Voor de eerste keer naar de grote bioscoop, spannend voor kinderen én ouders. Maar wanneer zijn kleuters klaar om naar een langspeelfilm te kijken in de bioscoop en kan je ze hierop voorbereiden?

Tablets & smartphones

Tablet, smartphone, computer, smart watch of tv: peuters en kleuters groeien ermee op en zijn er enorm snel mee vertrouwd. Rond de leeftijd van 2 jaar beginnen ze een verhaal te ontdekken in kinderprogramma’s en gaat hun aandacht nog bewuster naar het scherm. Meerdere keren dezelfde (korte) aflevering bekijken vinden ze fantastisch en door die herhaling onthouden ze ook nieuwe dingen.

LEES OOK > Hoe maak je afspraken over schermtijd?

Met je kleuter naar de bioscoop

Toch zijn kinderprogramma’s niet te vergelijken met een bezoekje aan de bioscoop. Het grote scherm, de harde geluiden, de lichten die uit gaan, … Een film op het grote scherm kan voor een kleuter snel te veel worden.

Sarah kan erover meespreken: ‘Een paar jaar geleden nam ik mijn metekindje mee naar de bioscoop. Het was haar eerste keer dat ze naar de film ging op groot scherm en ze was zo overweldigd door het luide geluid, dat ze een groot deel van de film zat te wenen op mijn schoot.’

‘Ik dacht toen echt dat ik mijn nichtje ‘kapot’ had gemaakt en dat ze weken aan een stuk nachtmerries zou hebben. Dus belde ik de volgende dag naar mijn schoonzus: “Heeft Marie een beetje geslapen? Is ze niet te bang geweest?” Om dan van mijn schoonzus te horen dat ze het fantastisch vond en de hele tijd enthousiast over de film had lopen vertellen.’

Aandacht vasthouden

Maar hoe weet je nu of je kleuter klaar is voor de bioscoop? Een goed begin is samen met je kind(eren) kijken naar kinderprogramma’s op tv of op de tablet. Zitten ze gebiologeerd te kijken of zijn ze door het minste afgeleid? Zet thuis ook eens een langspeelfilm op en check hoe lang ze hun aandacht kunnen vasthouden. Is het na de begintiteling al prijs, dan is je kleuter er nog niet klaar voor.

LEES OOK > De positieve en negatieve effecten van schermtijd

Stilzitten & stil zijn

Ook stil zitten en zwijgen is iets wat ouders op voorhand kunnen checken. In de bioscoop hoeven kinderen niet muisstil te zitten of muisstil te zijn, een beetje bewegen en fluisteren kan zeker. Maar te veel wiebelen of praten kan storend zijn voor de andere kijkers.

Lang op dezelfde plek blijven zitten is voor jonge kinderen sowieso moeilijk. Verwacht dus ook niet dat dit de hele film door een gigantisch succes zal zijn. Maak op voorhand afspraken rond ‘mondje toe’ en laat kleuters ook eens op je schoot zitten tijdens de voorstelling.

Wat ook kan helpen is een film kiezen die onderbroken wordt door een korte pauze. Tijd om even de beentjes te strekken!

Tekst & uitleg

Een film op het grote scherm kan voor kleuters echt beangstigend zijn. In elke onschuldig uitziende kinderfilm zit wel een scène in het donker, of is er een slechterik of een spannende situatie. Ook de geluiden kunnen soms overweldigend zijn. Geef dus voor, tijdens (op fluistertoon natuurlijk) en na de film voldoende uitleg aan je kind. Waarschijnlijk heeft je kleuter toch duizend en één vragen over ‘waarom’ dit zo is.

LEES OOK > Hoe herken je een kindvriendelijke culturele activiteit?

Kies een film op kindermaat

Kies de geschikte film voor jouw kind, zowel qua inhoud als qua lengte. Want naast langspeelfilms van om en bij de 90 minuten, spelen er ook vaak kortfilms in de bioscoop of zijn er films die opgedeeld zijn in verschillende verhalen. Dat kan zeker en vast helpen om de aandacht vast te houden van je actieve kleuter.

Tip!

Een gouden tip voor ouders van kleuters en jonge kinderen die naar de cinema gaan: laat je kinderen ervoor goed ravotten, zodat ze al hun energie kwijt zijn voor de film begint. Zo lukt het stil zitten ongetwijfeld veel beter.

JEF Festival

Een leuk moment om voor de eerste keer met je kleuter naar de bioscoop te gaan is tijdens het Jeugdfilmfestival van Vlaanderen. Op het JEF Festival is er zelfs een Peuterdag, met kortfilms op maat van de allerkleinsten.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 14/02/2020, laatste update op: 11/03/2022