Blogger Karel-Willem is leraar Nederlands én drummer. Hij geeft een kijkje in zijn leven als jonge papa. Dit keer: voor de eerste keer papa, alle clichés over het vaderschap kloppen.

Cliché 1: vaders zijn melodramatisch

‘Ik heb zonet het mooiste geluid ter wereld gehoord!’ Mijn vingers beven nog terwijl ik de sms intik en naar mijn vrienden verstuur.

In de verduisterde consultatieruimte van de gynaecoloog waanden we ons heel even in een andere wereld wanneer we voor het eerst jouw hartje horen. Dat wonderbaarlijke, bijna onwerkelijke geluid. Badoem. Badoem. Badoem.

Dat ik dergelijke sms’en naar mijn vrienden stuur, is nieuw. Sinds ik dat vage plusje zag verschijnen op de display van de zwangerschapstest kan ik zo heerlijk schaamteloos sentimenteel zijn.

‘Alle clichés kloppen’, luidde het advies van een vriend toen ik hem toevertrouwde dat ik ook vader zou worden. Hij heeft gelijk. Alles clichés over het vaderschap kloppen.

We kunnen niet wachten om je te ontmoeten

We wachten ongeduldig op jouw komst en volgen jouw ontwikkelingen op de voet. Daar maken we een wekelijks ritueel van.

In één van de vele boeken vol wijze raad staat een tijdbalk die jouw groei week na week in beeld brengt. Elke zondagavond lezen we hoe je bent gegroeid.

Dagboek papa Karel-Willem: 'Alle clichés over het vaderschap kloppen'

We lezen dat je vingertjes krijgt, dat je gehoor begint te werken en dat je al kan hikken. En we schatten je lengte in. Van kruin tot stuit.

Als we de afbeeldingen mogen geloven zie je eruit als een worm, een buitenaards wezen of een glibberige vergeten groente. Je bent sowieso prachtig.

We kijken op uit het boek, kijken elkaar aan en beseffen: wij hebben dit gemaakt. We kunnen niet meer wachten om je te ontmoeten.

Duizend-en-een beslissingen

Tijd verloopt anders met kinderen. Dat begint al tijdens de zwangerschap. Tergend traag rijgen de dagen zich aaneen tot je achteraf beseft dat alles in een flits voorbij was.

Jouw mama en ik hadden die negen maanden hard nodig om jouw komst voor te bereiden en om duizend-en-een beslissingen te nemen. Welke babyfoon nemen we? Welke buggy? Wat kopen we nieuw, wat tweedehands en wat nemen we over van vrienden of familie?

In jouw kamer klussen we intussen door tot midden in de nacht. Met ‘Wish You Were Here’ van Pink Floyd op de achtergrond.

LEES OOK > 6 dingen om in orde te brengen als je zwanger bent  

Cliché 2: moeder ben je van zodra het kindje in jouw buik begint te groeien, vader word je pas als je je kindje voor het eerst ziet

En plots ben je daar. We hadden jou al op foto gezien en wisten dus dat je een jongetje bent: ‘Een foetus van het mannelijke geslacht.’ Doktersjargon bezit weinig poëzie, maar wij konden onze ontroering amper verbergen. Een zoon.

En hoe hard je ook probeert om je emotioneel voor te bereiden, je kan niet inschatten hoe je reageert op het moment dat je oog in oog staat met jouw nageslacht.

Ikzelf heb me bij nader inzien behoorlijk belachelijk gemaakt in het verloskwartier. ‘Hij is daar! Hij is daar!’, schreeuwde ik. Dat leek me op dat moment wel passend.

In mijn verbeelding weerklonk een strijkorkest en draaide de hele wereld een stuk trager. Intussen besef ik echter hoe gênant ik mij heb gedragen in het bijzijn van mensen voor wie een geboorte dagelijkse kost is.

Cliché 3: tijdens de bevalling voel je je volstrekt nutteloos, maar je bent het niet

Dagboek papa Karel-Willem: 'Alle clichés over het vaderschap kloppen'

Je wordt geboren op een sprookjesachtige winternacht. Buiten vriest het en toch hebben we het raam op een kier gezet. Jouw mama vraagt aan een vroedvrouw of ze een ventilator kunnen brengen.

Als ik op de grafiek zie hoeveel pijn ze moet doorstaan, stel ik me geen vragen. Ik zie pieken verschijnen en haar gezicht spant samen. Terwijl het lijkt alsof ze haar limiet heeft bereikt, worden de pieken steeds hoger.

Bij gebrek aan een beter plan gebruik ik een papieren mapje als waaier. Alle clichés over het vaderschap kloppen inderdaad. De verkoeling van dat mapje helpt waarschijnlijk niet veel, maar mijn aanwezigheid is voldoende.

Je mama knijpt mijn hand tot moes. Hand in hand delen we samen het meest intense moment van ons leven met elkaar.

Cliché 4: als je vader bent, daalt er een soort rust over je neer.

Ze zet zich schrap en ik merk hoe elke vezel van haar lichaam zich inzet om jou op de wereld te brengen. Alsof we samen door het verdwijnpunt van een zandloper moeten.

Jouw mama is de sterkste vrouw ter wereld. Van zodra jij op haar wordt gelegd, omhelst ze je uitgeput maar gelukkig. Nooit eerder zag ik zo’n innige verbondenheid.

Als je even later in je blootje tegen mijn borstkas ligt, besef ik dat ook het volgende cliché klopt. De rust is over mij neergedaald. Jij bent er. Raf. En de wereld lijkt werkelijk wat trager te draaien.

Terwijl jij op je mama ligt te slapen, zie ik op tv hoe een meisje in ‘Iedereen beroemd’ een plaatje aanvraagt voor haar zus. Omdat zij zoveel voor haar betekent.

Je houdt het op zulke momenten als kersverse vader niet droog. Alle clichés over vaderschap kloppen.

column Karel-Willem avatarPapa Karel-Willem

Lees hier het volgende dagboek van Karel-Willem: ‘Big brother is watching you’

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 09/03/2020, laatste update op: 15/02/2021

Tags: