Het ouderlijk huis is een plek die bulkt van herinneringen aan een mooie jeugd in een warm nest. Maar op een bepaald moment sluiten we dat hoofdstuk af. Oma is verhuisd naar het woonzorgcentrum en het ouderlijk huis staat te koop. De tijd van het grote opruimen is aangebroken.
Maak goede afspraken
Pas als je verhuist, wordt het goed duidelijk wat een mens zoal in zijn leven verzamelt. Maar de spullen van je ouders een nieuwe bestemming geven of noodgedwongen wegdoen, vergt niet alleen een fysieke maar ook een mentale inspanning.
‘Is dit nu retro of kitsch?’ ‘Wat doen we met die oude schoolboeken uit opa’s tijd?’ ‘Wie kan die kast ergens in huis plaatsen?’ ‘Welke waarde heeft dat schilderij nog?’ Je moet zo veel knopen doorhakken dat je deze klus maar beter niet in je eentje klaart.
Onderling goede afspraken maken, met de kinderen en eventueel kleinkinderen, is ook raadzaam. Zo hoeft niemand zich achteraf benadeeld te voelen.
LEES OOK > Nele Colle, opruimcoach: ‘Ontspullen brengt ruimte in je huis, hoofd en leven’
Gezamenlijke opruimdagen
Ook in onze familie waren we een tijd geleden toe aan het opruimen van het ouderlijk huis. Om dat werk wat te laten opschieten, prikten we gezamenlijke opruimdagen. Dat is handig.
De een hield zich bezig met de kleerkasten, terwijl de ander de rommel uit het berghok samenraapte. Daarna verzamelden we de spullen op één plek in het huis. Zo kregen we een goed overzicht en konden we afval scheiden van wat we nog een nieuw leven wilden geven.
Hoeveel opruimwerk we ook hadden, het had tegelijk iets bijzonders. Het was immers een eeuwigheid geleden dat ik nog zoveel uren met mijn zussen in het huis van onze jeugd had doorgebracht.
Bij elke nieuwe doos die we openmaakten, borrelden er herinneringen uit de oude doos op. En natuurlijk is de verleiding dan groot om te verwijlen bij foto’s uit een ver verleden of bij schriftjes uit de lagereschooltijd van je ouders…
Neem tijd, maar niet te veel
Afscheid nemen van het ouderlijk huis vraagt tijd. Bovendien beleeft elk kind dat op zijn manier. De ene zus vindt het zonde om sommige huisraad weg te doen, terwijl de andere daar helemaal geen moeite mee heeft.
Zelf ben ik een hardnekkige verzamelaar van boeken, oude documenten, familiearchieven… Voor ritjes naar het recyclagepark of de kringwinkel werd ook vrolijk in mijn richting gekeken. En spullen op een tweedehandssite verkopen, daarvoor klopten we bij een nichtje aan.
Toegegeven, het is niet eenvoudig om afstand te doen van iets waar een verhaal of herinnering aan vastzit. Toch leg je jezelf maar beter strikte deadlines op, anders blijft het opruimen maandenlang aanslepen. Als het huis snel verkocht raakt, weet je natuurlijk meteen waar je prioriteiten liggen.
LEES OOK > Opruimen in 4 stappen
Dit artikel verscheen in maart 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 10/04/2020, laatste update op: 08/02/2023