Vrouwen en mannen zijn in onze samenleving niet gelijk. Dat er verschillen zijn, is niet het probleem, wel dat die verschillen gelinkt zijn aan minder kansen, minder loon en vooroordelen van allerlei aard. Die verschillen beginnen al in de opvoeding.

Gelijkheid tussen jongens en meisjes

Uiteindelijk worden die verschilletjes een kloof vol verschillen: verschil in loon, opleiding, economische kracht, macht. Een kloof die (gelukkig) kleiner wordt, maar die wel nog blijft bestaan.

Ouders kunnen een gelijke basis leggen, en het beste nieuws is dat het niet eens moeilijk is. Met deze zeven opvoedtips kan de gelijkheid tussen jongens en meisjes vergroten:

 1. Beide ‘soorten’ speelgoed

  Poppen, prinsessen en zorgspelletjes voor jongens, auto’s, piraten en voetballen voor de meisjes. Klinkt gemakkelijk, maar in realiteit is dat minder het geval: je kan je kind toch niet forceren om met iets te spelen?

  Wat wel kan, is al heel vroeg verschillende soorten speelgoed aanbieden. Heb je enkel jongens of meisjes, leen dan eens wat speelgoed van een buur, vriend(in) of familielid. Genderneutraal speelgoed kan natuurlijk ook, maar is niet houdbaar op lange termijn. Al zou het toch een pak gemakkelijker zijn als die poppen niet zo verdomd roze waren en die superhelden ook eens in zachte kleuren werden voorgesteld.

 1. Wenen en wild zijn

  Het is sterker dan onszelf, we zijn zelf zo opgevoed en dus geven we het door: van meisjes wordt veel meer verwacht dat ze braaf zijn en zwijgen (of ten minste: stil spelen), jongens ‘mogen’ al van heel jonge leeftijd iets meer. Wild gedrag bij meisjes toelaten is net zo belangrijk als emoties bij jongens de vrije loop laten.

 2. Weg met ‘voor meisjes’ of ‘voor jongens’

  Wie kleuters heeft, ontsnapt er niet aan: algauw zijn bepaalde dingen ‘voor jongens’ of ‘voor meisjes’. Dat mag je consequent bestrijden, zelfs al dringt het niet door bij je kind: ooit blijft het plaatje wel hangen.

 3. Genderneutrale borden, bekers en slabben

  Bordjes van Cars of Frozen, met een blauwe auto of een rozige vlinder: echt, de fabrikanten doen het expres. Je kind mag natuurlijk wel iets hebben van zijn favo tekenfilmfiguur (van het moment) maar probeer ook andere, genderneutrale spulletjes te voorzien. Open ended speelgoed is hier een echte gamechanger!

 1. Feminisme is goed voor meisjes én voor jongens

  Jongens én meisjes leren dat ze gelijkwaardig zijn en die behandeling ook zo mogen verwachten, dat is feminisme. Dat meisjes ‘er niet om vragen’ in een kort rokje, dat geweld niet oké is, dat dromen najagen voor iedereen is, dat het huishouden gelijk verdeeld kan worden. Al zijn kinderen natuurlijk ook gebaat met een goed voorbeeld thuis …

 1. Voor zichzelf opkomen

  Weerbaarheid en veerkracht zijn twee belangrijke eigenschappen om te leren bij jongeren. Op termijn leiden deze karakteristieken tot zelfvertrouwen bij kinderen en weten die dat ze recht hebben op een gelijke behandeling, jongens zowel als meisjes.

 1. Bewustwording

  Deze geldt voor de ouders zelf: jezelf bewust zijn over de ongelijke behandeling van jongens en meisjes is de eerste stap in het bestrijden ervan.

LEES OOK > 9 opvoedtips voor jongens (waar ook meisjes van profiteren)

Meer lezen over genderbewust opvoeden? Dit document van Expoo geeft je extra handvaten.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 08/03/2017, laatste update op: 13/06/2022

Tags: