Onlangs kondigde de Nederlandse verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot aan dat ze nu ook in Vlaanderen leveren. Maar ook lokaal bij ons vind je meer en meer supermarkten die verpakkingsvrij zijn. Waarom zou je voor zo’n winkel kiezen? Hoe werkt het systeem en waar kun je het in je buurt uitproberen?

Waarom winkelen bij een verpakkingsvrije supermarkt?

1. Er is té veel afval

Verpakkingsloos winkelen is broodnodig, want we zorgen samen voor te veel afval. Dat blijkt onder andere uit cijfers over het huishoudelijk afval in het Vlaamse Gewest:

  • In 2019 produceerden we zo’n 3,2 miljoen ton huishoudelijk afval. Tussen 2008 en 2015 was er nog een daling te zien, maar sinds 2015 blijft het cijfer meer stabiel.
  • De hoeveelheid papier- en kartonafval neemt gemiddeld af, maar de hoeveelheid pmd (plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons) en kunststofafval stijgt.

Wereldwijd is vooral plastic afval een groot probleem. Door de explosie van de plasticproductie (van 1,5 miljoen ton in 1950 naar 359 miljoen ton in 2018) is die afvalberg drastisch vergroot.

Onderzoekers schatten dat daardoor zo’n 850 miljoen ton broeikasgassen in de atmosfeer zijn gepompt in 2019. Als we ons niet aanpassen, kan het tegen 2050 om maar liefst 2,8 miljard ton gaan.

LEES OOK > Voedselverspilling vermijden? Kijk, ruik en proef!

2. Plastic vergaat moeilijk

Het probleem met plastic afval is dat het erg moeilijk vergaat. Wanneer het stukje bij beetje uit elkaar valt in microplastics, komt het terecht in de natuur en onze omgeving, waardoor ze permanent vervuild raken.

Ook gerecycleerd plastic komt uiteindelijk op een afvalberg terecht of wordt verbrand. Het heeft hoe dan ook een zware impact op ons milieu. Wist je bijvoorbeeld dat er elk jaar 8 miljoen ton plastic in de oceanen bijkomt?

3. Plastic bevat hormoonverstoorders

Nog een reden om die plastic verpakkingen rond je eten te vermijden: hormoonverstoorders. Plastic is de tweede belangrijkste bron van hormoonverstoorders. Dat zijn chemische, lichaamsvreemde stoffen die de werking van je hormonen nabootsen of blokkeren.

Zeker als je zwanger bent, moet je hiermee oppassen voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. De hormoonverstoorder Bisfenol A is sinds 2011 verboden in babyproducten, maar ftalaten komen nog heel vaak voor in plastic. Vermijd zeker het opwarmen van eten in een plastic verpakking.

Meer info vind je in ons dossier over hormoonverstoorders.

Hoe werkt een verpakkingsvrije supermarkt?

Overtuigd om die verpakkingen zoveel mogelijk links te laten liggen? Dan kun je je slag slaan in een verpakkingsvrije supermarkt. Maar hoe werkt het?

  • De winkel koopt grote hoeveelheden aan die dan worden bewaard in grote opslagplaatsen
  • Producten worden niet per (aantal) stuk(ken) verpakt, maar liggen in grote bakken in de winkel
  • Als klant kies je exact hoeveel gram je wil kopen, waardoor er minder verspild wordt
  • Meestal neem je als klant je eigen doosjes of bokalen mee om te vullen in de winkel. Vaak kun je ter plaatse ook herbruikbare verpakkingen kopen als je die van jou vergeten zou zijn
  • Aan de kassa betaal je enkel de inhoud van je doos of bokaal; het gewicht van je meegebrachte verpakking wordt ervan afgetrokken
  • Win-win: vaak bieden verpakkingsvrije supermarkten biologische en lokale producten aan

Laat je ook inspireren door ecologische alternatieven te kiezen voor badkamer- en huishoudproducten zoals biologisch afbreekbare tandenborstels, wasbaar maandverband, shampoobars, ecologisch afwasmiddel… Zo wordt het nog makkelijker om plastic te vermijden en het milieu een handje te helpen!

LEES OOK > Lies De Smet, mama van 4, kiest voor duurzame voeding

Verpakkingsvrije supermarkt in je buurt

Probeer het verpakkingsvrij winkelen eens uit in een van onderstaande supermarkten. Woon je niet dichtbij genoeg? Sommige winkels leveren bijvoorbeeld met de fiets of via de post.

Veel winkelplezier en smakelijk!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/11/2021, laatste update op: 28/02/2022