Blogger Karel-Willem is papa van Raf en Stef, leraar Nederlands én drummer. Hij geeft een kijkje in zijn leven als jonge papa. Dit keer: voor je er erg in hebt, ben je een speelplaatspapa geworden.

Begin van een loopbaan

Ik zit op een bankje te wachten tot de bel gaat. Over enkele ogenblikken gaan de deuren open en stormen meer dan twintig kleutertjes de speelplaats op. Eén van hen is mijn zoon.

Het is een cliché dat in columns als deze wel vaker wordt gebruikt, maar het gaat echt onvoorstelbaar snel. Zijn eerste verjaardag was nog maar net achter de rug of we kregen al een brief in de bus met de vraag om hem in te schrijven op school.

Dat is een grote stap. Plots staat hij aan het begin van een jarenlange loopbaan op schoolbanken, in turnzalen en op speelplaatsen. Hoe kies je de beste school voor je kind? Daar hadden wij eerlijk gezegd nog niet over nagedacht. We hadden het te druk met flesjes geven en luiers verversen.

LEES OOK > Hoe kies je een goeie school voor je kind?

Boekentasje mét naam

Brochures en websites zijn één ding, maar de beste manier om kennis te maken met een school is ongetwijfeld een bezoekje.

We werden met open armen ontvangen op de school die onze voorkeur wegdroeg en we hadden er meteen een goed gevoel bij. De lijst met rationele argumenten om een school te kiezen is lang. Van de pedagogische aanpak tot een vlotte en veilige bereikbaarheid.

‘Tijdens het eerste oudercontact voel ik mij onnoemelijk trots’

Daarnaast lieten wij ook ons buikgevoel spreken. Zou ons kind zich hier thuis voelen? Wij hoefden gelukkig niet aan de schoolpoort te kamperen om tijdig te kunnen inschrijven, en voor we het wisten was Raf vertrokken voor een jarenlang traject in het onderwijs.

Met op zijn rug een boekentasje met zijn naam op. Dat alles nu nog sneller zou gaan. Zoveel was zeker.

Karel-Willem: speelplaatspapa

Tik Tak terug in de tijd

Plots zit ik op een kleuterbankje in een klas. Op een avond in september worden we door de juf ontvangen voor een infomoment. Ik kijk rond en neem alles in mij op. In dit klasje brengt hij dus zijn dagen door. Omringd door tekeningen, speelgoed, vriendjes en een decorstuk dat mij terug naar mijn eigen kindertijd katapulteert.

Juf Nicole heeft in haar klas een levensgroot Tik Tak-huis! Wekelijks speelt ze scènes na. En wij krijgen als ouders een demonstratie.

Het is een beetje een onwennige vertoning voor een volwassen publiek, maar haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik zou meteen zelf weer een kleuter willen zijn.

Een slag uit de maat

De passie, de creativiteit en de overgave van kleuterleiders en kleuterleidsters is grenzeloos. Het is bijna ontroerend hoe zij zich elke dag opnieuw inzetten voor die kleintjes. Ikzelf zou er nog niet in slagen om elk kindje met de juiste jas en boterhamdoos weer naar huis te sturen.

Maar zij dragen bovendien zorg voor een twintigtal van die pagadders, en helpen hen spelenderwijs enorme stappen zetten in de wereld. Tijdens dat allereerste oudercontact sta ik echt versteld.

De juf legt een map op haar bank waarin een gedetailleerd verslag staat van een hele reeks facetten van de ontwikkeling van ons kind. Het is voor het eerst dat iemand zo’n analyse met ons bespreekt en het vervult mij met een onnoemelijke trots.

Als we te horen krijgen dat Raf een enorm gevoel voor ritme heeft, slaat het drummershart van zijn speelplaatspapa zelfs een slag uit de maat.

LEES OOK > Dagboek Sien, kleuter: ‘Meen je dat nu? Zonder een traan naar school!’

Speelplaatspapa

Onze zoon gaat naar school. Hier zal hij zijn eerste vrienden en vriendinnen leren kennen. We zien nu al foto’s waarvan we hopen dat ze tijdloos zullen worden.

Hier zal hij grote stukken van de wereld verkennen en ontdekken. Hier zal hij zich elke dag een beetje groter voelen.

De bel gaat. De deuren zwaaien open en ik schrik wakker uit mijn dagdroom. Een zwerm kleuters loopt de speelplaats op. Onder hen onze zoon. Hij ziet ons en rent lachend de armen van zijn mama in. Hij zwaait naar zijn vriendjes en naar de juf: ‘Tot morgen!’

Onze zoon gaat naar school. Zonder dat ik er erg in had, ben ik een speelplaatspapa geworden.

column Karel-Willem avatar

 

 

Papa Karel-Willem

 

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 09/10/2020, laatste update op: 15/02/2021

Tags: