Bij feest hoort in onze cultuur een glaasje (of twee, of drie, of…). Bij tegenslag ook. Dat alcohol toxisch is, vergeten we dan graag om de pret niet te bederven. Maar sommige mensen verliezen de controle over hun drankgebruik en dat zorgt voor veel miserie. Toch is er altijd hoop. Op elk moment kan je kiezen voor een nuchter leven. Kobe Lecompte – jarenlang een probleemdrinker – spreekt uit ervaring: ‘Ik gaf de drank op en ben elke dag blij met het leven dat ik in ruil kreeg.’

Kobe dronk altijd al graag en veel. Toen hij in de modewereld werkte, was alcohol alomtegenwoordig. ‘Het hoorde bij het creatieve imago van die wereld en ik deed stevig mee’, zegt hij.

Op zijn eenentwintigste kwam Kobe in een probleemrelatie terecht en begon hij ook thuis te drinken. ‘Als mijn toenmalige vriendin ging slapen, zocht ik troost in bier, steeds meer. Rond diezelfde tijd sponsorde een whiskymerk mijn bedrijf, waardoor ik gratis drank kreeg. Op den duur startte ik ‘s morgens met een halve fles whisky, goot ik verspreid over de dag bijna een halve bak Westmalle binnen en maakte ik ’s avonds de whiskyfles verder leeg.’

De relatie eindigde, maar het drinken ging verder. ‘Een café om de hoek werd mijn tweede thuis. Ik voerde er diepe gesprekken met mede-stamgasten en was de beste danser uren in het rond. Ik heb er mooie herinneringen aan. Je maakt jezelf wijs dat je gaat omwille van de vrienden daar, maar mijn beste vriend en die van mijn tooggenoten was de pint voor ons.’

Mentale problemen

Kobe kampte jarenlang met mentale problemen, vertoefde vijf jaar in de psychiatrie en kreeg allerlei diagnoses: borderline, psychotisch, depressief… ‘Dat ik ook een alcoholprobleem had, kwam wel eens ter sprake, maar werd door geen van de psychiaters als de kern van het probleem beschouwd. “Dat pakken we later wel aan, eerst die psychische problemen”, zeiden ze.

Terwijl alcohol de onderliggende oorzaak was, daar ben ik van overtuigd. Bij mij verdwenen de mentale problemen zodra ik nuchter door het leven ging.

Maar zelfs als het alcoholprobleem niet de oorzaak zou zijn, vind ik dat je dat eerst moet aanpakken. Alcohol lost problemen nooit op en veroorzaakt er alleen maar meer. Nuchter kan je moeilijkheden makkelijker relativeren en verwerken. Wie drinkt om te vergeten, verwerkt niets en blijft negatieve emoties meeslepen.’

LEES OOK > Praten over mentale problemen werkt: het verhaal van Melanie (21)

Een nuchter leven

Kobe Lecompte inspireert lotgenoten om te kiezen voor een nuchter leven: 'Alcohol lost problemen nooit op, het veroorzaakt er alleen maar meer'

Tien jaar geleden zei Kobe de modewereld vaarwel en werd hij beroepsmilitair. In het leger leerde hij een vrouw kennen met wie hij verder door het leven wilde. Hij moest kiezen: alcohol of de vrouw. ‘Ik dacht: “Kobe, je hebt al je hele leven miserie, maak nu eindelijk eens goede keuzes”.

Defensie is een van de enige werkgevers in België die een dienst heeft voor verslaafde werknemers en ontwenningskuren aanbiedt. Ik schreef me in en dat was het begin van mijn nuchter leven, een datum die ik nog elk jaar vier met mijn gezin. De start van iets moois om trots op te zijn. Je geeft iets op – in mijn geval de toogvrienden en de filosofische gesprekken – maar krijgt er veel meer voor in de plaats.

Ik leed al jaren aan angsten. ’s Nachts moest de slaapkamerdeur open en het licht op de gang aan. Ik had me erbij neergelegd dat ik daarmee moest leven. Maar toen de kuur van acht weken eropzat, heb ik het licht op de gang gedoofd en de deur dichtgedaan. Het was mijn eerste nacht zonder angsten. En zo waren er veel positieve gevolgen.

Ik spoor mensen die ik nu begeleid als ervaringsdeskundige aan om elke ochtend in de spiegel te kijken naar de fysieke veranderingen. Die zijn spectaculair. Alcohol sloopt je lichaam van kop tot teen. Kiezen voor een nuchter leven is een positief verhaal. Ontdaan van zwaarte en terminologie als “vechten tegen de drank”, “nooit meer een druppel mogen aanraken”… wordt het haalbaar en een keuze die je dag na dag wil maken.’

Doorbreek gewoonten

‘Kiezen voor een nuchter leven begint met gewoonteverandering’, Kobe kan het niet genoeg herhalen. ‘Alcohol drinken is gelinkt aan bepaalde situaties of handelingen. Die moet je vermijden, zeker in de beginperiode. Als je na je werk een eerste glas wijn inschenkt terwijl je het avondeten klaarmaakt, laat dan iemand anders het koken overnemen. Maak intussen een fietstochtje, of trek je loopschoenen aan. Zolang je maar de gewoonte doorbreekt waar dat eerste glas mee verbonden is.

Vervang alcohol ook niet door alcoholvrij bier of zo, want daar zit altijd toch nog wat alcohol in. Bovendien is de link naar de alcoholhoudende versie te groot.

Ga ook met je partner en gezin rond de tafel zitten en maak nieuwe plannen. Alle gezinsgenoten hebben geleden onder het drankgebruik, kiezen voor een nuchter leven is een fijn gezinsproject. Zoek nieuwe bezigheden voor de tijd die vrijkomt. In de begeleidingen zie ik allerlei passies naar boven komen. Mensen ontdekken nieuwe kanten van zichzelf. Er gaat gigantisch veel tijd, geld en energie verloren aan drinken. Je kan zoveel boeiends en moois doen in die vrijgekomen tijd.’

LEES OOK > Anders omgaan met alcohol: tips

Nooit te laat

‘Hoeveel miserie je ook hebt en veroorzaakt, hoeveel en hoelang je ook drinkt, je kan op elk moment het roer omgooien. Ik zeg overal met opgeheven hoofd dat ik al jaren nuchter leef en hoe blij ik daarmee ben. Zelden lachen mensen daarmee, je krijgt vooral respect en bewondering.

Waar niet drinken vroeger iets voor “mietjes” was, wordt er nu stilaan anders naar gekeken. Steeds meer dokters en wetenschappers wijzen erop hoe toxisch alcohol is. Op drankkaarten in cafés en op recepties vind je veel alternatieven, en je moet alsmaar minder vaak rechtvaardigen waarom je geen alcohol drinkt. Ik ben hoopvol. Wie kon zich twintig jaar geleden voorstellen hoe we vandaag met roken omgaan? Ik denk dat die kentering er ook voor alcohol kan komen.’

Nood aan een gesprek?

Bij De Druglijn kan je terecht met al je vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Voor informatie, een eerste advies of voor adressen voor hulp en preventie. Anoniem, objectief en zonder te oordelen of veroordelen.

De laatste druppel

Op zoek naar hulp om te kiezen voor een nuchter leven? Kobe Lecompte richtte mee delaatstedruppel.com op, een platform van ervaringsdeskundigen dat mensen met een alcoholprobleem (en hun omgeving) ondersteunt. Hij schreef ook een boek: ‘Kiezen voor een nuchter leven‘, uitgeverij Kritak.

LEES OOK > Onze Gezinsbond podcast over veerkracht is terug!

Foto’s: Marc Swinnen

Dit artikel verscheen in februari 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 06/02/2023, laatste update op: 15/02/2023