‘Een betere wereld begint bij jezelf.’ Het is misschien een cliché, maar je kunt wel degelijk een verschil maken met de kleine duurzame keuzes die je elke dag maakt. Minder plastic gebruiken, minder kopen, minder weggooien: dat is niet alleen goed voor het milieu én je portemonnee – het geeft je ook een goed gevoel. Doe je voordeel met deze 20 kleine groene tips!

In de badkamer

1) Begin bij het begin: doseer tandpasta, douchegel, wasmiddel, … Vaak werkt het met minder even goed.

2) Minder plastic verpakking, minder waterverbruik bij de productie, en een kleinere transportimpact: drie uitstekende redenen om over te schakelen van vloeibare producten op producten in vaste vorm. Probeer niet alleen stukken zeep en scheerzeep, maar ook shampoo- en conditioner-bars, en tandpastablokjes. Het is misschien even wennen, want ze schuimen niet allemaal zoals vloeibare producten, maar het resultaat moet zeker niet onderdoen.

3) Blijf je fan van vloeibare zeep? Er zijn heel wat navulverpakkingen op de markt; zo bespaar je in elk geval weer wat plastic.

Tip: Op de app Beat the Microbead kun je nagaan of een product plastic bevat.

4) Er bestaan tegenwoordig ook tandenborstels uit gerecycleerd plastic en uit bamboe. Sommige hebben een uitneembaar kopje: zo hoef je niet de hele tandenborstel te vervangen als de haren hun beste tijd gehad hebben. Er zijn ook herbruikbare gezichtsreinigingsdoekjes en wattenschijfjes, en biologisch afbreekbare snoetenpoetsers.

5) Toiletpapier van ongebleekt en gerecycleerd papier is even zacht en sterk als gebleekt, nieuw papier. Maar het is wel een pak zachter voor het milieu.

De was en de plas

6) Begin bij het begin: heb jij voor elke poetsklus een ander product in huis? Dat is vaak helemaal niet nodig. Met een paar basisproducten kom je al een heel eind: citroen, baksoda en azijn zijn de natuurlijke superhelden van de kuis. De was is een ander paar mouwen. Daarvoor luidt het devies hetzelfde als voor de douche: ruil vloeibaar in voor vast, poeder of vlokken. Je kunt ook wasnoten of wasstrips uitproberen.

7) Gebruik stoffen poetsdoekjes en microvezeldoekjes. Die kunnen gewoon de wasmachine in. En heb je al eens krantenpapier gebruikt om je ruiten proper te maken?

8) Wasverzachter is erg belastend voor het milieu, en is eigenlijk helemaal niet nodig. Doe het eens een maand zonder, en je zult merken dat je het geparfumeerde geurtje misschien niet eens meer zo lekker ruiken vindt. Als alternatief kun je een beetje azijn of sojakristallen aan je was toevoegen. (Check wel of het rubber van je wasmachine ertegen bestand is.) Als je de geur van wasverzachter mist, kun je een paar druppels etherische olie toevoegen.

LEES OOK > Geef je spullen het recht op repareren

Voor en in de keuken

9) Begin bij het begin: probeer zo weinig mogelijk eten weg te gooien. Koop niet te grote hoeveelheden, en investeer in luchtdicht afsluitbare bakjes om restjes een tweede kans te geven in de koelkast of diepvries. IJsdozen en confituurpotten zijn ook altijd handig om in huis te houden. En een brooddoos of waspapier zijn een duurzaam en makkelijk alternatief voor boterhamzakjes of aluminiumfolie.

10) Hergebruik plastic zakjes (bijvoorbeeld als vuilniszakje). Ook met broodzakken kun je nog van alles aanvangen; ze zijn bijvoorbeeld ideaal om champignons, aardappelen of uien in te stoppen die je los in de winkel koopt. Vraag ook eens aan je bakker of die het erg vindt als je een broodzak opnieuw zou meenemen bij een volgende bezoek.

11) Ga eens winkelen in een verpakkingsvrije winkel, en neem in elk geval zakjes mee naar de winkel om groente en fruit onverpakt te kunnen kopen. Laat fruit dat in hard plastic verpakt zit links liggen.

12) Koffiedrab hoef je niet zomaar in de vuilnisemmer te kieperen. Zet wat in de koelkast om geurtjes te bestrijden, of verwen je planten af en toe met deze prima meststof. (Let op: niet alle planten houden van koffie!)

De piraminder is een goeie leidraad om regelmatig je (koop)gedrag aan te toetsen. Je overloopt 5 stappen:

1. Gebruik wat je hebt

2. Deel of ruil

3. Koop tweedehands

4. Maak zelf

5. Koop duurzaam

Bij De Transformisten vind je behalve de piraminder nog heel wat informatie en inspiratie over minder en duurzamer consumeren.

LEES OOK > Frederic en Kim leven zonder eigen auto: ‘De kinderen zijn intussen nog fellere voorstanders dan wij’

Groen gekleed, goed gekleed

13) Begin bij het begin: is het lang geleden dat je je kleerkast nog eens opgeruimd hebt? Wie weet vind je nog verborgen schatten, of zit er iets tussen dat je kunt (laten) vermaken tot een uniek stuk waar je hernieuwd plezier aan beleeft.

14) Kom je kledingstukken tegen die je niks meer zeggen? Dan is kledingruil misschien een leuker idee dan ze online te proberen te verkopen. Organiseer thuis een swap-feestje, of bekijk online of je ergens in de buurt kunt aansluiten bij een swap event, zoals van Swishing. Weetje: modeketen JBC organiseert swap events voor kinderkleding van de eigen merken.

15) Is snuisteren minder jouw ding, dan is een abonnement om kleren te huren misschien iets voor jou. Zo zorg je er meteen voor dat je kast niet gaat uitpuilen. Ook sommige jeansmerken hebben een leaseplan: je huurt een jeans, en als je die beu bent kun je die omruilen voor een nieuw exemplaar.

16) Toch liever iets kopen? Investeer dan in degelijke stukken van merken die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Ze zijn misschien iets duurder, maar je zult ze met meer plezier langer dragen. Duurzame winkels in jouw buurt vind je bijvoorbeeld op COSH!

17) Uitsmijter: op de wandeltours van B.right ontdek je wat duurzame mode voor jou kan betekenen, en leer je welk verhaal er zit achter slow fashion, en hoe je greenwashing kunt doorprikken.

LEES OOK > Tweedehandskleren voor kinderen: waar kopen en verkopen

Voor de fun

18) Met de juiste bladzijden uit een tijdschrift geef je elk cadeau een gepersonaliseerd inpakpapiertje. Mooie tekeningen, felle kleuren, rake spreuken: ze maken het des te leuker om uit (én in) te pakken. Ook mooie doosjes, mandjes of potjes kunnen hiervoor dienen. Hou zulke kleine handigheidjes bij in een bak of doos, je zult zien dat ze van pas komen. Je hoeft je ook zeker niet te schamen om inpakpapier te hergebruiken. Ook cadeaulint en plastic folie (van die biermand die je cadeau kreeg) zijn prima te recycleren!

19) Zaai in een stukje van je tuin (of op braakliggend terrein in de buurt) een veldbloemenmix. De bijen, vlinders en andere insecten zullen je dankbaar zijn, en jij kunt genieten van de kleurenpracht.

20) Al gehoord van ploggen? Deze combinatie van joggen en ‘plocka’, Zweeds voor ‘verzamelen’, betekent precies wat het zegt: afval oprapen tijdens je rondje lopen. Dubbele winst dus, en een goed excuus om af en toe een keer halt te houden om uit te blazen. Geen hardloopambitie? Plandelen is het nieuwste modewoord: jawel, plocka en wandelen. Informeer eens bij de gemeente of je een grijper, handschoenen en vuilniszakken kunt krijgen. Wedden dat je er voortaan nog meer plezier aan beleeft om eropuit te trekken in je buurt?

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/03/2023, laatste update op: 10/05/2023