Recent onderzoek van de VUB wijst uit dat bijna 90% van de kinderen op 13-jarige leeftijd een beroep kiest op basis van zijn of haar gender. Eerlijk? Van die vaststelling schrik ik niet, wel van het feit dat die cijfers zo hoog zijn. Bij JBC willen ze daarom nu een mentaliteitswijziging doorvoeren, en vooral kinderen en hun ouders inspireren om outside the box te denken. En dat juich ik zo hard toe!

Hokjesdenken in kinderboeken

Dat zo veel kinderen een beroep kiezen op basis van hun gender, is schrikken. Na een bezoekje aan de bibliotheek zal je echter versteld staan hoeveel stereotypes er in kinderboeken nog aanwezig zijn. Hoe zachte beroepen consequent voor meisjes ‘bedoeld’ zijn, hoe stoere functies voor jongens weggelegd zijn… Hokjesdenken op kindermaat.

LEES OOK > Genderneutraal opvoeden: hoe begin je daaraan?

Als we willen dat onze eigen kinderen (zoals ik ook vooropstel voor ‘mijn’ Ellie en Bas) hun dromen kunnen waarmaken…. Dat zowel mijn dochter als zoon evenveel kans heeft om CEO te worden van een bedrijf, dan is er nog heel wat werk aan de winkel. Ook voor kindjes met een niet-witte huidskleur overigens.

Laat ons nog wat meer loskomen van het hokjesdenken. Zo kunnen kinderen zichzelf ontwikkelen zonder het idee dat iets niet of net wel voor hen is ‘voorbestemd’. The sky is the limit!

LEES OOK > Hoe praat je met je kleuter over huidskleur en racisme?

Winkel zonder genderlabels

Oprecht heel blij dus dat JBC met een kleine aanpassing een grootse stap vooruit zet. Sinds de start van het nieuwe schooljaar is JBC in België dé toonaangevende winkel wat betreft dromen van een gendergelijke maatschappij.

Afgelopen jaren had ik het voordeel om voor zowel een jongen als een meisje kledij uit te kiezen en eigenlijk kon ik daardoor voorbij de genderlabels jongens/meisjes kijken. Zo zoek ik vaak in winkels op basis van kleur in plaats van gender.

Of als Bas meeshopt, dan zoekt hij altijd alle bovenstukken met dieren erop. Wat maakt dat dan uit of het oorspronkelijk voor een jongen of een meisje bedoeld is? Hoe aangenaam is het dat die stap nu voor iedereen zo klein gemaakt is… Durven zijn wie je bent krijgt zo een concrete uitvoering doordat er alleen maar op maat gecategoriseerd wordt.

LEES OOK > 7 praktische tips voor meer gelijkheid tussen jongens en meisjes

Een nieuwe kindercollectie met unisex truien met opschriften als ‘When I grow up, I wanne be a CEO / fire fighter / game developer) is daarenboven ook gelijktijdig gelanceerd om hun visie en gedachtegang kracht bij te zetten.

En hoe leuk is het dat ze nu, behalve een K3-jurkje, ook een K3-sweater + broek aanbieden. Ik ken alleszins heel wat jongens die hierop zaten te wachten!

Lori Vandyck is actief op instagram (@lorimariette) als verhalenverteller in woorden en beeld. Ze probeert om eerlijkheid en herkenning te brengen, met daarbij inclusief en anti-racistisch ouderschap.

Meer lezen over genderbewust opvoeden? Dit document van Expoo geeft je extra handvaten.

Lid van de Gezinsbond? Geniet het hele jaar door van 5% spaarkorting bij JBC, ook geldig bij promoties of andere acties (niet geldig op de webshop). Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 08/10/2021, laatste update op: 06/06/2023

Tags: