Tijdens de paasvakantie van 2023 kwamen enkele queerjongeren samen in het museum Dr. Guislain. Hier creëerden ze hun eigen veilige plek van waaruit zij hun verhaal konden vertellen en hun werk tot leven konden brengen. Met de expo geven de jongeren bezoekers de kans om hun safe(r) space te betreden. Hun creaties en denken zijn te bewonderen tot en met 1 oktober in het museum Dr. Guislain. Met deze expo breken we barrières open. Breek je mee? 

Inke Gieghase, begeleider van de workshops, over het belang van de tentoonstelling: ‘Ondanks de wetgeving in België zijn queerrechten nog niet verworven. Uitsluiting en geweld zijn er nog steeds. Vandaar het belang van kleine ruimtes waar je volledig jezelf kan zijn zonder weerstand of angst. Helaas kan dit in sommige families, scholen en werkcontexten niet.’

‘We willen vanuit onze seksualiteit en genderbeleving een verhaal vertellen dat trouw blijft aan onze kern. Want veiligheid, empowerment en bevrijding zijn niet optioneel. Het is een noodzaak.’

Jezelf zijn

De expo vertelt de verhalen van verschillende jongeren vertrekkend vanuit hun seksualiteit en genderbeleving en wil mensen laten begrijpen dat het belangrijk is dat eenieder zichzelf kan zijn. 

Bij de tentoonstelling hoort ook een gezinsparcours dat inzoomt op het belang van genderbewust opvoeden van jongs af aan. Wat heb je nodig om jezelf te kunnen zijn? Wat is een veilige plek voor jou? Naast speelse opdrachten voor kinderen is er ook een leidraad voor de ouders.

LEES OOK > Hoe geef ik mijn kind een genderbewuste opvoeding?

Benieuwd hoe het openingsfeest eruitzag? Bekijk hier de video van het openingsfeest. Geniet de hele zomer lang van de expo met gezinstour en maak gebruik van de spaarkorting op je lidkaart.

Openingsfeest bij de expo ‘Safe(r) Space’ op zondag 25 juni in het Museum Dr. GuislainOpeningsfeest bij de expo ‘Safe(r) Space’ op zondag 25 juni in het Museum Dr. GuislainOpeningsfeest bij de expo ‘Safe(r) Space’ op zondag 25 juni in het Museum Dr. GuislainDe tentoonstelling kwam tot stand vanuit een samenwerking tussen Gezinsbond, museum Dr. Guislain en TRILL vzw en kon mogelijk worden gemaakt met de steun van de Vlaamse Overheid. 

Foto: Luna D’Angelo

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 31/05/2023, laatste update op: 27/07/2023

Tags: