‘Money, money, money!’ is niet alleen een van mijn favoriete meezingers, maar ook een heet hangijzer in heel wat gezinnen met tieners. Zakgeld. Geef je het of geef je het niet?

Zakgeld voor tieners: een goed idee

Uit statistieken blijkt dat zeventig tot tachtig procent van de ouders hun tieners zakgeld geeft. En ja, dat vinden wij een goed idee.

Het maakt je kroost op het vlak van financiën een pak slimmer. Om te beginnen leren jongeren dankzij hun zakcenten de waarde van geld kennen. Daarnaast zullen ze ook keuzes moeten maken én leren ze sparen voor duurdere spullen.

Zo ondervindt je zoon of dochter dat het misschien beter is om wat te wachten tot er genoeg budget is voor een echt goede smartphone in plaats van meteen naar de winkel te hollen en het te moeten stellen met een minder hip (of minder degelijk) exemplaar.

LEES OOK > Hoeveel zakgeld geef je je kind in het middelbaar?

Met vallen en opstaan

Met geld omgaan is zoals fietsen: je krijgt het pas echt onder de knie door het zelf te doen. Door te oefenen dus. En dat gebeurt met vallen en opstaan, met experimenteren en fouten maken.

Maak er dus geen drama van als je tieners eens iets doms doen met hun zakgeld, maar bekijk het als een kans om er iets uit te leren.

Heeft je zoon op een impulsief moment een peperdure game gekocht waar hij uiteindelijk nauwelijks mee speelt? Praat erover op een rustige manier, waarschijnlijk (of hopelijk) denkt hij een volgende keer wat langer na over zo’n aankoop.

LEES OOK > Do’s en don’ts voor zakgeld bij tieners

Opslag of afslag?

Oké, allemaal goed en wel. Je hebt besloten om je tieners zakgeld toe te steken. Maar hoe beslis je in hemelsnaam over het bedrag?

Het is moeilijk om daar zomaar een cijfer op te plakken. Alles hangt af van wat je tieners met dat geld moeten betalen: dient het ook voor kleren, gsm-kosten en eten?

En als ze er ook kleren mee kopen, horen sokken en sportspullen daar dan bij? En is snoep en pizza ook ‘eten’ of vallen die buiten het budget? En wat als hun belkrediet snel op is? Pas je dan bij of moeten ze de rest van de maand dan maar onbereikbaar blijven?

Je hoort het al: het zal erop aankomen om glasheldere afspraken te maken, zodat je pubers weten waar ze aan toe zijn. Zet die afspraken op papier en ga regelmatig samenzitten om te overleggen en te bekijken of jullie aanpak werkt.

Best mogelijk dat je tieners opslag nodig hebben. Of afslag. Maar de kans is klein dat ze je dat aan je neus hangen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 16/06/2020, laatste update op: 15/06/2023