben je vooral met je zwangerschap en de komende bevalling bezig, waardoor je geen ruimte of aandacht hebt voor andere, vaak minder belangrijke dingen, zoals onthouden dat je zonnebril gewoon op je hoofd staat… Je lichaam en geest hebben nu een nieuwe prioriteit!

En na de zwangerschap?

Zwangerschapsdementie is niet gevaarlijk, maar kan wel nog een tijdje doorwerken na de bevalling. Je lichaam en brein hebben tijd nodig om te herstellen en weer in balans te raken, en je focus ligt nu natuurlijk helemaal bij je pasgeboren wonder.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 24/06/2019, laatste update op: 06/06/2023