Gaan wandelen met kleine kinderen kan soms een hele uitdaging zijn. Als ouder krab je je vaak in het haar bij alleen al het idee om je jengelde kleuter kilometers ver te moeten meeslepen (‘Ik ben moe! Dit is saai!’), te entertainen (‘Welke kinderliedjes kennen we nog?’) of om te kopen (‘Bij het volgende bankje krijg je een koek’).

Maar je kinderen hebben nood aan beweging. En samen wandelen met je kleuter is goed voor jullie allebei. De natuur stimuleert de zintuigen én werkt rustgevend tegelijkertijd. Naar buiten dus, en liefst met het hele gezin.

Trekt je kleuter er van nature niet graag op uit? Dan vind je hier enkele tips om jullie toch – letterlijk – op weg te helpen.

1. Maak het niet te lang

Ga je voor de eerste keer wandelen met je kleuter? Maak het dan zeker niet te lang. Begin met een korte wandeling, 2 kilometer bijvoorbeeld. Bij volgende wandelingen kan je verder opbouwen. Voor je het weet, loopt die onvermoeibare kleuter van je 4 of 5 kilometer mee met jou.

Op wandelroutes.org vind je kindvriendelijke wandelroutes. Of neem een kijkje op de website van Natuurpunt of Natuur en Bos. Probeer zelf in te schatten of er ‘speelgroen’ op een route ligt en of je wandeling toegankelijk is voor kinderwagens.

2. Geef je kinderen een doel

Zorg dat je kinderen iets hebben om naar uit te kijken: een waterval, een speelpuin, een waterval, een leuke picknickplek …. Een reden om te wandelen maakt het allemaal des te plezanter.

LEES OOK > Vraagt je kleuter ook zo vaak waarom? Zo ga je ermee om!

3. Neem je tijd

Een vlinder, een lieveheersbeestje, een steen, takjes … het is allemaal boeiend voor je kleuter. Geen wonder dat hij of zij blijft staan om rond te kijken naar wat jullie allemaal tegenkomen onderweg. Plan dus genoeg tijd in voor de wandeling zodat je kleuter maximaal kan genieten van de ervaring.

Vergeet ook niet genoeg pauzes in te lassen. Even rusten kan wonderen doen.

4. Zorg voor avontuur

Door de wandeling avontuurlijk te maken, vliegt de tijd voorbij en vergeten kinderen dat ze aan het wandelen zijn. Ga op sporenzoektocht of bezoek een plek waar jullie samen kunnen zoeken naar fossielen.

Je kan de wandeling ook omtoveren in een schattenjacht. Geocaching is daarvoor een goede optie. Samen met je kinderen en met behulp van je smartphone of een gps-toestel ga je op zoek naar de schat.

5. Zorg voor goed materiaal

Stevig schoenen zijn noodzakelijk, zeker wanneer je in het bos gaat wandelen. Niet alleen voor je kleuter, ook voor jou.

Ook EHBO-materiaal meenemen kan handig zijn. We hoeven je niet te vertellen dat kleuters regelmatig vallen of zich eens stoten, maar het zou zonde zijn als een bloedende knie een wandeling verpest. Je hoeft ook geen hele verbanddoos mee te sleuren: met wat ontsmettingsmiddel en een handvol pleisters kom je al heel ver.

LEES OOK > Eerste hulp bij kleine kinderen: 15 wist-je-datjes

6. Kies voor afwisseling

Maak niet altijd dezelfde wandeling. Vlaanderen heeft enorm veel mooie streken die je samen kan verkennen: de Kempen, de Vlaamse Ardennen …. Of wat dacht je van een uitstapje naar Voeren of de Westhoek?

Ga je de ene keer voor een boswandeling, dan kan je de keer erna eens door de velden gaan lopen, of langs het water wandelen.

7. Wandel samen met anderen

Ga samen met andere gezinnen wandelen. Neem vriendjes van je kinderen mee. Of kijk of lokale vrijwilligersgroepen zoals de Gezinsbond geen toffe wandelingen organiseren. Hier vind je een overzicht van lokale activiteiten.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 22/05/2018, laatste update op: 06/10/2020

Tags: , , ,