Net als borstvoeding geven zit ook babydragen in onze natuur. Toch verschoof dat in onze Westerse kraamcultuur lang naar de achtergrond en kochten we massaal kinderwagens in plaats van een draagdoek of draagzak. Zonde, want een warme gedragen start heeft tal van voordelen, voor je baby, maar ook voor jezelf. Als je zelf niet in de knoop raakt tenminste.

Het lijkt zo simpel. Til je baby’s op, dan grijpen ze met hun handjes, gaan ze automatisch in een natuurlijke draaghouding zitten en stoppen ze vaak met huilen. Kleine baby’s hebben een intense behoefte om dichtbij gedragen te worden. En een draagzak of -doek is een vrij makkelijke en goedkope manier om aan die behoefte te voldoen.

Toch zetten we niet standaard een draagdoek op onze geboortelijst. ‘Nog niet’, glimlacht Nele Allaert, draagconsulente en oprichter van Die Trageschule België. ‘Want de vraag naar draagcursussen stijgt. Misschien omdat we door de coronapandemie allemaal aan den lijve hebben ondervonden hoe belangrijk lichaamscontact is?’

Een warme, stevige knuffelhouding

Gedragen worden is een biologische basisnood voor een baby. ‘Lichaamscontact, warmte, maar ook het in beweging zijn, hebben zoveel voordelen voor een pasgeboren baby’, legt Nele uit. ‘Wanneer baby’s in een stevige knuffelhouding rechtop gedragen worden en je met hen rondwandelt, dan zakt de stress en komt heel het lichaamsgestel tot rust. Dat zien we bij de baby, maar ook bij de drager.

Baby’s die vaak gedragen worden, huilen tot 50% minder. En baby’s die minder huilen, stoppen meer energie in hun gezondheid, groei en ontwikkeling. Een baby’tje dat dichtbij gedragen wordt, ziet en hoort ook zoveel meer. Door jouw ademhaling en hartslag te voelen, zal je kindje automatisch ook zelf regelmatiger leren ademhalen bijvoorbeeld.’

LEES OOK > Kindjes dragen: de do’s en don’ts

Je hebt je handen vrij, maar er zijn nog een pak voordelen

Ook voor de drager heeft een goede draagtechniek een pak voordelen. ‘Duw je een buggy vooruit, dan loop je vaak gebogen. Draag je je baby en zit alles mooi stevig vast, dan ga je automatisch rechtop lopen en dat stimuleert dan weer het herstel van de bekkenbodem’, vertelt de draagconsulente.

‘Je baby dichtbij je houden stimuleert de binding en bevordert ook de communicatie tussen jullie. Wat heeft je baby nodig? Voor veel jonge ouders is dat de grootste uitdaging. Het klinkt misschien dramatisch, maar eigenlijk ben je al te laat als je je baby hoort huilen door de babyfoon.

Draag je je baby’tje dichtbij je, dan zie je als ouder wanneer je kindje wakker wordt en kan je meteen de eerste signalen opvangen. Nog een voordeel is dat ook borstvoeding vlotter zou verlopen wanneer je je baby dichtbij jou draagt.’

‘Babydragen is een vaardigheid. Iedereen kan het, maar moet het (willen) leren.’

Borstvoeding zit in onze natuur. Toch gaat ook dat niet vanzelf en volgen we vaak een borstvoedingscursus om er na de bevalling sneller mee weg te zijn. Wel, met dragen is dat net zo. Iedereen kan het. Of kan het toch leren. ‘Het heeft soms alleen wat tijd nodig’, lacht Nele Allaert. ‘Babydragen is een vaardigheid. Iedereen kan het inderdaad, maar iedereen moet het leren.

Een voorgevormde draagzak kopen vergelijk ik vaak met het kopen van een bh of een paar schoenen. Je weet pas dat het echt goed zit, als je het een paar keer hebt geprobeerd. Een draagdoek is in dat opzicht makkelijker en past voor iedereen. Hier moet je wel de techniek, om het goed rond jouw en je baby’s vormen te doen passen, goed oefenen.’

Om te leren dragen kan je een afspraak maken met een draagconsulent. ‘Het is vaak wat zoeken en oefenen tot je het knopen en dragen in de vingers hebt. Maar het is zo waardevol. Al zes jaar geef ik opleidingen en cursussen en maak ik er mijn missie van om elke baby en ouder een warme gedragen start te geven. En nee, je kan nooit “te veel” dragen, als je het maar op de goede manier doet’, besluit Nele Allaert.

LEES OOK > Je baby dragen in een draagdoek, is dat verwennen?

Een doek of draagzak…?

Er zijn heel veel draagsystemen op de markt, dus het aanbod kan overweldigend zijn, zeker als ook nog eens de zwangerschapshormonen door je lichaam gieren.

Sowieso kan je al een onderscheid maken tussen draagzakken en draagdoeken.

Draagdoek: passen bij elk lichaamstype of elke baby en hebben een grote meegroeifactor. Draagdoeken lijken op het eerste zicht wel wat moeilijker. Bij de doeken is er een groot verschil tussen rekbare doeken en geweven. Geweven doeken gaan langer mee, rekbare doeken zijn gemaakt van een heel zachte stof maar zijn ook een pak warmer in de zomer.

Draagzak: ook daar bestaan zoveel soorten in, met veel of weinig buckels en gespen. Ze sluiten allemaal op een andere manier. Sommige zijn ingewikkeld, andere eenvoudiger, maar kan je dan weer moeilijk zelf alleen losmaken.

Doordat er zoveel soorten zijn, kan het lastig lijken om een keuze te maken. Een draagconsulente legt uit hoe dragen werkt, helpt je bij het passen en blijft met je oefenen tot je het juiste systeem voor jou helemaal onder de knie hebt.

Wil je meer info of ben je op zoek naar een draagconsulente in je buurt? Neem dan eens een kijkje op deze website. Sommige vroedvrouwpraktijken bieden ook workshops of infomomenten aan.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 27/05/2022, laatste update op: 20/09/2023