In dit coronajaar duimden we in alle betekenissen van het woord voor een ‘veilige’ start van het nieuwe schooljaar. Kinderen verkeersbewust opvoeden hoort daarbij. Dat is niet alleen de taak van de school, ook van de (verkeers)ouders. Om te weten te komen wat verkeersouder zijn nu precies inhoudt, helpt communicatiemedewerker Els Hendrickx van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) ons op weg.

Corona zorgt ervoor dat meer kinderen zich te voet of met de fiets in het verkeer begeven. Zo blijkt uit recente cijfers bij de start van dit nieuwe schooljaar. Overvolle schoolbussen kun je immers in deze tijden maar beter mijden.

Toch wil geen enkele ouder zijn kind zomaar de verkeersjungle insturen. Een kind kan zich pas zelfstandig in het verkeer verplaatsen als het daarbij voldoende begeleid wordt. Het project Verkeersouders moedigt ouders én basisscholen aan om elkaar hierin te versterken.

LEES OOK > Je kind mee met de fiets in het verkeer: zo kan het op elke leeftijd

Verkeersouder, dat klinkt goed, maar vanaf wanneer mag je jezelf zo noemen?

‘We spreken over ouders, maar uiteindelijk gaat het over iedereen die de school en de leerkrachten helpt bij verkeersactiviteiten. Ook oma’s, opa’s, buren, familieleden, vrijwilligers… Ze hebben verschillende redenen om zich te engageren.

Ze ijveren in de eerste plaats mee voor een veiliger verkeer in de schoolomgeving en op weg naar school. Door zich in te zetten voor verkeersacties zorgen ze er ook voor dat kinderen zich vaardiger en veiliger in het verkeer gedragen.’

Een verkeersouder mogen we dus niet verwarren met een gemachtigd opzichter?

‘Zeker niet. Een gemachtigd opzichter volgt een specifieke opleiding bij de politie of de gemeente om op bepaalde tijdstippen het verkeer aan de schoolpoort in goede banen te leiden. Daarmee vergeleken is het engagement van een verkeersouder veel laagdrempeliger.

Als je bijvoorbeeld in de verkeersweek een handje toesteekt in de school van je kind ben je al verkeersouder. Je hoeft je dan alleen nog maar gratis te registreren om op praktische en inhoudelijke ondersteuning van de VSV te kunnen rekenen. Over heel Vlaanderen zijn intussen ruim 2.500 verkeersouders actief in zowat de helft van de basisscholen.’

De taken van een verkeersouder zijn heel uiteenlopend. Waaraan denken we zoal?

‘Het begint voor heel wat ouders misschien met de verkeersweek waarvoor de school best wat extra helpers kan gebruiken. Maar een verkeersouder bemant evengoed een controlepost bij het voetgangers- of fietsexamen, helpt leerkrachten bij de fietslessen of deelt tijdens de actie ‘Helm Op Fluo Top’ stickertjes uit aan de schoolpoort.’

LEES OOK > Veilig met je kind op de fiets: 10 tips

VSV zet ook in op kant-en-klare pakketten waarmee verkeersouders aan de slag kunnen. Wat zit er in zo’n pakket?

‘De pakketten, die trouwens helemaal gratis zijn, bevatten alles wat je nodig hebt om te werken rond thema’s als fietscontrole, zone 30 of parkeerdruk. Met het pakket “Parkeerdruk” bijvoorbeeld kan een school op een speelse manier foutparkeerders bewustmaken.

Naast een plan van aanpak krijg je posters en ludieke parkeerschijven om aan de autobestuurders te geven. Op die schijven staat er waar je je auto veilig en correct kunt parkeren.

De meeste schoolomgevingen hebben onvoldoende parkeerplaatsen in de buurt, waardoor ouders soms gekke en gevaarlijke dingen doen. Sommige ouders maken er een sport van om zo dicht mogelijk bij de schoolpoort te parkeren, met alle gevolgen van dien.

Breng je je kind met de wagen naar school. Parkeer dan veilig en verder weg van de schoolomgeving.’

LEES OOK > Maak het veiliger voor kinderen in het verkeer

Gaat het over verkeer, dan zitten ouders vaak met heel praktische vragen. Hoe speel je daarop in?

‘Daarvoor hebben we flyers gemaakt die telkens vertrekken van een heel concrete vraag: wanneer kan mijn kind alleen naar school stappen? Hoe fiets ik met mijn kinderen naar school? Hoe breng ik mijn kinderen veilig met de auto naar school?’

Wie zich op dit terrein wil inzetten, twijfelt dus maar beter niet om verkeersouder te worden?

‘We hopen in elk geval dat er zich telkens weer een nieuwe generatie enthousiaste ouders aandient. Als ze zich melden, kunnen ze alvast rekenen op een gratis startpakket met een fluohesje speciaal voor verkeersouders.

Elk schooljaar worden ze bovendien goed verwend tijdens onze jaarlijkse Dag van de Verkeersouders. En misschien help je als ouder zo de school van je kind mee een medaille “Verkeer op School” te behalen.’

Meer info

Dit artikel verscheen in september 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 10/09/2020, laatste update op: 03/08/2022