Vakantie. Heerlijk voor de kinderen en heerlijk stresserend voor de ouders. Negen weken is wel écht heel lang. Een uitstapje kan de ruzies, verveling en strijd tegen de schermpjes thuis doorbreken. Mijn zoon Kasper (5) mocht kiezen wat we gingen doen en zijn oog viel op de Grotten van Han.

De Grotten van Han met een kleuter én een baby van drie maanden … waar zat ik met mijn hoofd?! Een dag voordien begon ik me zorgen te maken. Zou dat wel lukken: een tocht van 2 kilometer van bijna anderhalf uur? Zou de baby kunnen en willen slapen in die kou? Wat als hij wilde eten? En ging Kasper dat wel volledig zelf kunnen stappen? Hij is er groot genoeg voor, maar hij stapt ab-so-luut niet graag. En dragen is, met een baby in een draagzak, geen optie. Werd dat een (door de grotten versterkte) huilbui?!

Parkeerstress

Naar de Grotten van Han met een kleuter

Toch wel wat stress en klamme handjes voor het vertrek dus. Maar er was een andere stress waar ik niet op had gerekend: parkeerstress. Ik was nog nooit in Han-sur-Lesse geweest, ik dacht dat er wel een aangeduide parking of op zijn minst pijltjes zouden zijn. Ik was mis.

Door de zomervakantie én de ongewone hitte, was er veel belangstelling voor de grotten, die het hele jaar door een koele (en coole) 13 graden zijn. De parkeerplaatsen in de buurt van de ingang waren dan ook bezet. Begeleiding of verwijzing naar parking(s) met lege plaatsen was er niet. Bij toeval vonden we de extra (betalende) parking. Mét toiletten en ververstafel, dat kwam dan weer goed uit.

Voor de rest had ik me geen zorgen moeten maken, want alles verliep vlot: de baby kreeg voeding terwijl we stonden te wachten voor de grotten en viel daarna (oef) in slaap in de draagzak. De kleuter heeft alles zelf gestapt zonder te klagen. De wandeling leek wel een ontdekkingstocht (achter elke hoek iets nieuws!) en dat motiveerde hem.

LEES OOK > 7 tips om te wandelen met je kleuter

Wel of niet voor kinderen?

Kasper was verrukt door de grottenkamers. De glinsteren de stenen, de wisselende verlichting, het donkere en ‘spannende’: voor hem was het een leuke namiddag. Topper was het licht- en klankspektakel natuurlijk, al bleek daar pijnlijk hoe de groepen groter waren dan normaal: er waren te weinig stoelen.

Naar de grotten van Han met een kleuterDe uitleg van de gids tijdens de rondleiding was summier en relatief eenvoudig, maar voor kleine kinderen mag het wel iets meer zijn. Een rondleiding op kindermaat had er zeker een extra ervaring van gemaakt.

Kortom: de Grotten zijn een beetje slachtoffer van hun succes op warme zomerdagen. De groepen groter maken om aan de vraag te voldoen, is logisch maar het maakt de ervaring niet beter. Maar dat maakt een kleuter natuurlijk niet uit: hij vond de koele grotten supercool!

Grotten van Han met een kleuter: is dat doenbaar?

Aanrader voor: wie een uitstapje wil zonder dieren of attracties, wie wil afkoelen, kinderen die het donkere en spannende aankunnen en/of geïnteresseerd zijn in grotten en stenen.

Vanaf welke leeftijd? Van zodra kinderen zelf kunnen stappen zonder te zeuren, zindelijk zijn (en het kunnen ophouden) en niet meer dutten ‘s middags. Ik heb een paar ouders lamme armen zien krijgen omdat hun kleine kinderen in slaap zijn gevallen.

Hoe lang duurt het? De tocht zelf duurt ongeveer 80 minuten. Maar er moet gewacht worden aan de kassa’s, voor het treintje én voor de ingang: op een drukke dag zoals de onze goed voor zo’n 40-45 minuten.

Zeker meenemen? Fototoestel, dichte schoenen (sportschoenen zijn oké), sokken, trui.

Naar de grotten van Han met een kleuter

Zeker thuislaten? Buggy! Eten! Zaklamp! En voor de kouwelijken: slippers.

Hou er rekening mee dat: je ‘s middags op het treintje wacht in volle zon, er geen toiletten zijn aan of in de Grotten en je ook niet ‘weg’ kan met bijvoorbeeld een huilende baby of kind.

Good to know: na de grotten is er een friet- en ijsjes/wafelkraam en een brasserie. En er is een speeltuin!

Parking: er zijn verschillende parkings, en er werd ook druk op straat geparkeerd. Wij hadden een betalende parking (6 euro), op een iets lager gelegen gebied.

Prijs: voor een bezoekje aan de Grotten van Han betaal je 20 euro voor volwassenen en 14 euro voor kinderen. Als lid van de Gezinsbond krijg je er wel 15% rechtstreekse korting én 15% spaarkorting. Mis dus zeker je kans op korting niet en word lid van de Gezinsbond.

LEES OOK > Tips om de verveling bij kinderen te verdrijven

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 06/08/2018, laatste update op: 24/02/2022